39 verlichte geesten, 0 doorgeslagen complotters en 7 trollen aanwezig, 19189 leden

RSS-feed van artikelen Twitter-feed van artikelen Zapruder Inc.

pagina 1 van 8  1 2 3 >  Laatste »

Die vervloekte Grieken (2)

Donkerdoorn | 06-02-2015 09:11 | 07-02-2015 23:42 (2)

Dat duurde niet werkelijk lang. Terwijl de Europese politieke elite nog steeds naarstig op zoek is naar een houding ten opzichte van de nieuwbakken Griekse regering van Alexis Tsipras, rockstar MinFin Giannis Varonfakis en de Griekse schuldenberg, handelt de compleet onder invloed van de financiële industrie staande compleet politiek onafhankelijke Europese Centrale Bank. Griekse obligaties zullen binnenkort niet meer bij de ECB inwisselbaar zijn voor vers geld, waarmee de Bank zijn “speciale progamma” voor Griekenland op ijs legt. En zonder de EBC “plug” worden de schulden niet alleen onmiddellijk “junk” maar worden ook de mogelijkheden van de Griekse Centrale Bank de uiterst instabiele Griekse banksector op de benen te houden afgekapt. Kortom: zonder EBC dreigt de complete financiële meltdown. De beweegredenen van Draghi & Co. zijn wazig, om niet te zeggen nogal dubbel. Vanaf het begin van de Griekse-crisis tot 2014 konden de zich afwisselende, maar de zich aan opgelegde uitverkoop van Griekenland onderwerpende, Griekse regeringen met hulp van het ECB-programma de Griekse staatsschuld nog eens extra in de hoogte zwepen. Stomtoevallig komt de Draghi-beslissing ook nog eens als Varonfakis bij Euro-boss Wolfgang Schäuble “antreten” mag (Schäuble: “Griekenland moet de “herstructureringen” (shock doctrine) van de Troika blijven uitvoeren”.). Extra wazig wordt het ECB-ding als geluiden uit het Frankfurtse opduiken dat de ECB in ieder geval niet de Griekse banken wil laten vallen. Tsja, een Griekse meltdown valt nu eenmaal niet een tweede keer te verkopen als een “non-credit-event”, zoals gelogen werd bij de allereerste ronde afschrijvingen op Griekse schulden. Wanneer Griekenland valt, verliezen niet alleen het ESM, ECB, een handje vol banken in Duitsland, Oosterrijk en Frankrijk veel geld, maar worden ook nog eens die prachtige verzekeringsinstrumenten (CDS) op schulden “getriggert”. En dat...kan nog wel eens erg interessant worden. Dus, wie heeft stalen zenuwen? Wie knippert als eerste? 

lees meer...

Wat koop je voor een bankredding? Hypotopia

Donkerdoorn | 20-10-2014 07:29 | 22-10-2014 12:33 (1)

De enorme miljardenbedragen die sinds het uitbreken van de kredietcrisis zijn uitgegeven om too-big-to-fail, too-big-to-jail banken te redden van hun gokverslaving zijn moeilijk voorstelbaar. Paar miljarden op de begroting hier, honderden miljarden op de EBC-balans daar en behalve sociale afbraak, werkloosheid, ideëenloze technocratie, politiestaat en de uitverkoop van “mens” tegen “winst” ziet en voelt de gewone burger weinig van wat het geld uiteindelijk heeft opgebracht. In Oosterrijk bedacht een groep studenten dat de kosten voor een bankredding maar eens wat meer grijpbaar in beeld kan worden gebracht en bedachten “Hypotopia”: een stad met 100.000 inwoners en compleet “ecologisch” en “mensvriendelijk” gebouwd. Het basisprincipe: er mag zoveel geld uit worden geven als de redding van de Oosterrijkse bank Hypo Alpe Adria kost. De wankelkandidaat staat op dit moment voor 19 miljard Euro in de boeken. Mooie som geld waar je veel leuke dingen mee kan doen, ware het niet dat de “overlords” het compleet doorgedraaide en kapotte systeem net iets belangrijker vinden.

lees meer...

