39 verlichte geesten, 0 doorgeslagen complotters en 9 trollen aanwezig, 3376 leden

RSS-feed van artikelen Twitter-feed van artikelen Zapruder Inc.

pagina 1 van 108  1 2 3 >  Laatste »

I.M. Michael C. Ruppert

Donkerdoorn | 17-04-2014 12:22 | 17-04-2014 22:56 (2)

In den beginne was daar fromthewilderness.com. Het waren de donkere dagen van de regering George W. Bush: de oorlog in Irak bereikte zijn dieptepunt, de NATO mocht in Afghanistan opruimen, een sluipende afbraak van burgerrechten kroop gestaag voort en de eerste van vele vraagtekens werden rond de aanslagen van 11 september 2001 gezet. Op het internet verschenen de eerste „tegengeluiden“, lifeaftertheoilcrash, whatreallyhappened, informationclearinghouse en het bijzondere blog van een zekere Michael C Ruppert, een ex narco-cop die (nog) onvermoeid en onderbouwd door duizenden media-artikelen zaken als de Patriot Act, 911, banking en petro-dollar, fiat-geld, Afghanistan, Iran, drugs-handel, Irak, olie en peak-oil met elkaar wist te verbinden. Onderwerpen waarover later op het Nederlandse „oer“ complotterblog Zapruder Inc regelmatig te lezen viel.

**Met dank aan hakkietakkie via het Zaplog.**

lees meer...

….en de muis stampte

Donkerdoorn | 17-04-2014 08:58 | 17-04-2014 21:59 (4)

Toegegeven, het lobbypoppen kabinet Rutte II gaat nu al de geschiedenisboeken in als een weinig inspirerend en intelligent kabal dat vooral de will en wens van hoger geplaatste „overlords“ uitvoerd. Maar schijnbaar hebben de dames en heren minsters nog wat ruimte voor meer volslagen idiote ideëen. Jawel, om de Oekraïnese putch-regering dat op het punt staat de tanks en helikopters op de eigen bevolking los te laten te ondersteunen (goedkeuring voor de junta nadert in de Oekraïne zelf het nulpunt) gaat Nederland gevechtsvliegtuigen richting de toekomstige agro- en fracking-slavenstaat sturen. Vergeet dat de Oekraïnese politie en leger en masse geen zin hebben om burgeroorlogje te spelen: Rusland en vooral de-enige-Rus-op-aarde Poetin willen het land overvallen en daarna de rest van Europa onder de voet lopen (al doen de Russen op dit moment weinig anders als afwachten en toezien hoe de pro-IMF regering vanzelf implodeert). Mickey Mouse het-ja-knikkende-NATO-lid to the rescue. Rest de vraag: in opdracht van wie komt Hennis op dit lumineuze en meeloperige idee? De Gas-Unie, Nederlandse agrar-reuzen of onze Amerikaanse „bondgenoot“ die Nederland weer de ganzenpas laat inzetten? Rutte II, het blijft geniaal.

lees meer...

Eerste vraagtekens bij High Frequency Trading

Donkerdoorn | 10-04-2014 08:37 | 11-04-2014 19:31 (2)

Met biljoenen vrijwel gratis geld uit “quantative easing” of “abenomics” programma’s, black-box trading, carry-trade, Price-fixing, derivaten en high frequency trading lijkt de “high finance” wereld zich in een soort parallel universum te bewegen. Een universum waarin de cijfers over een gestaag verslechterende wereld-economie niet bestaan, winstverwachtingen een veelvoud zijn van daadwerkelijk geboekte winst (en zelfs omzet), bubbels in vastgoed, aandelen en termijnmarkten als positief gezien worden en waarin koersen tot het oneindige blijven stijgen zolang Centrale Banken liquiditeit ter beschikking stellen. Kortom: een wereld waarin de “markt” dusdanig gecorrumpeerd is in het voordeel van de happy 1% dat van deze “vrije markt” slechts een weinig amusante circusvoorstelling overblijft. Toch komen langzaam barstjes in de illusie. Er worden vraagtekens gezet bij de “losse” geldpolitiek van Centrale Banken en in de USA in nu een discussie losgebarsten over de legaliteit van, het in principe op “voorkennis” gebaseerde, High Frequency Trading (zie hier uitleg, hier Zap). Het wakkerschuddende handgranaatje is het boek “Flash Boys” van Michael Lewis, inmiddels een best-seller, waarin de schrijver schildert hoe “algo-traders” met supercomputers (en deals met beursen, (financiële) persbureaus) in micro-seconden marktpartijen “bestelen”. Kort na het verschijnen van het boek kondigde de FBI aan een onderzoek naar de praktijken van HFT-companies te starten (beetje laat) en lijken TBTF (too big to fail) marktpartijen als Goldman Sachs zich uit HFT-activiteiten te willen terugtrekken (!!!). En als de vampire squid het niet meer ziet zitten...... In Europa snorren de bots voorlopig nog zorgeloos verder voordat de onderhoudzame voor-en-tegen debatten overwaaien. Tot die tijd Flash Boys lezen en verbazen over het topje van deze ijsberg. 

