39 verlichte geesten, 0 doorgeslagen complotters en 2 trollen aanwezig, 18325 leden

RSS-feed van artikelen Twitter-feed van artikelen Zapruder Inc.

pagina 1 van 6  1 2 3 >  Laatste »

Blockupy: feest in Frankfurt

Donkerdoorn | 18-03-2015 08:34 | 18-03-2015 19:31 (1)

Het is feest in Frankfurt. Onder het genot van een hapje en een drankje vieren enkele bankiers, lobbyisten, politici en uitgekozen journalisten de opening van het nieuwe hoofdkantoor van de Europese Centrale Bank. Het oude gebouw voldeed niet meer, dus tijd om voor miljoen-miljarden een nieuw architectonisch hoogstandje te bouwen waarin beslist kan worden over rijkdom en armoede. Of de stroom van welvaart van het volk richting elite. Want een feest is het. Met een uit de hoge hoed getoverd “deflatiespook”, de krakkemikkige Europese economie en zombie EU-banksector wordt het “money-for-nothing” beleid en EU-QE, met een spotgoedkope Euro, goed verkocht. Terwijl het leven voor de gemiddelde Euro-burger duurder en duurder wordt, breken koersindices, totaal losgekoppeld van de economische realiteit, record na record. Daar gaat het geld waarmee “economische groei via krediet zal worden aangezwengeld”. Omdat het ECB-beleid een beetje te opzichtig in dienst van „kapitaal“ staat, willen gelukkig grote groepen mensen gebruik maken van hun democratische recht om te protesteren. In Frankfurt. Duizenden ongenodigde gasten zullen ook bij het feestje aanwezig zijn. En zoals het een „marktconforme democratie“ betaamt, wordt het protest begeleid door zwaar uitgerust politiepersoneel, schrikkeldraad, blokkades, pas-controlles, no-go area’s en het nodige, en voorspelbare, uiteindelijke geweld. Om de thuisgebleven schaapjes af te schrikken. 

lees meer...

Geniale proefballon: het EU-leger!

Donkerdoorn | 09-03-2015 09:51 | (0)

Ah, tijd voor een proefballonnetje. Of stokoud stokpaardje: het Europese leger. Nu de dreiging van Al Qaida definitief is ingeruild voor de good-old Russische beer ziet EU Commissie-kopstuk, belastingontduikings-facilitator en Gladio-medespeler Jean-Claude Juncker de tijd gekomen om de droom van een staand EU-leger maar eens te verwerkelijken. De door Amerika gedomineerde en in propaganda en misluke missies verzuipende NATO is niet genoeg. Om Poetin eens-en-voor-altijd af te houden van een invasie van zijn grootste afzetmarkt moeten nu de „samenwerkingsverbanden“ als Duits-Nederlandse brigades, interventiemachtjes en trainings-grensverbanden samengesmolten worden tot een grote Euro-gevechtsmachine. Juncker’s ballon kan nu al rekenen op gejuich vanuit Brussel, Parijs en Berlijn. Natuurlijk. Geen nationale invloed van lastige parlementen op vragen als oorlog en vrede. Nee, eindelijk soldaten direct ondersteld aan het diep ondemocratische, en diep impopulaire, gedrocht woonachtig in de Belgische hoofdstad. Eindelijk de mogelijkheid om „macht“ te projecteren op Europa’s „directe invloedssfeer“ (in MO, Noord Afrika ipv de nu gebruikelijke NATO’s failed state strategie) en de mogelijkheid doormiddel van het geweldmonopolie binnen de EU-grenzen „het kapitaal“ te beschermen tegen ontevreden volksmassa’s (zoals verschillende Europese denktanken dromen). Ow ja, en natuurlijk om ten strijde te trekken tegen Rusland (om niet al te duidelijke redenen behalve het alleen voor big-agra en big-frack interessante Oekraïne). Prima idee Herr Juncker: de door lobby gestuurde en voor de complete financiële- en sociale chaos verantwoordelijke EU ook nog eens laten beslissen over oorlog-en-vrede.

lees meer...

