39 verlichte geesten, 0 doorgeslagen complotters en 6 trollen aanwezig, 18654 leden

RSS-feed van artikelen Twitter-feed van artikelen Zapruder Inc.

Griekenland redt Europese banken / reageer

Door Donkerdoorn, gepubliceerd op 23-02-2012 23:33, 3 reacties, rubrieken: Corporatisme, Wall-street, Geopolitiek, Valuta, Nieuwe Wereld Orde, Banking, Politiek, Europa

Het tweede “reddingspakket” van pakweg 130 miljard Euro voor het failliete Griekenland gaat Griekenland niet redden. Daar is het ook niet voor bedoeld. Zoals de Duitse minister van Financiën Schäuble het kort samengevat opsomt: “met dit geld kan Griekenland haar schuldeisers en rentverplichtingen betalen.” In tegenstelling tot de Europese massa-media en hun onvermoeibare “Griekenland-bashing”, doet de Europese politiek geen moeite meer om te verbergen waar de “bail-outs” van door torenhoge rentes geplaagde zwakkere Euro-staten om gaan. Geen cent van de 130 miljard zal in Griekenland zelf aankomen, en de Griekse staat mag op haar beurt in de toekomst belastinggeld gaan overmaken naar een vrolijk geblokkeerde bank-rekening waarmee crediteuren betaalt gaat worden (en waarmee gelijk een “voorrangsconcept” is geboren bij een eventueel failliet van Griekenland). Waar blijft het geld dan hangen? Bij Europese banken (en wellicht het über-Hedge Fund ECB). Iedereen weet dat de neoliberale gangbang, of spaarmaatregelen, waaraan Griekenland wordt onderworpen het land niet gezond gaan maken. Was bij aanname van de eerste „redding“ van Griekenland in 2010 nog sprake van een ordenlijk Grieks huishoudboekje in 2012, zijn nu de verwachtingen rond het door de EU opgelegde medicijn, sparen en privatiseren, duidelijk naar beneden bijgesteld. De Griekse staatsschuld groeit alleen nog, de belasting-ontvangsten dalen, werkloosheid explodeert en de Griekse samenleving dreigt ondertussen uit elkaar te vallen.

Desondanks worden de door „de troika“ gewenste maar niet werkenden maatregelen door de niet verkozen Griekse regering, of beter: als regering aangestelde bank-lobby, met harde hand uitgevoerd. Afbetaal-verplichtingen worden zonder inspraak van het volk in de Griekse grondwet verankerd, en de grootste Griekse politieke partijen worden preventief gedwongen zich te binden aan de met het IMF, de EU en de EBC overeengekomen shock-doctrine. Wie weet, een partij kan na verkiezingen op het onzalige idee komen niet mee te werken aan de uitverkoop van het land, en zich te houden aan het “democratische mandaat” en de wil van het volk uitvoeren.

Maar het “yes, master” van de stromannen van Goldman Sachs en de EU in Griekenland, en het implementeren van de allang failliet verklaarde neoliberale uitverkoop en het stichten van een lage-lonen-kolonie, zijn slechts het kinder-matinee in het Griekse drama. Een bonus. De werkelijke reden waarom Griekenland niet bankroet gaan mag, of slechts geleidelijk in betaalnood mag raken, is de bescherming van Europese groot-banken en in mindere mate hun collega’s in de Verenigde Staten.

Wat kostte wat het kosten voorkomen moet worden, is een Grieks failliet dat als een zogenaamd “credit-event” gezien kan worden. Ofwel, door het afschrijven van Griekse staatsschuld worden verzekeringen geactiveerd die betalingsuitval van de Griekse staat dekken. We hebben het hier over de credit default swaps, CDS’s, de derivatenproducten die de wereld in 2008 al eens bijna aan de rand van de financiële afgrond brachten.

Hoewel de nominale waarde van het totaal op Griekse schuld uitgeschreven derivaten in vergelijking met ander staatsschuld slechts nietig is, en genoeg reserveringen worden opgebouwd door de handelende partijen (als het goed is), is een “credit-event” voor Griekenland al genoeg om de nodige Europese (zombie) banken omver te trekken. Het is daarom niet verwonderlijk dat er van Brussel niet anders te verwachten valt als dezelfde, mislukte, ideëen in de Euro-crisis: het stipt voldoen aan renteverplichtingen is belangrijker dan een werkelijke uitweg uit de crisis zoeken.