lees meer...

Media: Zwijgen is goud

Donkerdoorn | 31-03-2014 08:42 | 06-04-2014 02:54 (1)

Hoe ging het spreekwoord ook al weer? “May you live in interesting times, young grasshopper”. Was wikileaks al een feest en bracht vervolgens Edward Snowden met zijn onthullingen over het big-brother programma van de NSA de taart, slagroom en kersjes, nu, terwijl verschillende conflicten en krachtmetingen met enorme geopolitieke en economische belangen worden uitgevochten, blijkt de “leak” een krachtig wapen en wordt ons toeschouwers een nog diepere blik achter de schermen van de macht gegund. Zo weten we dat uiteindelijk de Amerikanen aan de touwtjes trokken op de Oekraïnese Maidan via een uitgelekt gesprek van de Amerikaanse BZ-neocon Victoria “fuck the EU” Nuland. Maar hoewel de belediging aan het adres van de Europese Unie voor krantenkoppen zorgde, moet de nieuwsconsument daarentegen werkelijk goed zoeken om context en motivatie voor de welgemeende “fuck” in de media te vinden. 

lees meer...

De slag om de Oekraïne (5)

Donkerdoorn | 26-03-2014 07:07 | 27-03-2014 19:57 (1)

Iedere crisis biedt mogelijkheden. Hoe mooi kan het zijn: een volk, hongerig naar meer vrijheid, welvaart en democratie, staat op tegen zijn kleptocratische heerser. Na volharding, lijden en zelfs gesneuvelden valt de president en staat de deur open naar een betere toekomst. Alleen, de grote wereldmacht die tot dan toe de broodheer van de gevallen heerser was, staat op, neemt wat het wil en bedreigt met zijn leger de ontluikend hoop en vrijheid. Maar gelukkig is daar de vrije wereld, de internationale gemeenschap, die zich belangenloos in de weg stelt van het boze en als reddende engel het volk onder de arm neemt. Sprookjes bestaan, lachen leden van conservatieve denktanks uit Europa en Amerika, de fracking-lobby en het military-industrial-security-complex. En wrijven zich in de handen bij het zien van de anti-Russische hysterie die door de EU en VS waait. In Kiev is ondertussen voor de democratie (en oligarchen) lievende helden van de Maidan het grote opruimen begonnen. De vlekjes en barstjes in het zorgvuldig opgebouwde beeld van de heldhaftige volksopstand moeten weggepoetst worden. Bovendien moet de uitverkoop en de verdieping van de economische ellende starten. 

lees meer...

De slag om de Oekraïne (4)

Donkerdoorn | 24-03-2014 15:24 | 28-03-2014 15:23 (4)

Wie op het zogenaamde noordelijke deel van het westelijke halfrond woont, tot tien kan tellen, oren en ogen heeft en kan lezen, is sinds de „val van de Krim“ (maar weer) getuige van een hilarisch en hysterisch mediaal circus waar de staatsmacht in bijvoorbeeld Moskou en Peking nog een puntje aan kunnen zuigen. Waarschijnlijk niet meer sinds de dagen voor de Amerikaans invasie van Irak, of meer case-in-point de overval van Georgië op Zuid Ossetië of recent de Syrische oorlog, is de westerse media-consument met zoveel doorzichtige en intelligentie-beledigende eenzijdige berichtgeving en opinie gebombardeerd. Het is werkelijk fascinerend en tegelijkertijd treurig hoe de „vrije“ en „onafhankelijke“ media in het „vrije“ westen vol Pravda 1969 gaan zodra de belangen en plannetjes van de EU, NATO en USA worden bedreigd. Kijk, het is „wij“ tegen „zij“ of beter, tegen een enkel machthongerig en wereldvrede bedreigend persoon: Vladimir Poetin. Zo simpel is het. 

lees meer...