Die vervloekte Grieken (2)

Donkerdoorn | 06-02-2015 09:11 | 07-02-2015 23:42 (2)

Dat duurde niet werkelijk lang. Terwijl de Europese politieke elite nog steeds naarstig op zoek is naar een houding ten opzichte van de nieuwbakken Griekse regering van Alexis Tsipras, rockstar MinFin Giannis Varonfakis en de Griekse schuldenberg, handelt de compleet onder invloed van de financiële industrie staande compleet politiek onafhankelijke Europese Centrale Bank. Griekse obligaties zullen binnenkort niet meer bij de ECB inwisselbaar zijn voor vers geld, waarmee de Bank zijn “speciale progamma” voor Griekenland op ijs legt. En zonder de EBC “plug” worden de schulden niet alleen onmiddellijk “junk” maar worden ook de mogelijkheden van de Griekse Centrale Bank de uiterst instabiele Griekse banksector op de benen te houden afgekapt. Kortom: zonder EBC dreigt de complete financiële meltdown. De beweegredenen van Draghi & Co. zijn wazig, om niet te zeggen nogal dubbel. Vanaf het begin van de Griekse-crisis tot 2014 konden de zich afwisselende, maar de zich aan opgelegde uitverkoop van Griekenland onderwerpende, Griekse regeringen met hulp van het ECB-programma de Griekse staatsschuld nog eens extra in de hoogte zwepen. Stomtoevallig komt de Draghi-beslissing ook nog eens als Varonfakis bij Euro-boss Wolfgang Schäuble “antreten” mag (Schäuble: “Griekenland moet de “herstructureringen” (shock doctrine) van de Troika blijven uitvoeren”.). Extra wazig wordt het ECB-ding als geluiden uit het Frankfurtse opduiken dat de ECB in ieder geval niet de Griekse banken wil laten vallen. Tsja, een Griekse meltdown valt nu eenmaal niet een tweede keer te verkopen als een “non-credit-event”, zoals gelogen werd bij de allereerste ronde afschrijvingen op Griekse schulden. Wanneer Griekenland valt, verliezen niet alleen het ESM, ECB, een handje vol banken in Duitsland, Oosterrijk en Frankrijk veel geld, maar worden ook nog eens die prachtige verzekeringsinstrumenten (CDS) op schulden “getriggert”. En dat...kan nog wel eens erg interessant worden. Dus, wie heeft stalen zenuwen? Wie knippert als eerste? 

lees meer...

Die vervloekte Grieken

Donkerdoorn | 03-02-2015 12:59 | 04-02-2015 11:36 (1)

De Brusselse elite en het neoliberale establishment weet zich ten opzichte van de „radicale“ linkse Griekse, ondertussen, regeringspartij Syriza maar geen houding te geven. Het is weer brullen, huilen en schuimen. De nieuwe Griekse regering is een grotere dreiging voor de wereldeconomie als het Midden Oosten, de „luie“ Grieken zijn ondankbare honden en met radicalen valt sowieso niet te praten. De misdaad van Syriza: de partij, aan de macht omdat er werkelijk niets anders meer te kiezen valt (behalve extreem-rechts) voor de kapot geshockte Griekse bevolking, stelt tot nu toe verkiezingsbeloftes boven het bedienen van banken, hedge-funds en investeerders. Met daarbovenop een portie dwarse grootspraak ten aanzien van Rusland en de onzinnige, door Amerika bevolen, sanctiepolitiek en vraagtekens bij het neoliberaal horror-scenario TTIP als extra speldenprik richting het Brusselse. Daar maken Alexis Tsipras en zijn ministers niet bepaald vrienden mee. Zoals Tsipras‘ FinMin Giannis Varonfakis meteen de internationale populariteitswedstrijd voor crypto-communisten wint door niet alleen de zogenaamde „Troika“ (IMF, EU, ECB), terecht (de ECB bijvoorbeeld zou politiek neutraal zijn), te delegitimeren maar ook onvermoeibaar erop te wijzen dat de miljarden aan „hulp“ vanuit de EU linea recta aan schuldhouders, cq financiële concerns, overgemaakt worden. Je kan een bevolking niet onderwerpen aan de in de bureau’s van de ECB uitgedachte shock doctrine, zo Varonfakis, en ook nog eens laten bloeden om de Europese banksector te redden. Krasse waarheden die normaal gesproken onuitgesproken moeten blijven. 

lees meer...

