Perfect (gen)et(h)ics (deel 1)

Als jij en ik een persoon opzettelijk vergiftigen, dan gaan we naar de gevangenis. Als grote bedrijven opzettelijk 100.000 mensen vergiftigen omdat dat meer geld oplevert dan het niet te doen, dan gaan ze meer winst maken en zijn de aandeelhouders blij. Mocht er iemand bezwaar maken dan kopen ze rechters om. Dan kopen ze politici om. Dan spannen ze wetenschappers voor hun karretje om recht te laten lullen wat voor iedereen zo krom als een banaan is. Dan chanteren ze de media met het terugtrekken van hun reclamebestedingen en dan procederen ze iedereen die in hun weg staat plat. In het ergste geval worden ze toch veroordeeld en kost het hun wat geld voor een schikking maar kunnen ze daarna gewoon weer doen wat ze deden. Uiteindelijk is het begaan van misdaden voor een groot bedrijf een economische overweging.

Grote bedrijven hebben per definitie, vanwege hun juridische, wettelijke structuur een pyschopatische persoonlijkheid. Wie stopt een pyschopaat met een miljarden-budget en tienduizenden gewillige loonslaven?


Nou had ik voor dit verhaal vrijwel elk groot bedrijf kunnen nemen. Het zal Nike een worst wezen of er slaven- en kinderarbeid voor nodig is om hun schoenen zo goedkoop mogelijk te produceren, de CEO is nog nooit in zijn fabrieken in Indonesie geweest. Het kan Shell echt niet schelen dat er elke dag onschuldige Afghanen dood gaan omdat de Taliban de Kaspische belangen van het bedrijf in de weg staan. Jeroen van de Veer zal zo’n analyse ontkennen, voor 8 miljoen per jaar kunnen veel mensen dat met overtuiging. Maar laat ik dit geval het bedrijf nemen dat volgens mij echt één van de allergrootste criminelen op aarde is. Monsanto. Een bedrijf dat naar mijn (compleet onwetenschappelijke) inschatting honderdduizenden mensen lichamelijk letsel heeft toegebracht en velen zelfs heeft vermoord. Dit Monsanto wil ik gebruiken om wat nare trends in moderne Westerse / kapitalistische maatschappijen bloot te leggen. Het doel is niet eens Monsanto te ontmaskeren.

Even voorstellen, Monsanto

Monsanto verkoopt zaden (hele speciale zoals we zullen zien), pesticiden, chemicaliën, anabolen voor koeien, alles wat een boer nodig heeft om zoveel mogelijk opbrengst te genereren met zo min mogelijk middelen. Volgens hun website investeren ze meer de €400m in de ontwikkeling van ‘nieuwe hulpmiddelen’ voor boeren en is hun netto verkoop in 2005 ongeveer 6 miljard euro geweest. Een enorm bedrijf dus, één van de grootste agricultuur bedrijven in de wereld. Helaas.

http://www.monsanto.com

Agent Orange

Sommige mensen kennen Monsanto nog van hun ‘Agent Orange’. Dat was een heel naar goedje dat bomen kon ontbladeren. Hoewel Monsanto (en Dow-Chemical) wisten dat het spul uitermate kankerverwekkend was, heeft dat ze er niet van weerhouden het te verkopen aan het Amerikaanse leger die er vervolgens hele provincies in Zuid-oost Azië mee besproeide zodat de vijand zich niet kon verschuilen (hoe bedenk je het? Dan spoor je toch niet?). 72 miljoen liter. Ten tijde van de Vietnam-oorlog. Geboortedefecten, kanker, alle nare aandoeningen die dioxine, Agent-Orange bevat dioxine, kan veroorzaken, manifesteerden zich vervolgens op grote schaal, zowel aan Amerikaanse kant als aan (voornamelijk) Vietnamese kant.

Hoewel Monsanto inmiddels $180 miljoen aan schadevergoeding heeft betaald aan Amerikaanse soldaten (de 2 miljoen besproeide Aziaten hebben nog steeds geen cent gezien) blijven ze volharden dat het spul onschadelijk is. Agent Orange was in dat opzicht de DU-munitie van die periode.

Aspartaam

De lijst van gevaarlijke uitvindingen van dit bedrijf is lang. Aspartaam, dat wordt gemaakt door hun bedrijf Nutrasweet is genotoxisch. Aspartaam zit in heel veel ‘light’ drankjes. Bij vertering komt 10% methanol vrij die vervolgens in het lichaam ontbindt tot formaldehyde en formaldehyde veroorzaakt genetische schade. Het verandert je DNA en kan dus vrijwel alle soorten ziektebeelden veroorzaken. Van hoofdpijn tot verlamming en diabetes. Nou heb je een hoop cellen in je lichaam met evenzoveel DNA, dus van een paar Cola lights zul je niet doodgaan, maar het zal toch net dat celletje muteren dat bij die éne keer met je vrouw de snelste van allemaal bleek. Ondanks serieuze twijfels neemt het bedrijf geen ‘better safe then sorry’ mentaliteit aan, maar verhardt het zijn politieke en juridische tegenacties.