Private QE: de ECB als bad bank

Donkerdoorn | 14-10-2014 07:25 | 14-10-2014 22:02 (1)

De ECB had de setting niet beter kunnen kiezen: een prachtig paleis van een van de dozijnen Italiaans vorsten in de tot de bodem failliete stad Napels. Terwijl de raad van wijze mannen van de Centrale Bank praat over nieuwe instrumenten om de wankele Europese financiële sector te redden, of in persberichtenpraat „de economie te stimuleren“, geeft op straat de Italiaanse carabinieri een lesje „crowd-control“ aan de verzamelde demonstranten waar de Chinese politie in Hong Kong nog een puntje aan kan zuigen. De luidruchtige protesten zijn echter nog de minste van de vele problemen waarvoor de financiële overlords zich gesteld zien. Ondanks bijna gratis geld voor grootbanken, het verpulveren van spaartegoeden, de currency-war en de fictief lage inflatie in de Euro-zone (bij elkaar gegoocheld op basis van de prijs van een i-phone ipv benzine, stroom, woonlasten of verse groente*) tov de angst voor deflatie en de verschillende asset-swap programma’s blijven de groeicijfers van Europese economieën zwak. Niets van het verse ECB-geld (behalve nog meer nieuwe richting mickey-mouse-monopolie-geld gestylede bankbiljetten) komt in de „echte“ economie aan terwijl de lasten van de „krediet-bonanza“ van enkele jaren terug steeds zwaarder op verschillende bankbalansen drukt. De „echte“ economie heeft immers steeds minder geld om oude schulden af te lossen. Hoe too-big-to-fail/too-big-to-jail te redden? Simpel, stelt Goldman-Sachs man en EBC-opperhoofd Draghi voor, de ECB begint een “private” QE (Quantative Easing, ofwel het direct “inkopen” van een Centrale Bank in een markt) programma. 

lees meer...

Finally, WWIII, see you on the other side

Patrick Savalle (Patman) | 09-08-2014 12:00 | 10-08-2014 13:37 (4)

Wat wij altijd tot volle tevredenheid exporteerde naar verre landen, komt nu ook voor ons beschikbaar. Want uiteindelijk gaan de doorgeslagem Oekrainsche fascisten ons toch nog een mooie coole oorlog in trekken: ze gaan transport van Russisch gas naar de EU stilleggen. De MH17 false flag bleek net niet voldoende. Nu gewoon het licht uit in Europa. Dat ze er hun eigen economie ook compleet mee vernietigen, kan ze niets schelen.

Zie hier het verschijnsel ‘puppet regering’. Stap één in het standaardplan voor landjepik en regime change. Deze Oekrainsche regering zit daar namelijk niet voor hun bevolking mocht u dat uit totale wereldvreemdheid nog denken, maar speciaal voor de Westerse corporate belangen, de Bilderberg kliek. En voor deze kliek zijn economieen, miljoenen slachtoffers en oorlog of vrede gewoon acceptabele offers in hun geopolitieke schaakspel om werelddominatie. Bilderberg wil oorlog. NATO moet aan de bak. Want mocht dit plan ook niet lukken: stap twee en drie zijn meestal wat geweldadiger, zoals Libie en Irak al ondervonden.

Dit soort puppet regeringen vormen samen met de NATO, het IMF en Internationale Strafhof enzovoort de uitvoerende macht van de elite. De andere spelers in dit schaakspel? De useful idiots, meestal regeringen en politici, zoals die van Rutte. De huichelende opportunisten, de van Baalens en Europarlementariers van deze wereld. En Bilderberg media zoals de TMG (Telegraaf, Geenstijl, enz.), PCM (de Volkskrant, NRC, AD) en staatszenders (NOS).

En natuurlijk wij zelf.  De door eenzijdig informering en PR totaalprogrammering apathisch gemaakte bevolking. De legers koopzombies die de Vinex ghetto’s bevolken. Zo lang wij onze iPhones, Buggaboo’s, Beats en Audi’s maar kunnen kopen. Want daar gaat het uiteindelijk om bij de landjepik: het veroveren van grondstoffen, goedkope arbeid en afzetmarkten, het creeren van kunstmatige schaarste en algeheel geopolitiek voordeel zodat er nog meer zooi kan worden verkocht. Nog meer winst voor nog minder mensen.

Dus. WW-III. Mad Max after all. Misschien maar beter ook dat hier een keer het licht uitgaat, zo’n succes is Westerse democratie niet. See you on the other side. Was toch altijd al benieuwd hoeveel van de brakke antieke Abrams M1A1’s zo’n hypermoderne T90 kan affakkelen in een minuut. 4 tot 5 zeggen de experts.

lees meer...