Dat mag dan weer niet: cabaretier Dieudonné M’Bala M’bala gearresteerd

Gast-Zapper | 14-01-2015 22:12 | (0)

De al vaker in problemen gekomen Franse cabaretier Dieudonné M’Bala M’bala mocht zich vandaag melden op een Parijs politiebureau wegens “excuses voor terrorisme”. Een mooi breed begrip. Dieudonné had het gewaagd zich ietswat kritisch over het “vrijheid van meningsuiting” feestje afgelopen zondag in de straten van Parijs uit te laten. Een “Je suis Charlie Coulibaly”, een samentrekking van Charlie Hebdo en de in opdracht van IS, Al Qaida, Al Qaida in Jemen opererende terrorist Amedy Coulibaly, verantwoordelijk voor de gijzelname in een joodse supermarkt.
Dat ging de Franse autoriteiten te ver.

DIT is het verhaal dat goed duidelijk maakt hoe schijnheilig en leugenachtig het optreden van de Franse regering en media klasse in de hele Hebdo vertoning is.

***Comment van gastzapper Zhen overgenomen van het Zaplog***

lees meer...

Je suis hypocrite

Donkerdoorn | 12-01-2015 09:15 | 12-01-2015 22:43 (2)

Terwijl in de straten van Parijs naar aanleiding van de aanslag op het magazin Charlie Hebdo de massa-demonstratie voor vrijheid van meningsuiting, persvrijheid en tolerantie langzaam warm liep, schaarden zich elders in Parijs verschillende EU ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken rond de Amerikaanse minister Eric Holder. Agendapunten: betere controle op reisbewegingen, uitwisseling van informatie, samenwerking tussen inlichtingendiensten (NSA) en (staats)toezicht op het internet.  Nooit een prachtige crisis verloren laten gaan. En daar stonden ze dan in de eerste rij voor een paar minuten foto-op, de met het aangeslagen Frankrijk meelevende politieke leiders, schouder-aan-schouder voor vrijheid, wetende dat achter gesloten deur nieuwe ronden van vrijheidsbeperkende maatregelen werden besproken. Waarom ook niet. Want, zo duiken de eerste geluiden op, na de aanslagen in Parijs moeten de zogenaamde „NSA-critici“ hun Snowden-liefde en Big-Brother-haat maar eventjes in de koelkast zetten. 

lees meer...

Wat koop je voor een bankredding? Hypotopia

Donkerdoorn | 20-10-2014 07:29 | 22-10-2014 12:33 (1)

De enorme miljardenbedragen die sinds het uitbreken van de kredietcrisis zijn uitgegeven om too-big-to-fail, too-big-to-jail banken te redden van hun gokverslaving zijn moeilijk voorstelbaar. Paar miljarden op de begroting hier, honderden miljarden op de EBC-balans daar en behalve sociale afbraak, werkloosheid, ideëenloze technocratie, politiestaat en de uitverkoop van “mens” tegen “winst” ziet en voelt de gewone burger weinig van wat het geld uiteindelijk heeft opgebracht. In Oosterrijk bedacht een groep studenten dat de kosten voor een bankredding maar eens wat meer grijpbaar in beeld kan worden gebracht en bedachten “Hypotopia”: een stad met 100.000 inwoners en compleet “ecologisch” en “mensvriendelijk” gebouwd. Het basisprincipe: er mag zoveel geld uit worden geven als de redding van de Oosterrijkse bank Hypo Alpe Adria kost. De wankelkandidaat staat op dit moment voor 19 miljard Euro in de boeken. Mooie som geld waar je veel leuke dingen mee kan doen, ware het niet dat de “overlords” het compleet doorgedraaide en kapotte systeem net iets belangrijker vinden.

lees meer...

