39 verlichte geesten, 0 doorgeslagen complotters en 5 trollen aanwezig, 18131 leden

RSS-feed van artikelen Twitter-feed van artikelen Zapruder Inc.

pagina 2 van 6  <  1 2 3 4 >  Laatste »

Een identiteit is gratis, een identiteitskaart nog niet

Hans | 09-09-2011 15:23 | 14-09-2011 16:37 (4)

Ieder mens heeft een eigen identiteit. Die krijg je voor een deel mee in je opvoeding. De rest van die identiteit bouw je zelf op.
De overheid is niet geïnteresseerd in je identiteit, maar uitsluitend in je legitimiteit. De identificatieplicht is eigenlijk een legitimatieplicht. Je moet ten alle tijde kunnen aantonen dat je aanwezigheid in Nederland legaal is ofwel legitiem. 

lees meer...

Byebye, zwaaizwaai vrij internet……(38)

Donkerdoorn | 26-08-2011 09:40 | 26-08-2011 13:13 (1)

image Natuurlijk vinden we het hier op Zap heerlijk om te mekkeren en zeuren over “Nederland-snuffelstaat”, Patriot Acts 1 tot 16, gedragsanalyse-spyware, evil-Google, evil-Facebook, virtuele Pentagon-online friends, MI6-twitter en Mossad-wiki, maar je kan ook echt wat doen tegen Ivo Opstelten en Piet-Hein Donner. Hier, als extra service-de-pervice, 60 Open Source programma’s om je online privacy te waarborgen (een beetje). Van Tor en Jap tot Diaspora. Alles overzichtelijk, en inclusief links. Dankuwel, Alstublieft. 

lees meer...

Zapcinema: 8. Wonderland (2009)

Donkerdoorn | 03-07-2011 20:54 | 05-07-2011 17:32 (5)

8 wonderland is een staat waar absolute democratie heerst. Een land waarin beslissingen eerst door haar duizenden inwoners worden besproken, om vervolgens in stemming te worden gebracht. Weekelijks. 8 wonderland kent geen grenzen, geen ongelijkheid, geen racisme, geen sexisme en ondanks dat zij slechts “virtueel” bestaat, is het land vastbesloten zich te bemoeien met de “grote” wereldpolitiek in de werkelijke wereld. Dit is het uitgangspunt van de in 2009 verschenen film “8. Wonderland” van de Franzosen Nicolas Alberny en Jean Mach dat na een wat haperende bioscoop-distributie nu op DVD is verschenen. Een “internet-film” (noem het een nieuw genre) zoals de laatste tijd vele uitkomen, maar met een opvallende diepte en eigenlijk teveel ideëen. In een mix van nieuwsberichten, chat en werkelijke scenes volgt de film een groepje “bewoners” van 8 Wonderland: een fotomodel, een Irakees echtpaar ("als je ellende wil zien, hoef je alleen het raam open te zetten!"), een Hollander, Britten, een Sengalees internetcafe, een Italiaans stel en de uiteindelijke “ambassadeur” van 8 Wonderland. ***spoiler alert!***

lees meer...

Revolutie! Eindelijk…

Patrick Savalle (Patman) | 22-06-2011 22:48 | 24-06-2011 14:14 (14)

Het antropoceen, het tijdperk van zelfvernietiging

Patrick Savalle (Patman) | 30-05-2011 08:00 | 07-06-2011 17:07 (106)

imageDe aarde is oud, 4.5 miljard jaar. Zegt men. Zo oud, dat is in jaren niet meer te beschrijven. Op basis van belangrijke paleontologische gebeurtenissen, hebben geologen daarom – gek genoeg dan weer niet paleontologen – de leeftijd en ontwikkeling van de aarde opgedeeld in verschillende tijdschalen, van eonen, era’s en periodes tot epochs. Belangrijke gebeurtenissen om die tijdperken op te baseren waren natuurlijk de diverse tijdperken van ‘mass-extinction’. Aan het einde van van het Perm-tijdperk sterven 95% van alle soorten uit. Ergens aan het einde van het Paleoceen tijdperk stierven de grote Dinosaurussen uit. Ergens aan het einde van het Pleistoceen stierven de mammoeten en de grote zoogdieren uit. Geologen denken kennelijk ook graag vooruit en hebben daarom alvast een nieuw tijdperk benoemd op basis van het eerstvolgende mass-extinction event: ergens aan het einde van het Antropoceen stierf de mensheid uit. ***Weer naar boven gehaald, zie bijvoorbeeld titelstuk van The Economist***

lees meer...

