39 verlichte geesten, 0 doorgeslagen complotters en 6 trollen aanwezig, 18214 leden

RSS-feed van artikelen Twitter-feed van artikelen Zapruder Inc.

Point of no return: verslaafd aan biobrandstof / reageer

Door Hans, gepubliceerd op 04-04-2012 13:49, 5 reacties, rubrieken: Corporatisme, Big Oil, Geopolitiek, Peakoil, Politiek, Cover-ups

Het onafhankelijk onderzoeksbureau CE Delft meldde gisteren dat het gebruik van biobrandstoffen op basis van duurzaamheidscriteria slechter is dan het gebruik van fossiele brandstof. Ondanks de nadelige gevolgen voor het klimaat en de natuur wil staatssecretaris Joop Atsma de hoeveelheid biobrandstof, die wordt bijgemengd, de komende jaren sneller verhogen naar 10%.

Atsma stelde eerder al voor om het statiegeld op frisdrankflessen af te schaffen en om te bestuderen of er een tulpvormig eiland kan worden gebouwd voor de Nederlandse kust.

Zijn biobrandstofbeleid is al net zo dom.

Het gebruik van biobrandstof nadert het point of no return, of is er misschien al voorbij. Laten we eens een rekensommetje maken.

Kunnen we biobrandstof weer vervangen door aardolie?
Bij de produktie van biodiesel wordt plantaardige olie gebruikt. Deze olie bevat meer energie dan ouderwetse aardolie. Een ton plantaardige olie komt qua energie overeen met 1,2 ton aardolie.
In 2012 bestaat de diesel, die in Nederland verkocht wordt voor 4,25% uit biobrandstof. Om die 4,25% biodiesel te vervangen door fossiele brandstof, zal de import van aardolie met 5,1% moeten stijgen.
Als heel Europa stopt met het bijmengen van biobrandstof, dan zal de olie-import met 5% moeten stijgen. En niemand weet waar die extra olie dan vandaan zou moeten komen. Het lijkt slimmer om maar gewoon biobrandstof te blijven gebruiken.

Prijsverschil met aardolie wordt kleiner
Er is nog een reden waarom we niet meer zonder biobrandstof kunnen. Plantaardige olie wordt in vergelijking met aardolie steeds goedkoper.
Een jaar geleden was een ton koolzaadolie 2,1 keer zo duur als een vergelijkbare hoeveelheid aardolie (6 vaten). In februari 2012 is dat prijsverschil al behoorlijk teruggelopen. Een ton koolzaadolie is nog maar 1,8 keer zo duur als 6 vaten aardolie.

De hoeveelheid aardolie, die de olieproducerende landen exporteren neemt af. En de hoeveelheid plantaardige olie, die geproduceerd wordt zal de komende jaren juist toenemen. Het prijsverschil tussen aardolie en biobrandstof zal verder afnemen.

We kunnen nog wel zonder biobrandstof, maar dan moeten we flink minder brandstof (-5%) gebruiken oftewel: de economie met 5% laten krimpen.
Maar eigenlijk willen we niet meer zonder biobrandstoffen: op de lange termijn zullen ze goedkoper zijn dan fossiele brandstoffen. En we willen het krimpen van de economie zo lang mogelijk uitstellen.

eKudos NUjij MSN Reporter Facebook Tell-a-friend
edgar | 06-04-2012 17:19
67931 Hallo Hans,

mooi stuk alleen mis ik een gedegen onderbouwing van je relatie olieconsumptie en economische groei/krimp. Volgens mij roep je maar wat.
groet,

Edgar
Hans | 08-04-2012 15:26
67932 Hai Edgar, in landen waar het aardolieverbruik daalt, krimpte de ecopnomie. Dat zie je in Portugal en Griekenland.
In landen waar het aardolieverbruik nog stijgt (China, India, Saoedi-Arabië) groeit de economie nog altijd.
Je kunt op het weblog van Gail Tverberg meer lezen over de relatie tussen economische groei en het aardolieverbruik.
edgar | 09-04-2012 10:25
67933 Hallo Hans,
bedankt voor je reactie. De relatie is vrij voor de hand liggend. Maar je uitspraak dat we met 5% minder brandstof consumptie ook direct een krimp van de economie van 5 % krijgen suggereert een 1 op 1 verband. Daar doelde ik op.
Ook is de relatie niet zo helder. Neemt de economische groei af omdat we minder olie consumeren of consumeren we minder olie omdat de economische groei afneemt?
Ook is er een verschil tussen de aardolie import en dat gedeelte daarvan dat daarwerkelijk gebruikt wordt voor brandstof. In jouw stuk biodiesel.
Op het totaalpercentage is er geen sprake van een toename van 5,1% aan aardolieconsumptie als je het bio-gedeelte weer zou vervangen.
Je consummeert dan 5,1% meer diesel. Wat dat betekent zul je tegen de totale aardolieconsumtie af dienen te zetten om een reeel beeld te geven.
Helaas kijken de grote oliejongens en regeringen bij de productie van bio-olie naar het kostenplaatje zonder de daadwerkelijke millieubelasting mee te rekenen. Zo kan een transitie naar "schone" brandstoffen nog een tijdje voor uit geschoven worden.
Vrolijke Pasen
Edgar
democraatus | 09-04-2012 10:45
67934 Alle economische activiteit kost energie. Minder energieverbruik = minder economische activiteit. Dat is geen giswerk, maar een gegeven.
Of gaan die producten op een magisch tapijt naar de winkelschappen?
Hans | 09-04-2012 21:39
67935 @edgar:je hebt gelijk, ik redeneer meestal kort door de bocht. Voor sommige sectoren betekent 5% minder olie automatisch 5% minder omzet. Andere sectoren kunnen hun efficientie nog verbeteren en kunnen 5% minder olie opvangen zonder krimp.
De (causale) relatie is in mijn ogen wel duidelijk: de economie krimpt doordat we minder olie ter beschikking hebben (of kunnen betalen). De economische krimp begon pas na de enorme prijsstijging tussen 2004 en 2008.

Het gebruik van biobrandstof is mijn ogen een wanhopig vastklampen aan een economie, die niet duurzaam is.
Echte schone, duurzame brandstoffen (als ze ooit gemaakt zullen worden) kunnen nooit alle benzine, kerosine en diesel, die we nu dagelijks verbranden vervangen. De produktie kan nooit zo ver worden opgeschaald en de EROEI van biobrandstoffen is domweg te laag.
Jouw reactie

*naam:

Email:

Onthoud mijn inloggegevens in een cookie

Email mij bij opvolgend commentaar

*Laat zien dat je geen spambot bent door het onderstaande woord te typen:


opmaken van je reactietekst
lees hier de huisregels
xhtml 1.1 · css/2 · rss 2.0 · WAI · site by Patrick Savalle · hosted by Digitux