Private QE: de ECB als bad bank

Donkerdoorn | 14-10-2014 07:25 | 14-10-2014 22:02 (1)

De ECB had de setting niet beter kunnen kiezen: een prachtig paleis van een van de dozijnen Italiaans vorsten in de tot de bodem failliete stad Napels. Terwijl de raad van wijze mannen van de Centrale Bank praat over nieuwe instrumenten om de wankele Europese financiële sector te redden, of in persberichtenpraat „de economie te stimuleren“, geeft op straat de Italiaanse carabinieri een lesje „crowd-control“ aan de verzamelde demonstranten waar de Chinese politie in Hong Kong nog een puntje aan kan zuigen. De luidruchtige protesten zijn echter nog de minste van de vele problemen waarvoor de financiële overlords zich gesteld zien. Ondanks bijna gratis geld voor grootbanken, het verpulveren van spaartegoeden, de currency-war en de fictief lage inflatie in de Euro-zone (bij elkaar gegoocheld op basis van de prijs van een i-phone ipv benzine, stroom, woonlasten of verse groente*) tov de angst voor deflatie en de verschillende asset-swap programma’s blijven de groeicijfers van Europese economieën zwak. Niets van het verse ECB-geld (behalve nog meer nieuwe richting mickey-mouse-monopolie-geld gestylede bankbiljetten) komt in de „echte“ economie aan terwijl de lasten van de „krediet-bonanza“ van enkele jaren terug steeds zwaarder op verschillende bankbalansen drukt. De „echte“ economie heeft immers steeds minder geld om oude schulden af te lossen. Hoe too-big-to-fail/too-big-to-jail te redden? Simpel, stelt Goldman-Sachs man en EBC-opperhoofd Draghi voor, de ECB begint een “private” QE (Quantative Easing, ofwel het direct “inkopen” van een Centrale Bank in een markt) programma. 

lees meer...

De laatste Euro-mythe valt

Donkerdoorn | 08-09-2014 23:18 | 09-09-2014 08:48 (1)

De laatste tijd is de Euro-crisis in de publieke schijnwerpers opvallend afwezig. De crisis is er nog wel, banken vallen nog steeds, er wordt gespaard, gesnoeid en macht- en vermogen worden nog steeds (her)verdeeld, je ziet het alleen niet meer. Dat terwijl de problemen die tot de crisis in de Euro-zone hebben gevoerd verre van opgelost zijn. Ondanks de spaardictaten neemt de staatsschuld in de zone nog steeds toe, bij minimale (en via zeer waarschijnlijk goochel-gereken verkregen) economische groei. De Europese Centrale Bank probeert de zaak (voor de financiële industrie) vlot te trekken maar van het aan banken praktisch gratis ter beschikking gestelde geld (nu 0.05% rente) komt vrijwel niets in de reëele economie aan. Wel bewegen zich beurskoersen op totaal realiteit-vreemde hoogten, ontstaan in verschillende Europese hoofdsteden ongekende vastgoed-bubbels en wordt driftig gespeculeerd met alles wat maar enigszins een marge oplevert. Voor de 200 miljoen Euro-burgers die onder- of op de armoedegrens leven is het “elite-project” Euro ondertussen verworden tot het synoniem voor afbraak, verval en ongerechtigheid. Rechts-populistische partijen varen er wel bij. Maar de Euro “moet”. Anders “gaat het licht in Europa uit”, barst een nieuwe Frans-Duitse oorlog los en worden die oude concentratiekampen onmiddellijk weer opgestart. Bovendien heeft de Euro ons veel welvaart gebracht. Door het wegvallen van wisselkoersbarrieres en intergemeenschappelijke handelsbelemmeringen groeit de handel binnen de Euro-zone en daarmee de welvaart en werkgelegenheid. Toch? Grafiekje en statistiekje.

lees meer...