Niks te melden in Griekenland

Gast-Zapper | 24-02-2011 07:18 | 24-02-2011 21:47 (2)

In Griekenland gebeurde vandaag weinig, behalve dan dat het hele land weer eens plat lag door de grootste staking sinds december 2008. Trouw wijdde er een artikeltje aan met de lauwe titel: Griekse demonstranten botsen met politie, net als De Pers. Nu.nl vindt het zelfs niet meldenswaardig dat circa honderdduizend mensen de straat op gaan in Athene om te botsen met de politie.

Terwijl een paar honderd kilometer verderop de wereld ook al in brand staat.

**Door gastzapper piet graniet via het Zaplog**

lees meer...

‘Onconventionele’ gaswinning in Nederland: Gasland part II

Antagonizer | 10-02-2011 00:37 | 11-02-2011 17:22 (6)

Zapruder heeft een naam hoog te houden als het gaat om profetische inzichten (kuch); hadden we het vorige week nog over de documentaire Gasland die de milieudelicten van de fracking gasindustrie in de VS blootlegt, nu komt De Energieraad met het advies aan minister Verhagen om ook fracturing technieken in Nederland toe te passen. Zoals gebruikelijk gaat deze blijde boodschap vergezeld van een dosis propaganda en spin in makkelijk slikbare Brintavorm. Zo spreekt men over “onconventionele gaswinning” en wordt met name het voordeel voor de consument benadrukt. Iedereen kan straks een gaskraakinstallatie in zijn achtertuin laten plaatsen en geld verdienen als blijkt dat je op een “tweede Slochteren” zit. Het kraken wordt en passant genoemd, maar niet dat dit gebeurt met kankerverwekkende chemicaliën die een holocaust op ons milieu en ecosysteem los zullen laten. Prettig vooruitzicht in een waterrijk land als het onze. Leuk dat het men ook presenteert als een duurzame energieoplossing, terwijl we hier toch spreken van een conventionele fossiele energiebron met onder de streep een beroerde energetische opbrengst. Uiteindelijk probeert men de minister nog te paaien door hem nog even de oplossing aan de reiken voor zijn CO2-opslagprobleem, zodat die sleetse kaart ook nog een keer gespeeld wordt. Nu maar hopen dat Gasland die Oscar gaat winnen zodat de MSM daar niet omheen kan. En anders hebben we op de Zapburelen nog genoeg ‘onconventioneel’ gas voorhanden na een avondje Indiaas eten.

lees meer...

Zapcinema: Gasland (2010)

Antagonizer | 02-02-2011 14:00 | 09-02-2011 01:48 (8)

Josh Fox is één van de vele tienduizenden mensen in de VS die een aanbod kreeg van een gaswinningbedrijf om zijn land te verkopen zodat het onderliggende gas gewonnen kon worden. Noord-Amerika zit namelijk op misschien wel het grootste gasreservoir ter wereld, dat zich zo’n beetje over meer dan de helft van het land uitstrekt. Dit aardgas of ‘natural gas’ zoals de Amerikanen het noemen is big business. De VS zijn nog steeds energieconsument numero uno en kunnen hun honger niet stillen met het omverwerpen en koloniseren van olierijke staten alleen. Maar wie denkt dat ze op eigen grondgebied vreedzamer te werk gaan heeft het mis. Fox gaat op onderzoek uit om te zien hoeveel andere Amerikanen gekocht worden door de gasindustrie en komt tijdens zijn zoektocht achter de werkwijze van dit onzichtbare ‘gas industrial complex’. Na de successievelijk broodroof en kaalslag in de Amerikaanse landbouw en veeteelt door grote corporaties als Monsanto en Cargill, is het aan de Halliburtons van deze aarde om ervoor te zorgen dat over een aantal decennia grote delen van de VS compleet onleefbaar zijn.

lees meer...