De slag om de Oekraïne (3)

Donkerdoorn | 09-03-2014 21:37 | 11-03-2014 21:05 (3)

Uh, Washington....we have a problem. Toegegeven, een revolutie tot een goed einde brengen is al moeilijk genoeg en dan komt altijd nog de onvermijdelijke chaotische tijd na de omwenteling er dubbeldik bovenop. Geschiedenisboeken zijn erover vol geschreven. Maar voor onze patriotisch/democratische Euro-Maidan superhelden die na het verdrijven van de (democratisch gekozen) James Bond schurk en traditie-kleptocraat Janoekovitsj de touwtjes in de Oekraïne in handen hebben gekregen, lijkt werkelijk niets mee te zitten. Het grootste probleem is natuurlijk papa-beer Rusland dat nu een rondje (bluf?)poker met hoofdsponosoren USA en EU speelt om de toekomstige grenzen van de Oekraïnese staat. Handelsverdragen zijn tot daar aan toe, maar gemorrel aan marine-basissen is van een andere orde. Bovendien is het onderhuids uitspelen van de etnische kaart, om vooral veel rondmarcherende kaalkopjes als burgerwacht op de politie los te laten, tegen het Russisch sprekende deel van je eigen bevolking niet echt een geniale ingeving. Whoops..vergeten, “don’t mention the nazis”. De ultra-rechtse post-Janoekovitsj regeringspartij Svoboda is helemaal niet zo ultra-rechts, de fascistische knokploegen op de Maidan waren slechts marge-groeperingen en sowieso is dat hele gedoe over de Oekraïnese Rechter Sector een opgeblazen verhaal uit de koker van Pravda-medewerkers in Moskou. Niet aan het zorgvuldig gladgestreken westerse propaganda-beeld van de vrijheid-hongerige Maidan revolutionairen komen. Anders verschijnen weer honderden stukjes en mini-docu’s over de onschuld van de Bandito’s in krant en op tv. 

lees meer...

De slag om de Oekraïne (2)

Donkerdoorn | 05-03-2014 00:26 | 10-03-2014 19:51 (3)

Met een „fuck the EU“ nam Amerika de regie over de gebeurtenissen in de Oekraïne op zich. En inderdaad, na de val van president Janoekovitsj is het de door de VS verkozen ex-bankier Jazenjuk die de regeringstouwtjes in handen krijgt en in noodtempo maatregelen en „hervormingen“ door het parlement zweept. Duitsland’s man, de ex-wereldkampioen boksen Klitschko, ziet zich gedwongen een bijrol te spelen. Amerikaanse „hardliner“ politiek wint van het meer diplomatieke Duitse beleid, dat tot de regeringsovername door de Oekraïnese oppositie probeerde Rusland een rol in het spel om de Oekraïne te geven. Het gevolg is een complete geopolitieke ramp. De Oekraïne valt langzaam uiteen, de Russen zijn defacto de heersers over het strategische schiereiland de krim dat zich op 30 maart per referendum waarschijnlijk onafhankelijk van Kiev verklaart, het Oekraïnese leger en de marine verkeren in chaos en de rekening voor het failliete land ligt nu 100% op de tafel van VS en EU. 

lees meer...