Woede en verdriet om #MH17 zijn terecht, maar baseer ze niet op fabels

Johnito | 28-07-2014 08:35 | 01-08-2014 19:39 (5)

De aanslag op vlucht MH17 van Malaysian Airlines, waarbij 298 mensen om het leven kwamen, heeft in Nederland zeer veel mensen persoonlijk geraakt. Onder de passagiers waren namelijk 193 landgenoten te betreuren, die op 23 juli 2014, tijdens de dag van nationale rouw, massaal werden herdacht.

Ook op mijn werk zetten we tegen 16:00 alle machines even uit, om een minuut stilte voor de slachtoffers in acht te nemen. Ik vond het een indrukwekkend moment, en los van de schuldvraag omtrent de aanslag, vind ik het zonder meer terecht dat we stil hebben gestaan bij het verdriet dat de nabestaanden is aangedaan. Eerder op woensdag kondigde ik op Facebook en Diaspora aan dat ik de rest van de dag geen posts zou delen omtrent de situatie in Oekraïne, omdat naar mijn gevoel er een tijd van bezinning, en een tijd voor debat hoort te zijn.

lees meer...

Eerste TTIP documenten gelekt

Donkerdoorn | 17-06-2014 09:42 | 17-06-2014 12:13 (1)

Langzaam maar zeker groeit de (Europese) weerstand tegen het zogenaamde TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) vrijhandelsakkoord dat op dit moment, naar beste democratische regels, achter gesloten deuren door de Verenigde Staten en de EU wordt verhandeld. TTIP is noodzakelijk, verwijst onder andere de Europese commission, want tussen de USA (en Canada) en de EU bestaan nog altijd handelsbarrieren. Vrije handel levert werkgelegenheid op, zoals het ondertussen bijzonder sleets geworden argument luidt. Tegenstanders wijzen op de sowieso lage invoerheffingen tussen de continenten en vrezen dat TTIP om iets heel anders draait: versoepeling van consumentenrechten, werknemersrechten, bescherming van „investeringen“ en uiteindelijk het buiten spel zetten van nationale wetgeving. Helaas ontbreekt onderbouwing daar vrijwel niets over de onderhandelingen bekend is. De neofeodalistische overlords houden de rijen gesloten. Tot nu. Een werkpapier van de commissie over verregaande privatisering van sectoren als onderwijs, gezondheidszorg, energie en anderzins publieke sectoren, en de mogelijk obstakels die nationale wetgevingen kunnen vormen om de totale uitverkoop door te zetten, is (eindelijk) uitgelekt. Verklaart het geheimzinnige gedoe (Spaans). Plus hier meer.

lees meer...

De slag om de Oekraïne (6)

Donkerdoorn | 13-05-2014 09:37 | 22-05-2014 23:58 (9)

„Wij hebben Kiev niet nodig, Kiev heeft ons nodig. Daarom zijn ze tegen de federalisatie.“ Tot nu toe heeft de crisis in de Oekraïne, en daarmee het touwtrekken tussen de Verenigde Staten en Rusland, een vrij voorspelbaar verloop. Het oosten van het land verzinkt (gewenst (USA) en ongewenst (Rusland)) in chaos, een Oekraïne als „failed state“ dreigt (vooral omdat federalisatie voor de machthebbers in Kiev “off-the-table” is), de presidentsverkiezingen van 25 mei zijn al sinds de coup tegen voorganger Janoekovitsch gelopen (welkom choco-prins), de in de westerse media tot grote hoogte gehypte „Russische invasie“ blijft wat het is, “hype”, (omdat de Russen hun Sun Tzu kennen en rustig toekijken hoe de oligarchen-bankier-neonazi-junta in Kiev het land vernietigen). R2P-Global-Cop NATO pakt ondertussen haar aloude werk en bestaansberechtiging weer op en vordert een uitbouw van militaire capaciteiten (en omcirkeling van Rusland?) van haar half-failliete lidstaten. De wapenindustrie zegt “dank u”. En het publiek dat honderd jaar na massa-slachting nummer 1 niet werkelijk zit te wachten op oorlog om een half-failliet ex-sovjet republiek? In zowel „westerse“ als „oosterse“ media worden de bevolkingen met genadeloze (en bijzonder doorzichtige) propaganda klaargestoomd voor een mogelijke confrontatie. Of tenminste gemasseerd voor de voor sommige partijen zeer profitabele Cold War 2.0. 

lees meer...