Vrolijke Cornucopia!

Antagonizer | 24-12-2010 20:35 | 31-12-2010 12:35 (9)

Ja schaapjes, de tijd van contemplatie en naastenliefde is gekomen. We herdenken het ´feit´ dat de zoon van God geboren werd en bidden voor vrede op aarde enzo… (je mag nu in lachen uitbarsten). Nee, los van het gegeven dat Jezus niet in december ter wereld kwam en dit van oorsprong het heidense feest van de zoon van Isis en de winterwende was, is die zogenaamde boodschap van pais en vree compleet vergeten. Eigenlijk gaan we weer back to basics en dat doen we aan de hand van Mr. Coca Cola himself. De Kerstman is de verpersoonlijking van vraat -en hebzucht met zijn vette pens en rode koontjes (van het zuipen). Ondertussen loopt men elkaar onder de voet om maar zoveel mogelijk voer en nutteloze prullaria te kopen en om geld in de zakken van creditcardbedrijven te stoppen. Ieder jaar lijkt de hebzucht steeds massaler te worden en de sociale druk om het kerstfeest te vieren wordt steeds groter. Je hebt riot gear en het geduld van een Zen-boeddhist nodig om je een weg te banen door de verdwaasde kopersmeute die met het schuim op de kaken door de winkelstraten lopen. En dus vergeten we maar even de afvalbergen die extra worden gecreëerd en de vele tonnen aan voedsel die weggegooid worden. Maar bovenal vergeten we dat men de context van deze tijd – los van de religieuze lading – compleet heeft losgelaten. Het Gouden Lam wordt weer volop vereerd en de woekeraars zitten – gesponsord door ons belastinggeld – weer veilig in hun tempels. Dus aan iedereen: vrolijke Cornucopia namens de Zapruder Inc. redactie!

lees meer...

Byebye, zwaaizwaai vrij internet……(34)

Donkerdoorn | 21-12-2010 09:19 | 22-12-2010 11:48 (2)

image Is het dan eindelijk zo ver? Kunnen we het vrije en neutrale internet ten grave dragen? Het lijkt er wel op. “Blacklisting” is het nieuwste speeltje van verschillende (westerse, corporate) overheden om internetsites op zwart te zetten. Frankrijk wil het, Engeland wil het, Australië, Finland, Zweden hebben het al en in Duitsland werd het op het nippertje tegen gehouden (zat verstopt in wetgeving voor “Jugendschutz"). En dankzij wikileaks weten we wie de lobby achter de Franse wetgeving is. Ondertussen wordt in de Verenigde Staten het internet aan de corporate belangen weggegeven. Wetgeving rond “net-neutrality” is nu dusdanig afgezwakt dat mega-providers hun partners de internet-snelweg mogen aanbieden terwijl de rest van de wereld op een zandpad wordt gezet. Mobiel internet wordt sowieso de speeltuin van de internationals. Daar gelden de regels van “net-neutrality” schijnbaar niet. Welkom in de voorgeprogrammeerde wereld van Disney, CNN, Facebook en I-tunes. 

lees meer...

Democracy by DDOS

Patrick Savalle (Patman) | 08-12-2010 22:55 | 15-12-2010 08:46 (36)

Op dit moment is het botnet achter Operation Payback in hoog tempo aan het groeien. Jouw computer aansluiten op de hivemind van het botnet is extreem eenvoudig. Bestandje downloaden, opstarten en twee velden invullen. Even wachten en ook jij ben onderdeel van Operation Payback, de zogenaamde DDOS-attack om Mastercard en modderfokking co. te dwingen hun neutraliteit te bewaren. Visa is momenteel down en Mastercard had de hele dag problemen met hun internationale betalingsverkeer. Postfinance was dood als een pier. Is het illegaal? Geen flauw idee, vast wel en zo niet, dan veranderen ze de wetten wel in hun voordeel. Is het nodig? Keihard. Het kan niet zo zijn dat dit soort bedrijven voor ons gaan bepalen waar we wel en waar we niet ons geld aan mogen besteden. Hoewel commercieel leveren ze hun diensten in het publieke domein en daarbij hoort volledige neutraliteit. Mastercard, Visa en Paypal besloten echter dat Wikileaks ons geld niet mocht ontvangen en blokkeerde de rekeningen. Met als gevolg een groeiend botnet dat de oorlog heeft verklaard aan hun servers. En ik zie de elegantie, zelfs de eerlijkheid, er wel van in. Niet mee eens? Niet mee doen met de actie. Wel mee eens? Hoppa… Iedereen heeft een stem in deze democratie en de stem telt ook echt. Daar zullen een heleboel mensen niet blij mee zijn. Wij wel. Ik zal het middel met extreme terughoudenheid toepassen, misschien wel nooit meer, maar deze keer gaat mijn bot pas weer uit als ik van Visa hoor dat ze voortaan neutraal zullen blijven. Er komt een moment dat we de lijn moeten trekken en voor mij is dat nu.