De slag om de Oekraïne (1)

Donkerdoorn | 03-03-2014 07:07 | 10-03-2014 19:41 (1)

Russische troepen op de krim, dreigementen vanuit Moskou en vanuit Kiev, Obama tekent weer “rode lijnen”, de NATO overlegt. De burgeropstand in de Oekraïne die uiteindelijk een chaotische “staatsgreep” werd, zorgt voor de meest gespannen internationale situatie sinds, waarschijnlijk, 9/11. In de Oekraïne komt alles samen: de invloedsferen van Amerika, Europa en Rusland, Pijplijnistan, de Russische “Zwarte Zee” vloot en Syrië, macht, winst en (staats)schuld. Maar laten we nog eens terugspoelen. Het conflict in de Oekraïne laat zich makkelijk in een simplificatie gieten. Het is het aloude gevecht tussen „goed“ en „kwaad“, waarbij het „goede“ wordt vertegenwoordigd door de voorstanders van een Oekraïne dat zich bij Europa aansluit, de groep die streeft naar „vrijheid“, „democratie“ en „progressie“. Daartegenover staan de „boze“, de conservatieven die de Oekraïne in de historische invloedsfeer van het tsaristische Rusland onder Poetin willen houden. Een groep die staat voor stilstand, sovjet-denken en, in het ergste geval, repressie. De verhouding tussen de beide liggen ongeveer 50/50 met het westen van de Oekraïne traditioneel pro-Europa en het oosten pro-Rusland. Wie echter naar de details binnen dit met graagte door de media uitgedragen beeld kijkt, ontdekt een bijna bizar en brutaal staaltje geopolitiek powerplay. 

lees meer...

Byebye, zwaaizwaai vrij internet……(44)

Donkerdoorn | 25-02-2014 09:55 | 06-03-2014 14:36 (4)

image En zo wordt weer een “conspiracy theory” uiteindelijk “conspiracy fact”. Vroeger kinders, in de glorie-dagen van Zapruder Inc., ging het er hier in de comments soms hard aan toe. Uren, dagen en weken sloegen “alu-hoedjes” en “debunkers” elkaar met feitjes om de oren wat uiteindelijk, na de nodige “godwin’s”, resulteerde in het (over-en-weer) beschuldigen van de tegenpartij van betaalde discussiedeelname. Kortom: bij Zapruder wemelde het van de “paid government shills” of alle mogelijke variaties daarop (pharma-chills, Israël-roepetoeters, BVD-werknemers, ambtenaren). Alles moet met een korrel zout genomen worden maar, dankzij Snowden en Greenwald, weten we nu dat de “crazies” misschien toch niet zo gek waren. Bewijzen? Hier een prachtige powerpoint van het Britse GCHQ dat van tegenstanders kapot maken, discussies sturen tot social enginering als taken en opgaven ziet. Alles voor vrede en veiligheid en in het kader van de “oorlog-tegen-terreur(tm)” natuurlijk. De Stasi waakt over uw vrijheid. 

lees meer...

Het Europese handje komt gevaarlijk dicht bij pensioen en spaarboekje

Donkerdoorn | 18-02-2014 10:28 | (0)

De Europese commissie maakt zich grote zorgen. Als politiek orgaan dat nog steeds rotsvast verankerd zit in de denkbeelden en het tijdperk van eeuwige groei, rente en monetaire expansie en neoliberale welvaart-omverdeling kan het maar niet begrijpen waarom het niet wil vlotten met de Europese economieën. Of doet zo alsof (de impact en „eeuwige crisis“ als gevolg van het schaars worden van goedkoop winbare grondstoffen zal ook de commissie bekend zijn). Het klemt, vooral in de portemonee en de risico-bereidheid van banken. Ondanks al het bijna gratis geld dat Centrale Banken de financiële sector toewerpen, groeit de „werkelijke economie“ amper. Het geld verdwijnt vrij zichtbaar in speculatiebubbels, carry-trade en derivaten-bommen wat het leven van de „gewone consument“, die nog altijd gezien wordt als een economische speedboot-motor, nog duurder maakt. Maar, Eureka!, zoals het IMF al proefballonnetjes opliet, heeft ook de EU de oplossing. Krediet=groei en er is nog verdomd veel geld te vinden in pensioenfondsen en op spaarrekeningen. 

lees meer...