De slag om de Oekraïne (4)

Donkerdoorn | 24-03-2014 15:24 | 28-03-2014 15:23 (4)

Wie op het zogenaamde noordelijke deel van het westelijke halfrond woont, tot tien kan tellen, oren en ogen heeft en kan lezen, is sinds de „val van de Krim“ (maar weer) getuige van een hilarisch en hysterisch mediaal circus waar de staatsmacht in bijvoorbeeld Moskou en Peking nog een puntje aan kunnen zuigen. Waarschijnlijk niet meer sinds de dagen voor de Amerikaans invasie van Irak, of meer case-in-point de overval van Georgië op Zuid Ossetië of recent de Syrische oorlog, is de westerse media-consument met zoveel doorzichtige en intelligentie-beledigende eenzijdige berichtgeving en opinie gebombardeerd. Het is werkelijk fascinerend en tegelijkertijd treurig hoe de „vrije“ en „onafhankelijke“ media in het „vrije“ westen vol Pravda 1969 gaan zodra de belangen en plannetjes van de EU, NATO en USA worden bedreigd. Kijk, het is „wij“ tegen „zij“ of beter, tegen een enkel machthongerig en wereldvrede bedreigend persoon: Vladimir Poetin. Zo simpel is het. 

lees meer...

De slag om de Oekraïne (3)

Donkerdoorn | 09-03-2014 21:37 | 11-03-2014 21:05 (3)

Uh, Washington....we have a problem. Toegegeven, een revolutie tot een goed einde brengen is al moeilijk genoeg en dan komt altijd nog de onvermijdelijke chaotische tijd na de omwenteling er dubbeldik bovenop. Geschiedenisboeken zijn erover vol geschreven. Maar voor onze patriotisch/democratische Euro-Maidan superhelden die na het verdrijven van de (democratisch gekozen) James Bond schurk en traditie-kleptocraat Janoekovitsj de touwtjes in de Oekraïne in handen hebben gekregen, lijkt werkelijk niets mee te zitten. Het grootste probleem is natuurlijk papa-beer Rusland dat nu een rondje (bluf?)poker met hoofdsponosoren USA en EU speelt om de toekomstige grenzen van de Oekraïnese staat. Handelsverdragen zijn tot daar aan toe, maar gemorrel aan marine-basissen is van een andere orde. Bovendien is het onderhuids uitspelen van de etnische kaart, om vooral veel rondmarcherende kaalkopjes als burgerwacht op de politie los te laten, tegen het Russisch sprekende deel van je eigen bevolking niet echt een geniale ingeving. Whoops..vergeten, “don’t mention the nazis”. De ultra-rechtse post-Janoekovitsj regeringspartij Svoboda is helemaal niet zo ultra-rechts, de fascistische knokploegen op de Maidan waren slechts marge-groeperingen en sowieso is dat hele gedoe over de Oekraïnese Rechter Sector een opgeblazen verhaal uit de koker van Pravda-medewerkers in Moskou. Niet aan het zorgvuldig gladgestreken westerse propaganda-beeld van de vrijheid-hongerige Maidan revolutionairen komen. Anders verschijnen weer honderden stukjes en mini-docu’s over de onschuld van de Bandito’s in krant en op tv. 

lees meer...