lees meer...

Waarom gaat al die teringzooi zo snel kapot?

Patrick Savalle (Patman) | 10-11-2010 18:17 | 24-11-2010 00:36 (19)

Kwaliteit is allang voorbij, u kijkt er niet eens meer naar. Je mag al blij zijn als je nieuwe Uggs-jes een jaar meegaan zonder dat je tenen eruit steken. Stop vooral je Nicholson jack niet per ongeluk in de droger of zelfs wasmachine. Een moderne smartphone haalt niet eens het einde van de tweejarige contractperiode die je nodig had om het ding te kunnen betalen. Niet voor niets heeft de nieuwe iPhone helemaal niets meer te bieden dan het vorige model. Niet voor niets heeft elke nieuwe generatie Nokia’s weer een nieuwe lader nodig. Niet voor niets bestaan er geen standaard accu’s en niet voor niets heeft Steve Jobs elk model weer de specificaties zodanig veranderd dat je ook weer nieuwe accessoires nodig hebt. En als het ding per ongeluk toch weet te overleven, hebben ze al wel iets anders bedacht dat het ding onpraktisch tot onbruikbaar maakt. Dat is dus allemaal geen toeval, dat is geëngineerd. Moderne troep wordt heel bewust ontworpen om niet te lang bruikbaar te blijven. Planned obselescence heet deze perversiteit.

lees meer...

Schaf de democratie af!

Antagonizer | 04-11-2010 01:20 | 09-11-2010 02:37 (37)

Nu Geert Wilders nog steeds de publieke opinie beheerst, de touwtjes stevig in handen heeft en het kabinet bij de minderheidsballen, kunnen we concluderen dat men er nog steeds geen jota van begrijpt wat er precies loos is. Ieder weldenkend mens had gehoopt dat de PVV met het betreden van de bankjes meteen op zijn plaat zou gaan zoals dat met de LPF gebeurde. Maar Wilders is sluw en heeft mede daarom niet gekozen voor verantwoordelijkheid in de regering. Zo hoeft hij geen enkele van de losse kanonnen in zijn partij op ministerposten te zetten en houdt hij als enige lid van de PVV ultieme controle over wat er gebeurt. De rest van zijn partij is stemvee in de kamer wat gedwee doet wat Grote Geert beveelt. Onlangs betoogde filosoof Rob Riemen (vanaf minuut 11) dat Wilders volgens de historische definitie een fascist is en hoewel daar technisch gesproken zeker iets voor te zeggen is, valt ook Riemen in de valkuil waar de gevestigde politieke partijen in vielen die de degens kruisten met Wilders. Sterker nog, hij bezondigt zich zelf aan de polariserende discussietechniek van Wilders door met zulke grote termen te gooien. De historie is zeker belangrijk om iets te begrijpen van de situatie van nu, maar is op veel punten ook weer niet te vergelijken met vroeger. Tegenwoordig staan de oude concepten van “links”, “rechts” en “liberaal” compleet op de schop en zijn veel mensen niet in staat de parallellen te trekken naar een politiek klimaat van 80 jaar geleden. Komt daarbij ook dat de burger van nu een heel andere burger is die ook andere motieven heeft om op iemand als Wilders te stemmen. Eén daarvan is chronische onvrede.

lees meer...