USA: de dictatuur van de 1%

Donkerdoorn | 17-07-2014 05:35 | 17-07-2014 18:53 (1)


“Amerikanen genieten wel de vele aspecten van een centrale, democratische regering, zoals verkiezingen, vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van vereniging, maar op de politiek van de regering heeft zij nauwelijks invloed...”...deze wordt bepaald door machtige concernen en een klein aantal zeer rijke mensen.” De bovenstaande zin is de kern, en eigenlijk slotsom, van een studie van de Amerikaanse professoren Martin Gilens en Benjamin Page die zich afvroegen of Amerika anno 2014 nog een democratie genoemd kan worden. Het antwoord is “nee”. “Wanneer de meederheid van de bevolking het niet eens is met de economische elite of door hen ingestelde interesse-groepen (lobby), is de bevolking meestal de verliezer”, stellen de auteurs in het stuk Testing Theories of American Politics:Elites, Interest Groups, and Average Citizens (pdf!). Hoewel de eigenlijke, complete studie pas later dit jaar zal verschijnen was de korte samenvatting voor de Amerikaanse senator Bernie Sanders al schokkend genoeg om de nieuwbakken cheffin van de Amerikaanse Centrale Bank Janet Yellen tijdens een zitting van de Joint Economic Committee op de vrouw af te vragen of “de Verenigde Staten een oligarchie zijn?”. Dat de senator zoiets aan het hoofd van de Centrale Bank vraagt heeft alles met de soepele geldpolitiek (quantative easing) van de Fed (en andere Centrale Banken als de ECB) te maken. In theorie overspoelen Centrale Banken de wereld (de financiële sector) met goedkoop geld om de economie te stimuleren en welvaart en werkgelegenheid te garanderen, in de praktijk komt niets van deze duizenden miljarden bij de gewone man of onderneming aan maar ontstaan zogenaamde speculatieve “bubbels” doordat het geld zijn weg zoekt naar rendement. De winnaars in de spel zijn degenen die toegang hebben tot dit goedkope geld of degenen die kunnen meeliften op de speculatiegolf. Ofwel: de zogenaamde 1%. De rest van de bevolking voelt slechts de sluipende (fiat)geldontwaarding en teruglopende welstand. 

lees meer...

Eerste vraagtekens bij High Frequency Trading

Donkerdoorn | 10-04-2014 08:37 | 11-04-2014 19:31 (2)

Met biljoenen vrijwel gratis geld uit “quantative easing” of “abenomics” programma’s, black-box trading, carry-trade, Price-fixing, derivaten en high frequency trading lijkt de “high finance” wereld zich in een soort parallel universum te bewegen. Een universum waarin de cijfers over een gestaag verslechterende wereld-economie niet bestaan, winstverwachtingen een veelvoud zijn van daadwerkelijk geboekte winst (en zelfs omzet), bubbels in vastgoed, aandelen en termijnmarkten als positief gezien worden en waarin koersen tot het oneindige blijven stijgen zolang Centrale Banken liquiditeit ter beschikking stellen. Kortom: een wereld waarin de “markt” dusdanig gecorrumpeerd is in het voordeel van de happy 1% dat van deze “vrije markt” slechts een weinig amusante circusvoorstelling overblijft. Toch komen langzaam barstjes in de illusie. Er worden vraagtekens gezet bij de “losse” geldpolitiek van Centrale Banken en in de USA in nu een discussie losgebarsten over de legaliteit van, het in principe op “voorkennis” gebaseerde, High Frequency Trading (zie hier uitleg, hier Zap). Het wakkerschuddende handgranaatje is het boek “Flash Boys” van Michael Lewis, inmiddels een best-seller, waarin de schrijver schildert hoe “algo-traders” met supercomputers (en deals met beursen, (financiële) persbureaus) in micro-seconden marktpartijen “bestelen”. Kort na het verschijnen van het boek kondigde de FBI aan een onderzoek naar de praktijken van HFT-companies te starten (beetje laat) en lijken TBTF (too big to fail) marktpartijen als Goldman Sachs zich uit HFT-activiteiten te willen terugtrekken (!!!). En als de vampire squid het niet meer ziet zitten...... In Europa snorren de bots voorlopig nog zorgeloos verder voordat de onderhoudzame voor-en-tegen debatten overwaaien. Tot die tijd Flash Boys lezen en verbazen over het topje van deze ijsberg. 

lees meer...