Euro-crisis: de coup in Italië

Donkerdoorn | 12-02-2014 09:45 | (0)


Veruit de interessantste episode in de Euro-crisis (tot nu toe) is zonder twijfel het tijdvenster tussen de laatste maanden van 2011 en de eerste paar maanden van 2012. Het is het moment dat regels en wetten worden gebroken en gebogen om Griekenland binnen de monetaire unie te houden en de cash-flow richting Griekse schuldeisers veilig te stellen. De ene theaterale (en ongeloofwaardige) Europese top volgt op de andere, miljarden schuiven als redding en garantie voor de Europese en Anglo-saxische financiële industrie over tafel en het is het tijdstip waarop de “technocraten”, veelal uit de Goldman Sachs-school, de macht in Europa lijken te grijpen. De zogenaamde PIIGS-landen krijgen een zetbaas of stadhouder toebedeeld, de Europese Centrale Bank wordt overgenomen door Goldman Mario “supermario” Draghi en in Italië wankelt de regering van de plotseling Euro-sceptische Silvio Berlusconi.

lees meer...

Vijf jaar O-drona: 3000 doden

Donkerdoorn | 31-01-2014 09:27 | (0)

Vredesnobelprijswinnaar Barack Obama heeft na vijf jaar “death from above” en presidentiële dodenlijstjes goed 3000 drone-doden op de teller. Dit blijkt uit onderzoek door het Britse Bureau of Investigative Journalism dat een opmerkelijk document van de Pakistaanse regering in handen kreeg. Hierin staan zeker 330 Amerikaanse drone-aanvallen vermeld, inclusief omschrijving van plaats en slachtofferaantal. Hoewel de gebruikelijke anonieme Amerikaanse regeringsmedewerkers het document al hebben gediffameerd als “Pakistaans politiek”, komt het aantal gemelde drone-doden aardig dicht in de buurt van schattingen door het BIJ zelf. Het CIA-drone programma, opgestart door voorganger George W. Bush, bouwde Obama uit tot een wereldwijd optredend “excecutie-middel”, actief in landen als Somalië, Libië en Jemen. De laatste jaren nemen de “extrajudicial killings”, na hevige kritiek en protest, wel weer af maar Pakistan blijft een “geliefd” drone-gebied. De schattingen over het aantal burgerslachtoffers, toegegeven erg moeilijk in de Pakistaanse stamgebieden, lopen uiteen van 416 tot 951 mensen, waaronder waarschijnlijk 200 kinderen. 

lees meer...

Emerging markets crisis? Let’s shock!

Donkerdoorn | 29-01-2014 14:05 | (0)

Het spel is weer begonnen. Met zeer hoge waarschijnlijkheid als gevolg van het langzaam terugschroeven van de „goedkoop-geld-politiek“ (Quantative Easing, of QE) door de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve (de zogenaamde „taper“) ontwikkelt zich een crisis in „emerging markets“. Hoewel de losse geldpolitiek van de FED eigenlijk bedoeld is, op papier, om de Amerikaanse economie aan te zwengelen (en de Amerikaanse staat te financieren), zien critici het geld vooral verdwijnen in speculatie en het blazen van „speculatie-bubbels“ door banken. Dat deze gedachte niet geheel uit de lucht gegrepen is, bewijzen de wereldwijde beurskoersen die op recordhoogten staan terwijl de wereldeconomie kraakt, talloze landen nog diep in de crisis steken en intrinsieke waarden, winstverwachtingen en andere gewichten vele malen lager liggen als de prijs die voor aandelen moet worden betaald. Koers en realiteit liggen mijlen uit elkaar. Nu de bijna gratis miljarden voor Amerikaanse banken (en ook Europese en Japanse banken, die ook op „steun“ van hun centrale banken kunnen rekenen) slechts een tikje minder worden, lijkt veel „hot money“ zich terug te trekken uit meer risikovolle investeringen (en ook westerse beursen, zie de dalende koersen begin 2014). Een nieuwe „Azië-crisis“, of „emerging markets-crisis“ lijkt geboren. Hier komt de “shock doctrine”.

lees meer...