Peak-everything-week: Peak-mobiliteit

Hans | 30-10-2010 07:50 | 03-11-2010 15:31 (9)

Mensen gaan op weg om ergens te komen. Voordat ze in de auto of in de trein stappen, maken ze een afweging: ‘Is deze reis wel noodzakelijk en de moeite waard.’ Meestal besluiten ze toch op pad te gaan. Vanwege stijgende kosten van openbaar vervoer en brandstof zal men er vaker voor kiezen om niet te gaan. Het aantal kilometers dat we met zijn allen reizen, zal na peakoil gaan dalen. In de VS is dat al aan de gang. Van alle aardolie, die dagelijks wordt opgepompt, wordt 75% gebruikt voor vloeibare brandstof. Zonder vloeibare brandstof staan auto’s stil, blijven vliegtuigen en helikopters aan de grond. Elektrische auto’s lijken een oplossing, maar voorlopig zijn er op aarde nog 700 miljoen auto’s die vloeibare brandstof nodig hebben. Met biobrandstof kunnen we een paar jaar tekorten voorkomen (het helpt niet de CO2-uitstoot te beperken), maar dan zal de prijsstijging haar werk doen en ervoor zorgen dat we minder gaan rijden.

lees meer...

Peak-everything-week: Peak-democratie

Hans | 29-10-2010 10:30 | 03-11-2010 16:08 (4)

In tijden van voorspoed en groei van de welvaart is het leuk om te regeren en mee te doen met regeren. Er worden steeds meer uitkeringen en subsidies bedacht. Iedereen wil daarover meepraten en een graantje meepikken. Er komen bestuurslagen en inspraakorganen bij. De gevolgen van peakoil en economische krimp vereisen een andere managementstijl. Bezuinigen, afschaffen van voorzieningen, roept weerstand op bij de bevolking. Bestuurders en volkvertegenwoordigers moeten opeens impopulaire maatregelen verdedigen. In alle bestuurslagen haken veel politici af.  De invloed van bankiers en hedgefunds wordt steeds groter. De invloed van politici op de economie neemt snel af. Politici geven dat natuurlijk niet toe, ze zijn nog nooit voor een leugen teruggedeinsd.

lees meer...

Peak-everything-week: Peak-Saoedi-Arabië

Hans | 28-10-2010 06:26 | 23-04-2011 20:01 (5)

Matt Simmons, een van de eerste peakoil-profeten, schreef een boek over de oliewinning in Saoedi-Arabië, Twilight in the Desert. Bottomline van dat boek: als de olieproduktie in Saoedi-Arabië piekt, dan piekt de wereldproduktie.
De Saoedi’s beweren dat er nog altijd 88 miljard vaten olie zitten in ‘s werelds grootste olieveld Ghawar. En olieminister Ali Al-Naimi zegt dat de olieproduktie makkelijk met 50% kan worden opgevoerd van 8 miljoen vaten per dag naar 12 miljoen vaten.
De gegevens van EIA (Energy Information Administration) laten zien dat die produktie van 12 milj. vaten nog nooit gehaald is.

lees meer...

Peak-everything-week: Het laaghangende fruit

Hans | 27-10-2010 06:00 | 28-10-2010 01:53 (14)

Onze instincten dwingen ons om zo weinig mogelijk energie te gebruiken. Daarin verschillen we niet van apen. Zien we een boom vol vruchten, dan plukken we eerst het laaghangende fruit. Al onze activiteit plannen we volgens hetzelfde instinct. Als we steenkool willen, dan beginnen we op de plaats waar we het minst hoeven te graven. En we ontginnen eerst de steenkool die het beste brandt. Voor metaal is het niet anders. We beginnen met de rijkste ertsen, die de hoogste opbrengst aan metaal geven. Dat geldt voor ijzer en koper, maar ook voor indium en uranium. Nadat het laaghangende fruit geplukt is, wordt het geleidelijk moeilijker. Het kost steeds meer energie (moeite) om dezelfde hoeveelheid steenkool of metaal uit de aarde te halen. We moeten steeds dieper graven en steeds armere ertsen gebruiken. Als de oliebronnen op land uitgeput raken gaan we pas op zee boren.

lees meer...