Toch een beetje bang voor O-drona

Donkerdoorn | 25-10-2013 09:10 | 29-10-2013 02:58 (1)

Doodzwijgen, negeren, verdedigen. Tot nu toe bleven de reacties van de Nederlandse en Europese politiek op de zogenaamde „NSA-Affaire“, het grootste spionage-schandaal in de menselijke geschiedenis, behoorlijk lafjes. Wat onze Amerikaanse vrienden doen, is nodig in de strijd tegen het „overweldigende terroristische gevaar“™ bovendien hoort het afluisteren en in de gaten houden van miljarden tot het „nieuwe normaal“, het tijdperk waarin samenlevingen uit elkaar worden genomen om te betalen voor de pyramide-spelletjes van de financiële sector, het zelfbeschikkingsrecht van volken is overdragen aan groepjes technocraten, welvaart en economische groei ontstaan door HFT-bots en oneindig „gelddrukken“ door Centrale Banken en politiek (en media) slechts „in dienst staat van“. Welkom in de neoliberale goelag: hier is privacy een gepasseerd station. Helaas weigeren de NSA-schandalen te verdwijnen. Bijna wekelijks duiken nieuwe weetjes en feitjes over het Amerikaanse „big-brother“ programma op met als laatste “onthulling” het afluisteren van wel-of-niet bevriende wereldleiders. En plotseling wordt Europa toch wat nerveus.

lees meer...

De mantra van het economische herstel

Patrick Savalle (Patman) | 17-09-2013 17:40 | 07-10-2013 18:02 (6)

Zodra je iemand hoort praten over de noodzaak tot economische groei kun je direct stoppen die persoon serieus nemen. Zo iemand heeft geen flauw benul waar hij over praat, is dus waarschijnlijk een econoom of een politicus. Het is de mantra die economen van generatie op generatie zijn gaan napraten zonder te begrijpen wat ze eigenlijk zeggen. Eeuwige economische groei? Iedereen kan bedenken dat zoiets larie is. Vergeet ook niet dat geen enkele economische theorie heeft zichzelf ooit bewezen in de praktijk.

Waar komt de stompzinnige mantra van economische groei eigenlijk vandaan? Uiteindelijk heeft dat met ons monetaire systeem te maken. Hetzelfde systeem dat economische groei uiteindelijk zal tegenhouden, heeft ironisch genoeg namelijk ook economische groei nodig om te kunnen blijven bestaan.

lees meer...

De onschuld van PRISM en Tempora

Donkerdoorn | 03-07-2013 22:02 | 18-07-2013 21:04 (5)

Het “downplayen“ van het grootste spionageschandaal uit de menselijke geschiedenis is ondertussen tot een fascinerend schouwspel geworden. Aan Amerikaanse zijde, bij de daders, houden politiek en media zich op dit moment voornamelijk bezig met whistleblower Edward Snowden en de verschrikkelijke dingen die met de man moeten gebeuren mocht hij in handen van de USA vallen. Geen mea culpa, geen debat, slechts de slecht liegende Obama en slecht liegende lakeien. Aan de kant van de “slachtoffers” zijn daar de verschillende EU-regeringen die zich maar geen passende houding weten te geven nu duidelijk is dat „bondgenoot“ Amerika en op mega-schaal bedrijfs- en economische spionage pleegt (China, doelwit nummer 1 van de Amerikanen reageert traditioneel gedecideerd discreet), en communicatieverkeer van Europese bevolkingen opslaat en, waarschijnlijk, analyseert. De redenen voor deze laffe houding laten zich makkelijk raden: de inlichtingendiensten van de Europese „democratieën“ pikten een graantje mee van de Amerikaanse en Engelse big-brother-programma’s. Bovendien is het wel bijzonder naief om te veronderstellen dat in Europa niet, zoals bij de Anglo-Amerikanen, wordt gewerkt aan projecten om internet- en telecom-verkeer te tappen. Of al werkzaam zijn. Het voor (internationaal) gerecht slepen van de PRISM en Tempora experimentalisten voor verdragsbreuk, schending van internationaal recht, souvereiniteit, privacy, mensenrechten zal op zich laten wachten, tenzij China, Rusland of Bolivariaans Zuid Amerika iets ondernemen, daar alles erop wijst dat de “politiek” (zowel in Europa als in het VK en de VS) de storm domweg probeert uit te zitten. 

lees meer...