De slag om de Oekraïne (2)

Donkerdoorn | 05-03-2014 00:26 | 10-03-2014 19:51 (3)

Met een „fuck the EU“ nam Amerika de regie over de gebeurtenissen in de Oekraïne op zich. En inderdaad, na de val van president Janoekovitsj is het de door de VS verkozen ex-bankier Jazenjuk die de regeringstouwtjes in handen krijgt en in noodtempo maatregelen en „hervormingen“ door het parlement zweept. Duitsland’s man, de ex-wereldkampioen boksen Klitschko, ziet zich gedwongen een bijrol te spelen. Amerikaanse „hardliner“ politiek wint van het meer diplomatieke Duitse beleid, dat tot de regeringsovername door de Oekraïnese oppositie probeerde Rusland een rol in het spel om de Oekraïne te geven. Het gevolg is een complete geopolitieke ramp. De Oekraïne valt langzaam uiteen, de Russen zijn defacto de heersers over het strategische schiereiland de krim dat zich op 30 maart per referendum waarschijnlijk onafhankelijk van Kiev verklaart, het Oekraïnese leger en de marine verkeren in chaos en de rekening voor het failliete land ligt nu 100% op de tafel van VS en EU. 

lees meer...

De slag om de Oekraïne (1)

Donkerdoorn | 03-03-2014 07:07 | 10-03-2014 19:41 (1)

Russische troepen op de krim, dreigementen vanuit Moskou en vanuit Kiev, Obama tekent weer “rode lijnen”, de NATO overlegt. De burgeropstand in de Oekraïne die uiteindelijk een chaotische “staatsgreep” werd, zorgt voor de meest gespannen internationale situatie sinds, waarschijnlijk, 9/11. In de Oekraïne komt alles samen: de invloedsferen van Amerika, Europa en Rusland, Pijplijnistan, de Russische “Zwarte Zee” vloot en Syrië, macht, winst en (staats)schuld. Maar laten we nog eens terugspoelen. Het conflict in de Oekraïne laat zich makkelijk in een simplificatie gieten. Het is het aloude gevecht tussen „goed“ en „kwaad“, waarbij het „goede“ wordt vertegenwoordigd door de voorstanders van een Oekraïne dat zich bij Europa aansluit, de groep die streeft naar „vrijheid“, „democratie“ en „progressie“. Daartegenover staan de „boze“, de conservatieven die de Oekraïne in de historische invloedsfeer van het tsaristische Rusland onder Poetin willen houden. Een groep die staat voor stilstand, sovjet-denken en, in het ergste geval, repressie. De verhouding tussen de beide liggen ongeveer 50/50 met het westen van de Oekraïne traditioneel pro-Europa en het oosten pro-Rusland. Wie echter naar de details binnen dit met graagte door de media uitgedragen beeld kijkt, ontdekt een bijna bizar en brutaal staaltje geopolitiek powerplay. 

lees meer...

Het Europese handje komt gevaarlijk dicht bij pensioen en spaarboekje

Donkerdoorn | 18-02-2014 10:28 | (0)

De Europese commissie maakt zich grote zorgen. Als politiek orgaan dat nog steeds rotsvast verankerd zit in de denkbeelden en het tijdperk van eeuwige groei, rente en monetaire expansie en neoliberale welvaart-omverdeling kan het maar niet begrijpen waarom het niet wil vlotten met de Europese economieën. Of doet zo alsof (de impact en „eeuwige crisis“ als gevolg van het schaars worden van goedkoop winbare grondstoffen zal ook de commissie bekend zijn). Het klemt, vooral in de portemonee en de risico-bereidheid van banken. Ondanks al het bijna gratis geld dat Centrale Banken de financiële sector toewerpen, groeit de „werkelijke economie“ amper. Het geld verdwijnt vrij zichtbaar in speculatiebubbels, carry-trade en derivaten-bommen wat het leven van de „gewone consument“, die nog altijd gezien wordt als een economische speedboot-motor, nog duurder maakt. Maar, Eureka!, zoals het IMF al proefballonnetjes opliet, heeft ook de EU de oplossing. Krediet=groei en er is nog verdomd veel geld te vinden in pensioenfondsen en op spaarrekeningen. 

lees meer...