Provilac

De provilac die ze verkopen aan boeren is een genetisch geengineered goeihormoon dat melkproductie verhoogt. Behalve dat de koeien er heel erg pijnlijke en onstoken uiers van krijgen waardoor er pus in de melk terechtkomt, is de melk schadelijk voor menselijke consumptie omdat er tot 1000% meer Insuline Groei Faktor 1 (IGF1) in de melk voorkomt. Dat is een groeihormoon dat kanker kan veroorzaken. Ook hier weer niet het zekere voor het onzekere, terwijl er aanwijzingen genoeg zijn dat het onacceptabel schadelijk is: de Canadese autoriteiten hebben gebruik ervan verboden. Amerikaanse melk bevat in veel gebieden wel deze IGF1.

Terminator-technology

Monsanto is de absolute technologie-topper als het gaat om genetische manipulatie. Met genetische manipulatie kan een bedrijf zaden en gewassen (en bacterieën, dieren, virussen) ‘optimaliseren’. In de arrogantie dat ze miljoenen jaren evolutie kunnen verbeteren, proberen ze gewassen resistent of onaantrekkelijk te maken voor schadelijke bacterieën, insecten, schimmels en andere ‘produktieverlagende’ invloeden. Door nieuwe genen in te brengen in het DNA van gewassen geven ze de gewassen ‘optimalere’ eigenschappen. Nog even los van groeiende hoeveelheid bewijs die aantoont dat genetische manipulatie onvoorspelbaar is (gen-gewassen blijken onvoorspelde, giftige eiwitten/proteines aan te maken) en de resulterende gewassen schadelijk voor de gezondheid zijn, heeft Monsanto hiermee iets gecreeerd wat in de geschiedenis zijn gelijke vrijwel niet kent. ‘Terminator Technology’.

Terminator Technology is volgens sommigen één van de grootste gevaren voor de mensheid van dit moment. Derde wereldboeren verbouwen 15 tot 20% van de gewassen van de wereld en helpen daarmee een geschatte 1.4 miljard mensen aan voedsel. Deze boeren zijn typisch zo arm dat ze zich niet kunnen veroorloven elk jaar nieuwe zaden te kopen. Van de opbrengst van hun land bewaren ze elke keer voldoende zaden voor de volgende oogst. Met Terminator Technology kan dat niet meer, Terminator Technology maakt gewassen onvruchtbaar. De zaden die voortkomen uit de planten die zelf uit Terminator Seed ontkiemden, zullen zelf niet ontkiemen; de boer zal elk jaar nieuwe zaden moeten kopen. Terminator Technology is bedoeld om Monsanto rijk te maken maar heeft de potentie miljoenen mensen uit te hongeren. Nog veel erger is als blijkt dat de Terminator-gen ook de normale gewassen zal infecteren en al die gewassen steriel worden. Genetici sluiten die mogelijk niet uit. Inmiddels heeft Monsanto na veel protest publiekelijk beloofd deze technologie nooit te commercialiseren maar de patentering ervan is nog in volle gang en de reden er vanaf te zien was niet op ethische of morele gronden gebaseerd, anders hadden ze het niet ontwikkeld in de eerste plaats.

Wat bij Monsanto duidelijk zichtbaar is, is dat het bedrijf vele tientallen jaren lang, elke keer weer in hetzelfde misdadige gedrag vervalt, waarbij winst en aandeelhouderswaarde telkens weer voor etiek en het belang van de consument gaat. Het bedrijf is al meerdere malen gestraft, voor extreem ernstige misdaden maar wordt elke keer weer toegestaan te blijven bestaan en door te gaan. Het bedrijf had bij voldoende zelfreflectie gemakkelijk kunnen constateren welk gevaar het vormt voor zijn omgeving, er zijn in al die tijd ook meer dan voldoende externe signalen geweest die hun daarop attent maakten. Monsanto is niet het enige bedrijf dat zo egoistisch handelt ten koste van vrijwel alles. Er zijn in elke industrietak voorbeelden te vinden. Het probleem zit ‘m in de genen van een groot bedrijf. Elk groot bedrijf.

Morgen daarover deel II: Hoe groeien bedrijven zo kwaadaardig, hoe kan het dat deze bedrijven mogen blijven bestaan en is er dan niemand die aan de bel trekt?

Agent Orange:
■ http://www.organicconsumers.org/monsanto/agentorange030105.cfm
■ http://home.clara.net/heureka/gaia/orange.htm
■ http://www.corpwatch.org/article.php?id=11638
■ http://www.corpwatch.org/article.php?id=11638

Aspartaam:
■ http://www.ethicalinvesting.com/monsanto/aspartame.shtml
■ http://www.healingdaily.com/detoxification-diet/aspartame.htm

Bovine / Provilac:
■ http://www.holisticmed.com/bgh/prostate.html
■ http://www.alternet.org/story/18138/

Gen-voeding:
■ http://www.seedsofdeception.com/utility/showArticle/?objectID=678

Terminator technology:
■ http://www.globalissues.org/EnvIssues/GEFood/Terminator.asp
■ http://www.ethicalinvesting.com/monsanto/terminator.shtml

Monsanto:
■ http://www.ethicalinvesting.com/monsanto/
■ http://www.greenpeace.org/international/news/monsanto-are-wanted-for-crimes

Geef een reactie