All your Bitcoin are belong to us

Donkerdoorn | 21-06-2013 11:51 | 27-06-2013 16:53 (2)

Nee, natuurlijk zijn we niet van plan om de digitale munt Bitcoin te reguleren. Laat staan controleren. Wat natuurlijk wel zeer wenselijk is, is dat bitcoin-exchanges of andere plekken waar in bitcoins gehandeld kan worden zich bij ons aanmelden als financieel instituut of zelfs bank (zodat we inzicht hebben in de transacties). Zelf blijven we de bitcoin als “financial service” zien. Het is natuurlijk public-relations-technisch niet zo handig om over een nieuw decentraal uitgegeven betaalmiddel dat mogelijk de monopolie-positie van “ons” banking-elite beheerste fiat geld (zoals dollar en euro) bedreigt te spreken. Een soort paypal alleen anders, dus. Bovendien, bitcoins worden voornamelijk gebruikt door, wie anders als, de terroristen™ (wij betalen onze Al Nusra/Al Qaida buddies in Syrië ondertussen ook met bitcoins), kinderlokkers, criminelen in het algemeen, Iran, Noord-Korea en stinkende hackers. Dus, oke, een beetje toezicht moet zijn. Maar voor de gewone (fiat-geld sukkel) consument is de bitcoin gewoon niets. Wij maken ons geen zorgen (we hebben alleen een opvallend grote interesse ontwikkeld voor bitcoins), doet u dat dan ook niet. 

lees meer...

Zoek de verschillen: Turkije vs Frankfurt

Donkerdoorn | 10-06-2013 06:26 | (0)

De neo-ottomaanse droom van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan en zijn AKP partij over een groot sultanesk islamitisch Turkije lijkt te struikelen over een paar bomen in een van de laatste groengebieden van Istanbul. Wat begon als een kleinschalig protest van een groep milieu-activisten tegen de herbouw van de Topcu kazerne (kaslasi) annex winkelcentrum op het Taksim-plein is ondertussen uitgegroeid tot een shitstorm tegen het autoritaire bewind van Erdogan, de sluipende islamitisering van de Turkse samenleving, de afbouw van vrouwenrechten, de oorlogszuchtige politiek en het neoliberale beleid van de AKP waardoor de stralende economische cijfers van Turkije in de afgelopen jaren vooral de Turkse elite ten goede kwamen. Erdogan reageert op de bonte protestbeweging van arbeidsloze jeugd, voetbalsupporters, vakbonden, vredesactivisten, milieubeweging en boze burgers volgens het draaiboek voor dictators in nood, inclusief de cliches: het zijn “door het buitenland betaalde terroristen”, “plunderaars”, “twitter is schuld”, “randalier-jongeren”. Politie, ordediensten en knokploegen proberen met excessief geweld de protestgolf te smoren, en dat terwijl juist het extreme staatsgeweld de directe aanleiding voor de eerste demonstraties was. Gebruikers van de berichtservice twitter verdwijnen achter de tralies, honderden mensen zijn door de politie het ziekenhuis in geknuppeld en drie “activisten” zijn ondertussen om het leven gekomen. 

lees meer...

Nieuwe dimensie in de Euro-crisis: het stelen van spaartegoeden

Donkerdoorn | 16-03-2013 21:03 | 17-03-2013 16:46 (5)

Na drie jaren “crisis-management” in de vorm van liegen, bedriegen, beloftes, inschattingsfouten, non-event top-overleggen, slechte mediacampagnes, niet-werkende shock-doctrine en uiteindelijk geld drukken alsof er geen morgen meer komt, kan men zichzelf afvragen of de nieuwste reddingsmaatregel uit de Euro-toverhoed en toolbox tot stand is gekomen door Brusselse domheid, lobby en druk (door de financiële industrie) of dat nu echt het mes wordt getrokken door de EU (banken)-elite. Om de banksector van Cyprus in leven te houden, wordt dus even 9,9% van alle spaartegoeden boven 100,000 en 6,75% van te tegoeden onder 100k bij Cypriotische banken in beslag genomen. Ideetje van een clubje dat op papier zegt te staan voor democratische en liberale principes maar er geen moeite mee heeft om naar schatting 5 miljard Euro onrechtmatig toe te eigenen. Ow wacht, deze maatregel geldt natuurlijk alleen voor Cyprus, is eenmalig, en treft sowieso alleen Russen die hun Roebels in Cyprus off-shoren. Waarom wordt de pijn dan nog eventjes fijn gecollectiviseerd door 6,75% van de “kleine man” te plukken? De reacties op Cyprus zijn voorspelbaar: bankrun. Maar even zo belangrijk is het signaal aan alle spaarders in Europa. Vanaf nu is fiat-geld op een bankrekening loslopend wild in het Euro-Europa dat gebukt gaat onder de lasten van een uiterst instabiele financiële sector. De Spanjaarden, Grieken en Italianen krabben zich waarschijnlijk al achter de oren. Pinpassen beginnen te jeuken. Zwitserland biedt meer als kaas en koekkoeksklokken. De BTW op gouden en zilveren munten doet opeens geen pijn meer. Dijsselbloem en zijn EU/IMF vriendjes hebben het voor elkaar, nu vertrouwt niemand zijn bank en Brussel meer. De Euro-crisis, al voor “opgelost” verkocht de afgelopen maanden, is zojuist door toedoen van de politiek in 2013 aangekomen. Om dit verkopen (pdf). 