Euro-crisis: de coup in Italië

Donkerdoorn | 12-02-2014 09:45 | (0)


Veruit de interessantste episode in de Euro-crisis (tot nu toe) is zonder twijfel het tijdvenster tussen de laatste maanden van 2011 en de eerste paar maanden van 2012. Het is het moment dat regels en wetten worden gebroken en gebogen om Griekenland binnen de monetaire unie te houden en de cash-flow richting Griekse schuldeisers veilig te stellen. De ene theaterale (en ongeloofwaardige) Europese top volgt op de andere, miljarden schuiven als redding en garantie voor de Europese en Anglo-saxische financiële industrie over tafel en het is het tijdstip waarop de “technocraten”, veelal uit de Goldman Sachs-school, de macht in Europa lijken te grijpen. De zogenaamde PIIGS-landen krijgen een zetbaas of stadhouder toebedeeld, de Europese Centrale Bank wordt overgenomen door Goldman Mario “supermario” Draghi en in Italië wankelt de regering van de plotseling Euro-sceptische Silvio Berlusconi.

lees meer...

Toch een beetje bang voor O-drona

Donkerdoorn | 25-10-2013 09:10 | 29-10-2013 02:58 (1)

Doodzwijgen, negeren, verdedigen. Tot nu toe bleven de reacties van de Nederlandse en Europese politiek op de zogenaamde „NSA-Affaire“, het grootste spionage-schandaal in de menselijke geschiedenis, behoorlijk lafjes. Wat onze Amerikaanse vrienden doen, is nodig in de strijd tegen het „overweldigende terroristische gevaar“™ bovendien hoort het afluisteren en in de gaten houden van miljarden tot het „nieuwe normaal“, het tijdperk waarin samenlevingen uit elkaar worden genomen om te betalen voor de pyramide-spelletjes van de financiële sector, het zelfbeschikkingsrecht van volken is overdragen aan groepjes technocraten, welvaart en economische groei ontstaan door HFT-bots en oneindig „gelddrukken“ door Centrale Banken en politiek (en media) slechts „in dienst staat van“. Welkom in de neoliberale goelag: hier is privacy een gepasseerd station. Helaas weigeren de NSA-schandalen te verdwijnen. Bijna wekelijks duiken nieuwe weetjes en feitjes over het Amerikaanse „big-brother“ programma op met als laatste “onthulling” het afluisteren van wel-of-niet bevriende wereldleiders. En plotseling wordt Europa toch wat nerveus.

lees meer...

Byebye, zwaaizwaai vrij internet……(42)

Donkerdoorn | 04-09-2013 12:30 | 05-09-2013 22:55 (2)

image De onthullingen van Edward Snowden over Amerika’s “big-brother-machine” worden beter en beter. Zo weten we nu wat voor compleet waanzinnige sommen (gebugetteerd!) geld Amerikanen aan hun inlichtingenapparaat uitgeven, dat internet-corps miljoenen krijgen van de NSA, de VN wordt afgeluisterd (nog steeds), de Office of Tailored Access Operations (TAO) eigenlijk de beste hackers ter wereld zijn, dat niet alleen meta-data wordt getapt maar ook gewoon de inhoud van, bijvoorbeeld, emails en sms-jes van Brazilianen of Mexicanen of dat er redelijke kans is dat er een NSA-trojan op je computer draait. Voor Nederland extra interessant is het feit dat dankzij de Britse telecom-boeren de kabels richting Engeland (Circe North, UK-Netherlands 14) door de Government Communications Headquarters (GCHQ) getapt worden. Vrienden kijken mee. Gelukkig allemaal niet erg, wie niets te verbergen heeft, is ook geen terrorist etcetc. Alleen, zoals Snowden-curator Greenwald en het Braziliaanse Globo-TV onthullen, heeft de NSA ook een unit gespecialiseerd in bedrijfs- en economische spionage met onder andere Europa als doelwit. Zoiets vindt “kennis&innovatie” BV Nederland normaal gesproken niet leuk. Matje...USA-ambassadeur...fijn gesprekje.....nu…

lees meer...
pagina 1 van 6  1 2 3 >  Laatste »
xhtml 1.1 · css/2 · rss 2.0 · WAI · site by Patrick Savalle · hosted by Digitux