Byebye, zwaaizwaai vrij internet……(43)

Donkerdoorn | 27-01-2014 09:22 | 06-02-2014 08:56 (6)

image De ondertussen bijna iconische “whistleblower” van het internet/neofeodale-tijdperk Edward Snowden kent naar eigen zeggen maar een grote angst. Niet het feit dat hij de nummer 1 op de “hitlist” van verschillende duistere Amerikaanse geheime- en inlichtingendiensten is of dat in zijn thuisland het “spuitje” of “electro-stoeltje” wegens landverraad geduldig op hem wacht. Nee, wat werkelijk verschrikkelijk is, zo bekent de oud CIA- en NSA-man in zijn allereerste tv-interview, is als alles voor niets is geweest. Als zijn onthullingen over het NSA-big-brother-programma niets veranderen en het waanzinnige gesnuffel van “veiligheids"-diensten in wereldwijde communicatie-data van miljarden mensen geen halt wordt toegeroepen. Helaas voor Snowden en ons allemaal lijkt Snowden’s vrees bewaarheid te worden. Obama, tussen zijn gebruikelijke berg aan nietszeggendheid, geeft aan mini-minimaal de NSA te willen reformeren, de Amerikaanse gerechtelijke macht en politiek is verdeeld en internationale druk is, in Europa en de rest van het “westen”, vooral theater (alle inlichtingendiensten werken met de Amerikanen samen, zie Xkeystroke). Deze achtergrond maakt het des te opvallender dat Snowden zelf, nu hij persoonlijk “publiek” gaat, bijzonder ontspannen, zelfverzekerd, nuchter en analyserend overkomt. Over bedrijfsspionage, five eyes, beweegredenen, rechtsstaat en vrijheid. Bekijk het interview hier:

lees meer...

Sluit het net zich rondom Demmink?

Antagonizer | 23-01-2014 00:40 | 24-01-2014 18:55 (1)

Het kan niemand meer ontgaan zijn: de mainstream media (MSM) hebben nu ook eindelijk hun tanden in de van pedofilie en verkrachting verdachte Joris Demmink gezet, de voormalig hoogste baas van Justitie. Niet omdat ze deze man al jarenlang op zijn huid zaten met diepgravende en kritische journalistiek, nee, simpelweg omdat de stank van beerput nu zo groot was geworden dat ook het Hof in Arnhem intussen heeft bepaald dat Demmink strafrechtelijk vervolgd moet worden door het OM voor verdenking van verkrachting van twee minderjarige Turkse jongens tijdens een dienstreis naar Turkije in de jaren ‘90. Datzelfde OM heeft de aantijgingen decennialang naast zich neergelegd met de grootste bazen voorop, de ministers van Justitie. Het feit dat Demmink destijds in de voor hem ideale positie zat om onderzoek naar dergelijke zaken te frustreren danwel tegen te houden, was blijkbaar ook geen grond om de man hangende een echt onderzoek te schorsen totdat zijn naam gezuiverd was. De MSM heeft het in het begin nog moedig geprobeerd met landelijke items, maar als snel bleek Demmink een tegenstander van formaat die de legale en illegale wegen perfect wist te bewandelen om buiten schot te blijven. De MSM en enkele onderzoekers bonden snel in en het geheel bleef als een veenbrand smeulen onder een laag van nationale schaamte en corruptie.

lees meer...

Een realistischer wereldbeeld

Patrick Savalle (Patman) | 19-01-2014 13:09 | 19-01-2014 23:34 (1)

Ons wereldbeeld, de manier waarop we de wereld zien, wordt voornamelijk bepaald door keuzes. Niet door feiten. En keuzes zijn vaak politiek gemotiveerd. Daardoor zien we de wereld zoals iemand anders wil dat we de wereld zien (industrie, kerk, koningen enz). Zo zijn wij allemaal geïndoctrineerd met een heel erg eurocentrische wereldkaart waarop Europa in het midden ligt en veel groter en ‘belangrijker’ wordt afgebeeld dan het eigenlijk is. We hebben de neiging ons hierdoor als het centrum van de wereld te zien.

Die kaart is echter volledig misleidend. Door alleen al een veel realistischere wereldkaart te gaan gebruiken, zouden we een heel ander wereldbeeld krijgen. Onderstaande kaart noemen we een zogenaamde ‘gelijke oppervlakte’ projectie. Hier zien we de verhoudingen van landoppervlak veel realistischer.