lees meer...

Voedsel-speculanten geven risico’s hongerhandel toe

Donkerdoorn | 27-02-2013 23:14 | (0)

Telkens als het onderwerp “voedselspeculatie” weer eventjes in de schijnwerpers staat, staan de partijen die goed geld verdienen in de termijnmarkten en verzekeringsproducten op, onder andere, voedselprijsfluctuaties vooraan om te verklaren dat gokken met basis-levensmiddelen een vrij onschuldige tak van sport is. Zo is nooit wetenschappelijk aangetoond dat er een verband bestaat tussen speculatie en de prijs van voedsel. De “marktwerking” is goed voor consument en boer, en bovendien zorgt een flinke derivaten-bubbel er voor dat de landbouwer altijd een redelijke prijs krijgt. De PR-bureau’s van banken en hedge-funds kennen hun klassiekers. Maar wat als de banken die normaal gesproken mooi-weer spelen zelf toegeven dat er wel degelijk risico’s verbonden zijn met het (sinds 2008 flink toegenomen) pompen van tegen knap 0-procent rente bij de ECB geleend geld in voedselmarkten? De Europese consumentenorganisatie voor voedingsmiddelen Foodwatch heeft de hand weten te leggen op een aantal pikante (interne) documenten van de hongerhandelaren Deutsche Bank en verzekeringsreus Allianz waarin onderzoeksafdelingen van de beide financiële instellingen tot opmerkelijke conclusies komen. 

lees meer...

Banken-unie: de technocratische coup

Donkerdoorn | 12-02-2013 22:26 | (0)

Het schimmige Europese noodfonds ESM, European Stabiliation Mechanism waar naast garanties ook “cash” door Euro-lidstaten wordt ingebracht, gaat dus direct banken redden. Eigenlijk niets nieuws daar de Spaanse banken Bankia, NCG Banco, Catalunya Banc en Banco de Valencia al voor 37 miljard Euro (en de teller loopt tot 100 miljard) via een cheque aan de Spaanse staat werden “gered” (waarbij “gered” een omstructurering betekent waar de winstgevende delen bij de bank blijven en waardeloos geworden waardepapieren ondergebracht worden in een “bad-bank” waar de Spanjaarden voor garant staan). Het is tekenend voor een crisis die onder het mom “staatsschulden-crisis” wordt verkocht maar eigenlijk niets anders is als een voortwoekerende banken-crisis. Spanje bijvoorbeeld, had tot de herfst van 2008, het moment dat in heel Europa banken op nationaal niveau gered werden door staten, een relatief lage staatsschuld (lager als bijvoorbeeld Duitsland). Anno 2012, na het imploderen van de Spaanse vastgoedbubbel en het implementeren van de door de EU, IMF en ECB opgelegde spaarmaatregelen, is het land niet in staat aan de markt tegen een “normale” rentevoet geld te lenen, laat staan vier grote banken te redden met het bijna zekere risico dat de rente op Spaanse staatsobligaties en de kostprijs voor daarover geschreven verzekeringspapieren richting stratosfeer exploderen. De complete Spaanse huishouding kan door een EFSF of ESM niet onder de schouders worden genomen, dus daarom een semi-legale noodgreep: semi-directe Europese steun voor Spaanse banken. 

lees meer...

(Gouden) Man van het jaar 2013

democraatus | 21-01-2013 11:24 | (0)

Duitsland haalt goud terug
De media heeft er uitgebreid aandacht aan besteed. Duitsland haalt haar goud terug naar Frankfurt. Terwijl 3 maanden geleden nog openlijk werd ontkend dat de Duitse Bundesbank (Buba) haar goud terug zou halen uit Parijs en de VS, is de wereld nu ineens anders en kiezen de Duitsers eieren voor hun geld. Deze beslissing tekent de stelling dat Centrale Banken elkaar onderling niet meer vertrouwen.

lees meer...