Dat niet alleen. Griekenland is een voorbeeld, de gehangene die op het marktplein tentoon wordt gesteld. De boodschap: Portugal, Spanje, België, Italië moeten er alles aan doen om aan hun verplichtingen te voldoen. Herstructurering van schulden is alleen mogelijk aan de hand van Brussel. Het verlaten van de Euro-zone is een onmogelijkheid.

Het pokerspel om de “deelname” van privaat kapitaal aan de schulden sanering is hiervoor tekenend. Griekse schuld wordt niet afgeschreven, zoals normaal gesproken het geval is bij een bankroet, maar “her-schreven”. Via een ingewikkelde constructie is het voor banken mogelijk (wanneer zij dit willen, de constructie is “vrijwillig") om oude staatsschuld om te wisselen in frisse staatsschuld, waarbij door de schuldeisers een deel van de rente-lasten wordt “vrijgescholden”. Zo krijgt Griekenland via de achterdeur minder schulden, en kan de omstructurering van de schulden niet worden gezien als “credit-event” en de schrijvende CDS-partijen opgelucht adem halen.

Europa, of het in Europa regerende bank-kapitaal, heeft zo de Euro-unie tot een ultieme schuld-gevangenis gemaakt. Niemand mag eruit, de enige ontsnapping uit de wurggereep van schulden, het afwaarderen van staatsobligaties, is onmogelijk en de bevolking draagt vrijwel 100% van de lasten van de crisis (ironisch genoeg nam Europese staatsschuld, tot de bankencrisis van 2008, juist af). Het Griekse “voorbeeld”, inclusief het buiten spel zetten van de parlementaristische democratie, gaat een exportmodel worden. Portugal staat al op de nominatie om de volgende schuld-kolonie te worden (na Ierland en Griekenland) en het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat Spanje, Italië en uiteindelijk ook Nederland en Duitsland (Nederland dat op een onroerendgoed-bubbel leeft met torenhoge private schulden is een ramp in wording) zullen worden onderworpen. De “schulden-rem”, afbouw van “overheid-dienstverlening” (datgene waar de belastingbetaler uiteindelijk voor betaalt) en uit via een achterdeur Europese schulden verdelen over de gehele Unie (reddingsschermen, het opkopen van staatsschuld door de ECB door geldcreatie) zijn slechts het begin van het Europese neofeodalisme en het knechten van complete samenlevingen voor het welzijn van (bank)kapitaal.

Opvallend genoeg lijkt Europa’s shock-doctrine junior-partner, het Internationaal Monetair Fonds, op dit moment vraagtekens te zetten bij de Europese strategie ten aanzien van Griekenland. Pas in maart zal de organisatie beslissen of het deelneemt in de 130 miljard bailout, en reageert vooralsnog terughoudend. Waarom internationaal geld in een verdere Europese bank-bailout steken, zogenaamd ter ondersteuning van een niet-werkend aanpak ten aanzien van het hopeloos verloren Griekenland? 

eKudos NUjij MSN Reporter Facebook Tell-a-friend
Paul2 | 27-02-2012 14:04
67912 Zet toch gewoon op Zaplog
Johnito | 27-02-2012 14:05
67913 En niet te vergeten: met dat geleende geld kan Griekenland ook mooi de Franse en Duitse wapenindustrie op gang houden.

Dat doet Sarkozy trouwens bijzonder slim...Zoals Frankrijk ook in Libië compensatie voor mislukte nuke-en gevechtsvliegtuigen-deals met Gaddafi krijgt. Grensbewaking. Vast tegen die zogenaamde huurlingen die in werkelijkheid Afrikaanse loonslaven waren.Maar ja, de Libische KKK is natuurlijk een superieur ras.
democraatus | 27-02-2012 21:42
67914 20 maart kan Duitsland Griekenland met een gerust hart de EU uitzetten. Daar hebben ze maandenlang naar toe gewerkt. Ronde 2 van de credit crunch zit er aan te komen.
Jouw reactie

*naam:

Email:

Onthoud mijn inloggegevens in een cookie

Email mij bij opvolgend commentaar

*Laat zien dat je geen spambot bent door het onderstaande woord te typen:


opmaken van je reactietekst
lees hier de huisregels
xhtml 1.1 · css/2 · rss 2.0 · WAI · site by Patrick Savalle · hosted by Digitux