Dit zou een veel betere kaart zijn om onze kinderen te leren.

En dan ineens stelt Europa niet zo veel voor. En is er ook veel meer ruimte dan we zouden denken. Genoeg voor meer dan 20 miljard mensen zeggen sommige futurologen. Kijk hoe groot Afrika echt is!

lees meer...

Banken mogen dat gewoon

Donkerdoorn | 14-01-2014 09:27 | 14-01-2014 18:44 (1)

Ooit, lang geleden, was daar opeens de zogenaamde “kredietcrisis”. Heel eventjes liep het grote, met honderden miljarden vele malen groter als de wereldwijde economische “output”, casinospel van carry-trade, de piepjonge CDO-constructies, ander-soortige derivatenconstructies, high-risk-investment-dumping bij “domme” partners/klanten en het rondpompen van “schuld” vast. Banken vielen om, sommige werden “gered” door natie-staten of door centrale banken, enkele gingen daadwerkelijk over-de-kop. “Dat nooit meer” dacht de wereld dat opeens private schuld “gecollectiviseerd” zag worden en nog vele jaren later de rekening voor het gespeculeer in de “reële economie” mocht betalen. Er zouden regels komen, remmen ingebouwd worden en de tot onvoorstelbaar bizarre proporties opgeblazen financiële industrie zou aan de ketting worden gelegd. Maar in een wereld waarin het bijna-gratis geld van Centrale Banken (QE-programma’s) een soort virtuele bubbel-economie heeft geschapen, High-Frequency-trading algo’s de koersen bepalen en beurs- of marktwaarde zich in een van “actuals” losgekoppeld lala-land bewegen, lijken de lessen uit de crisis economic science fiction. Vergeet bail-in of banken-unie (nog meer collectivisering), het financiële systeem zelf blijft zoals het was. 

lees meer...

Het grote bitcoin misverstand

Patrick Savalle (Patman) | 10-01-2014 11:40 | 13-01-2014 11:00 (3)

Door Sander Duivestein en Patrick Savalle

“Bitcoins zijn erger dan de Tulpenmanie. Toen kreeg je tenminste nog een tulp. Nu krijg je niks.” Dit zei de voormalig president van De Nederlandsche Bank Nout Wellink recentelijk tijdens een discussiebijeenkomst met studenten van de Universiteit van Amsterdam. Ook de voormalige president van de Federal Reserve Alan Greenspan brandt de digitale munt volledig af: “Je moet wel heel veel fantasie hebben om de intrinsieke waarde van bitcoin te zien. Het is mij niet gelukt.” Zelfs Paul Krugman, voormalig Nobelprijswinnaar in de economie, vraagt zich in een van zijn wekelijkse columns voor de New York Times af of de bitcoin niet per definitie “slecht” is.

Allen maken ze dezelfde fundamentele denkfout.

lees meer...

De Syrische oorlog is definitief in Irak aangekomen

Donkerdoorn | 07-01-2014 22:25 | (0)

Weer Fallujah. Sinds enige dagen is de stad in de Irakese provincie Anbar, bekend van de bloedige slachtpartij tussen Amerikaanse troepen, Irakese burgers en opstandelingen in 2004, stevig in handen van de “Al Qaida ondergeordende” organisatie “Islamic State in Iraq and Syria” (ISIS) en verschillende opstandige soennietische stammen. Terwijl het reguliere Irakese leger speldenprikken uitdeelt in Fallujah en de tevens door de ISIS overgenomen stad Ramadi probeert te omsingelen, worden bewoners van de stad door de centrale Irakese regering opgeroepen om de Fallujah te verlaten of, zoals in de woorden van Irakese premier Maliki, “zelf de terroristen uit de stad te werpen om zich zo tegen het komende geweld te beschermen”. Een nieuw bloedbad dreigt. De Syrische oorlog is, met 2013 als nieuw bloedig dieptepunt in jongste geschiedenis van het land, definitief in Irak aangekomen. 

lees meer...
pagina 1 van 108  1 2 3 >  Laatste »
xhtml 1.1 · css/2 · rss 2.0 · WAI · site by Patrick Savalle · hosted by Digitux