De mondiale maffia is óveral

Antagonizer | 22-11-2012 21:39 | 23-11-2012 00:39 (1)

Al Gore introduceerde een prachtig begrip aan de wereld. Niet zijn geneuzel over klimaatveranderingen en CO2-sprookjes, maar hij liet ons kennis maken met de term “an inconvenient truth” – een oncomfortabele waarheid (we noemen het hier voor het gemak even o.w.). De waarheid is namelijk dat wij dagelijks leven met oncomfortabele waarheden (o.w.’s). Sommigen van ons doen dat bewust, veel meer van ons onbewust of zijn niet in staat die o.w.’s te begrijpen. Bewust leven met o.w.’s stelt je als persoon voor een lastig dilemma. Je kunt ervoor kiezen te doen alsof de o.w. niet bestaat en probeert verder te gaan met je leven, maar dan ontstaat er een cognitieve dissonantie waarbij je eigen normen en waarden in conflict komen met de realiteit van de o.w. Dit wordt verergerd door het feit dat er niet één o.w. bestaat, maar dat er meerdere bestaan en dat ze allemaal op een of andere manier een invloed hebben op het dagelijks leven. Ook jouw dagelijks leven. Aan de andere kant kun je er ook voor kiezen de o.w.’s niet te ontkennen – laten we zeggen dat je er jarenlang wat puntige blogteksten aan wijdt en er zelfs een boek over schrijft – en ontstaat er evengoed cognitieve dissonantie. Sterker nog, omdat je uit overlevingsdrang en wat latente lafheid er niet voor hebt gekozen de ultieme stap te nemen door de maatschappij compleet de rug toe te keren, doe je er net zo hard aan mee als al die anderen die beweren dat “het overal altijd wel wat is” en “je er toch niks aan kunt doen”. Juist door dit gedrag houd je de o.w. en haar biotoop in stand, een prachtige uiting van ongewenst emergent gedrag.

lees meer...

Hey mister, can we have our gold back?

Donkerdoorn | 23-10-2012 13:46 | (0)

imageAls great-dictator/communist/socialist/bolivarist/duivel/evil-doer/Al Qaida-erelid Hugo Chavez Venozolaans goud terug wil halen uit kluizen van de Federal Reserve in de USA, is dat een weinig opmerkelijke stap van de sowieso nummer drie of twee op de hitlist van “empire”. Als daarentegen bezettingszone, NATO-vriend, export-zwaargewicht en Euro-(nog)redder Duitsland een “Ron Paul” doet en precies wil weten hoeveel Duits goud de Amerikanen nog in hun bezit hebben, is dit “wereldschokkend”. Tenminste in een wereld waarin “goud” als “serieuze belegging” zogenaamd is afgeschreven en fiat-geld en fractional-reserve-banking het spel domineren (tot het Albanese pyramide-spel uiteenspat). Kennelijk ging bij het Duitse Bundesrechnungshof langzaam een licht branden als gevolg van de niet-aflatende stroom speculaties over het al dan niet bestaan van de Amerikaanse goudreserves. Al jaren heeft “kein Schwein” meer gecontroleerd of de boeken en de kluizen kloppen. De houder, de Amerikaanse Centrale Bank Federal Reserve, verzet zich met hand en tand tegen een audit. Daar bovenop duiken de laatste tijd steeds meer “wolfraam” goudstaven op, professioneel vervalste exemplaren die nauwlijks van echt te onderscheiden zijn. 

lees meer...

Euro: de redders gered

Donkerdoorn | 13-09-2012 09:51 | 13-09-2012 18:12 (1)