Peak-everything-week: Peak-voedsel

Antagonizer | 26-10-2010 22:39 | 27-10-2010 16:33 (7)

Iedereen weet het en toch willen we er niet aan: onze huidige voedselketen is eindig en het hoogtepunt is in zicht. Hebben we nu nog alle luxe van duizenden artikelen in de supermarkt, straks komt daar onherroepelijk een einde aan. Althans, voor de mensen die het dan niet meer kunnen betalen. Onze voedselketen is uiterst onduurzaam omdat ze in toenemende mate op olie is gebaseerd. Olie om gewassen te verbouwen, olie om er veevoer van te maken, olie om het ‘op te waarderen’ en olie om alle eindproducten van de ene naar de andere kant van de wereld te vervoeren. Dit heeft als direct gevolg dat er bossen en andere ecosystemen voor geruimd moeten worden en dat het een enorme berg afval oplevert in de vorm van CO2-uitstoot en alles wat er gedurende de logistieke keten bijkomt. De calorische rekensom komt erop neer dat we veel meer energie erin stoppen dat we er aan voedingsenergie uithalen. Plus dat door de extensieve en onduurzame technieken er toenemende bodemverschraling ontstaat en een afname in biodiversiteit van zowel plant als dier. Een eindig model wat we niet onder ogen willen zien totdat de schappen in de buurtsuper leeg raken.

lees meer...

Peak-everything-week: Peak-USA

Hans | 26-10-2010 07:17 | (0)

De Verenigde Staten waren het eerste land dat peakoil ondervond. In 1970 bereikte de binnenlandse olieproduktie haar hoogtepunt. Sinds 1970 zijn de VS een importeur van aardolie, het verbruik is groter dan het land zelf produceert.
Vanaf Gerald Ford houdt elke nieuwe president een traditionele “we-moeten-minder-afhankelijk-worden-van-buitenlandse-olie"-toespraak. De meeste Amerikanen zappen dan snel weg. De president houdt de rest van zijn ambtstermijn wijselijk zijn mond over peakoil. De oplopende energierekening van de VS begint steeds zwaarder te wegen, vooral sinds de olie in prijs is verdrievoudigd (van $25 naar $75 per vat). Je kunt dagelijks in de krant lezen dat de economische macht en de welvaart van de VS afneemt. Uit een onderzoek van Gallup blijkt dat de gemiddelde Amerikaan nog maar $59 per dag uitgeeft, tegen $99 in 2008.

lees meer...

Peak-everything-week: peakoil

Hans | 25-10-2010 14:00 | 27-10-2010 15:10 (9)

M. King Hubbert ontdekte in de jaren 50 dat iedere oliebron op een gegeven moment een maximale productie haalt, cq de piek van Hubbert. Daarna vloeit er minder olie uit de bron en op een gegeven moment moet er zelfs gepompt worden om de laatste olie naar boven te halen. De theorie die hij ontwikkelde, bleek ook uit te komen voor de totale productie van alle olievelden in de Verenigde Staten. King Hubbert voorspelde daarop dat de totale olieproduktie in de VS in 1970 zou pieken en daarna zou dalen. Hij kreeg gelijk. De VS veranderde in de 10 jaar na 1970 van ’s werelds grootste olieproducent in ’s werelds grootste olie-importeur. Maar toen was olie nog goedkoop. Van de 54 olieproducerende landen op de wereld hebben er inmiddels al 40 de productiepiek gepasseerd: waaronder Mexico, Groot-Brittannië en Noorwegen. Het vervelende is dat alternatieven voor olie, zoals aardgas en steenkool, ook beperkt voorradig zijn en dat aardgasvelden en steenkoollagen ook een piekproductie vertonen. De wereldsteenkoolpiek valt waarschijnlijk al voor 2020 en de wereldaardgaspiek niet veel later. Het blijkt dat de de winning van de meeste andere delfstoffen uit de aardkorst ook verloopt volgens de theorie van Hubbert. Zo is inmiddels peak-goud in 2002 gepasseerd. Peak-strontium in 2005, peak-wolfraam in 2004, peak-platina in 2006. Wat staat ons te wachten ?

lees meer...
pagina 2 van 6  <  1 2 3 4 >  Laatste »
xhtml 1.1 · css/2 · rss 2.0 · WAI · site by Patrick Savalle · hosted by Digitux