De neofeodale politieke “redders” van de Euro halen opgelucht adem, de koersen van de Europese zombie-banken vieren feest, het Duitse constitutionele hof heeft gesproken. Ontzettend onverwacht verklaarde de Duitse derde macht het Europese “reddingsmechanisme” ESM voor grondwettig en opende daarmee de weg voor het in werking treden van dit noodfonds voor de wankelende Europese financiële industrie (of in EU-doublespeak: de Euro en wankele “Euro-lidstaten"). Duitsland, op dit moment het enige land dat nog de middelen heeft om het neoliberale project “EU” draaiende te houden, doet mee, maar onder voorwaarden. Zo moet de Duitse bedrage aan het ESM een “cap” krijgen. Met een inlage van 22 miljard Euro in “cash” en 168 miljard in garanties, moet alles wat het ESM gaat uitgeven boven de 190 miljard Euro Duitse Euros goedkeuring meekrijgen van het Duitse parlement “de Bundestag”. Een probleem en ook weer geen probleem: het ESM-verdrag voorziet eigenlijk dat Euro-staten tot in het oneindige bloeden mogen, zonder enige democratische controle. Daar de Duitse politiek, van links tot rechts, tot nu toe met grote meerderheid voor alle “Euro-reddingen” gestemd heeft, valt er weinig oppositie te verwachten bij toekomstige bailouts. Alleen, het ESM ziet een dergelijke parlementaire controle, en daarmee uitzonderingspositie voor Duitsland, niet voor. Het land van Bockwurst en Oktoberfest zal dus of interne wetgeving moeten veranderen, of het ESM-verdrag moet worden aanpast. En daarmee wederom geratificeerd worden door de verschillende EU-staten die het contract hebben ondertekend. 

lees meer...

Mexico: proeftuin van het nieuwe superkapitalisme

Gast-Zapper | 23-08-2012 13:51 | 26-08-2012 23:20 (6)

De afgelopen jaren zijn er tienduizenden doden gevallen in een oorlog tussen drugscartels in Mexico. De Mexicaanse overheden doen net alsof ze met de handen gebonden zijn en alleen maar kunnen toekijken hoe deze verschrikkelijke criminelen elkaar afmaken. De waarheid begint echter meer en meer aan de oppervlakte te komen. De bewijzen stapelen zich op dat de overheden tot aan hun nek in de drugscartels zitten. Corruptie is wijd verbreid in Mexico en het leger en de politie zijn zelf onderdeel van drugscartels geworden. Mexico is momenteel een narcostaat.

De V.S. speelt een zeer kwalijke rol in dit gebeuren. Illegale drugs zijn een bron van inkomsten voor Amerikaanse banken, wapenhandel, CIA, politie en het gevangenis wezen. Zonder de illegale handel in drugs zouden deze sectoren miljarden dollars mislopen. Verder is het natuurlijk handig dat er een land aan de V.S. grenst dat compleet onbestuurbaar is geworden en economisch gezien niets voorstelt. Een land vol wanhopige mensen die voor een grijpstuiver keihard werken.

***Door gastzapper vonnegut via het Zaplog.***

lees meer...

Het tijdperk van neofeodalisme deel 62: het principe van staatsschulden

Donkerdoorn | 22-08-2012 08:38 | 24-08-2012 08:02 (1)

Het is 1998 en de zogenaamde “Aziatische crisis” werkt zich langzaam naar haar hoogtepunt. Op de Zuid Koreaanse televisie loopt al tijden een enorme campagne waarin burgers worden opgeroepen hun gouden bezittingen aan de regering te doneren om zo de schulden van het land af te kunnen betalen. Sinds het imploderen van de Thaise economie (Thailand zou niet in staat zijn haar valuta te dekken met Amerikaanse dollars) en de “overspill” naar andere Asian Tigers zijn honderden miljarden aan investeringen uit het land verdwenen en steekt de regering zich diep in de schulden om de Koreaanse valuta tegen speculatie en dumping te verdedigen en haar bankensector te redden. De “Asian Flu” vreet zich een weg door economie, staatshuishouden en uiteindelijk de portemonee van de burger. Om het vertrouwen van de “markt” in de rentabiliteit van Azië terug te winnen, wordt een enorm hervormingsprogramma door het IMF voorgeschreven. Staatseigendom en staatsbedrijven worden verkocht en delen van de economie die voor buitenlandse investeerders waren afgeschermd worden geopend. Wat verkocht kan worden, wordt verkocht. Waar gesneden kan worden, wordt gesneden. Het gevolg: crisis wordt extra verdiept. De “Aziatische Tijgers” van toen hebben uiteindelijk nooit meer het economische niveau, het zij in BBP groei (met uitzondering van Zuid Korea dat sinds de crisis wel met een enorme staatsschuld meesleept), het zij in banen-groei, het zij in koopkracht, van voor 1997 bereikt. Desondanks is de handel in Aziatische schulden en valuta na een ingrijpende afwaardering weer stabiel geworden. 

lees meer...
pagina 1 van 8  1 2 3 >  Laatste »
xhtml 1.1 · css/2 · rss 2.0 · WAI · site by Patrick Savalle · hosted by Digitux