Maandagmorgen briefing (Week 28, 2011)

Zo. Waar waren we gebleven? Ondertussen liggen al aardig wat weken van 2011 achter ons en de NATO “beschermt” nog steeds de burgerbevolking van Libië. Met een volkerrechtelijke noodsprong is nu zelfs de Libische oppositie, of zelfbenoemde “overgangsraad”, bestaande uit Libische ex-pats, overlopers uit het Ghadaffi-regime, een handjevol intellectuelen en meelopers plotseling de legitieme regering van het gas- olie en waterrijke noordafrikaanse land. De failliete rebellen kunnen eindelijk de miljarden van Ghadaffi inzetten in hun strijd tegen de ondertussen door het internationaal gerechtshof in Den Haag gezochte dictator (woordvoerder Afrikaanse Unie: “waarom komen altijd Afrikaanse oorlogsmisdadigers voor het gerechtshof, en wanneer worden de misdaden in Irak, Afghanistan en Pakistan eindelijk eens onderzocht?”). Maar de groteske NATO, US en EU “bescherm de burgers” show in de naam van private investeringen in Libische fossiele brandstoffen is niet het enige draadje dat de afgelopen weken hier is blijven liggen.

Eerst wat personeelswisselingen. Robert Gates weg uit het Pentagon, en CIA-spook Leon E. Panetta neemt het stokje over (en maakte zich gelijk in Irak belachelijk door voor 500 Amerikaanse soldaten te verkondigen dat zij in Irak zijn “vanwege de aanslagen van 911″). Opvolger van Panetta wordt opvallend genoeg de Amerikaanse generaal der generaals Petraeus, die ISAF in Afghanistan en gelijk het commando over de Amerikaanse troepen in het gehele Midden Oosten voerde. En natuurlijk de “moeilijke” DSK weg bij het IMF met als opvolger wat beter bij het kapitaal liggende francoise Lagarde.

Aan het Euro-front maakt politiek Europa zich op voor de bail-out der bailouts. Het energie-arme Europa met kapitaal verslindende sociale programma’s en weinig economische robustheid gaat het domweg in de race op het plateau van “peak-everything” niet redden, en beleeft haar “peak-fiatgeld-pyramide”. In een laatste poging het gedoemde project “Euro” nog te redden zal waarschijnlijk het complete risco van de bankwereld in Griekse, Italiaans, Portugese etcetc schulden worden overgepompt naar de belastingbetaler. De super-transfer-unie, met als dekmatel voor de bank-bailout het helpen van die arme, maar o zo luie, zuidelijke Europese landen.

Het echte “afschrijven” van Europese schulden was overigens geen onderdeel van de nieuwe “stresstest” voor de Europese banksector. Eindelijk iets minder laks als de eerste, zeer ongeloofwaardige Europese bankentest maar nog altijd meer propaganda als realiteit. Vijf Spaanse banken, een Duitse bank, een Oosterrijkse bank en twee Grieken zakten door het ijs. Naar verwachting zullen de banken geholpen worden door de verschillende overheden (zie het probleem van de Griekse schulden of nog beter de Ierse schulden. Twee landen die miljarden naar hun banksector hebben geschoven en nu in de problemen zijn geraakt). Hoeveel derivaten-schrot dat niet in door overheden gedekte bad-banks is ondergebracht (of, zoals bij de Deutsche Bank, bij de Amerikaanse FED geparkeerd is) rondzweeft in Europa, is ook nog onduidelijk. De stress-test legde geen zombie-banks bloot.

Schulden, en vooral de “schuldengrens” is de inzet voor een stuk hoogwaardig Amerikaans politiek theater. Dreigende rating-agencies (meer schulden is “goed” volgens S&P’s), een nogal zwak overkomende president, een rechter-politieke vleugel gegijzeld door “extremisten” en een linker-politieke vleugel die “verworvenheden” niet los wil laten. Uiteindelijk, na veel tamtam en sumo-worstel-spectakel, wordt die schuldengrens naar boven gesteld, wordt gespaard op sociale voorzieningen en non-militaire overheidsuitgaven (en wordt misschien het nationale pensioenfonds terugbetaald. De Amerikaanse regering draait op dit moment op het geld van pensioenfondsen).

Na Libië komt Syrië. Syrië heeft geen mega-voorraden olie, het land heeft al “gepiekt”, maar vooral een lastige staat in een nogal strategisch gebied en vooral “buurland van”. Naast de oprechte protesten in Syrië, zijn duidelijk onbekende gewapende groepen in het land actief, duiken ex-pats als “woordvoerders van de oppositie” in London of Stockholm op, lijkt het Assad-regime niets juist te kunnen doen (behalve de totale ontmanteling van de Ba’ath partij), kent de westerse massa-media geen enkele nuance of diepgang inzake Syrië (wat gelijk al funky ruikt), worden de gebruikelijk “sancties” tegen het land ingesteld en gaan de Franse en Amerikaanse ambassadeur (sinds Obama hebben de VS een ambassade in Syrië) fikkie stoken.

Dan Egypte waar de revolutie een tweede fase ingaat en opnieuw het Tahrir-plein wordt bezet door protesterende. Het leger-regime is te laks voor de profiteurs van het Mubarak-regime, er zijn meer mensen via een militaire rechtbank in de kerkers beland als ooit tevoren en voortdurend wordt geschroeft aan de “nieuwe democratie”. Iets wat we ook in Tunesië zien. De contra-revolutie, of beter gezegd “schadebeperking” van de eerst Arabische lente, draait op volle touren.

In de schaduw van revolutie en contra-revolutie en de dans rond de fiat-munten Dollar en Euro, wordt nog geschaakt in Zuid Azië. Pakistan, normaal gesproken het land dat een meester is in het lospeuteren van miljoenen bij de VS, zit even op het Amerikaanse strafbankje. Geen Amerikaans geld wegens het ondersteunen van terreurnetwerken (alsof de Amerikanen dat niet weten en genadeloos gebruiken maken van de Pakistaanse “know-how”), dus Pakistan gaat “shoppen”. Bij Iran. Waar Pakistan weer interesse heeft in de concurrent van het NATO/US pijplijn-project TAPI (Turkemistan, Afghanistan, Pakistan (en India)) en een betere economische samenwerking met de paria-staat als toekomst ziet. Pijplijnistan-intrige op zijn best. China en Iran halen de vriendschappelijke banden ook maar weer eens aan.

Voorts bombadeert Obama nog maar weer eens Jemen en ook in Somalië, waar door het oorlogsgeweld en slechte vluchtelingen opvang nu een “hongersnood” als gevolg van CO2 dreigt, vliegen de drones weer.

In Afghanistan is “onze” warlord in Uruzgan nu omgelegd.

Goed, en dan is er nog Gaza, Google, cyberwar, indianen als terroristen, Murdoch en natuurlijk het uitroepen van een Palestijnse staat en een “all out” oorlog door onze vrienden in Tel Aviv.

Teveel. Maar de MMB is voorlopig weer terug.

This entry was posted in Geen categorie and tagged .

7 thoughts on “Maandagmorgen briefing (Week 28, 2011)

 1. [url=http://www.theatlantic.com/international/archive/2011/07/has-obama-pushed-pakistan-toward-iran/241942/]Pakistan wordt in de armen van Iran gedreven[/url]

 2. “European Central Bank Executive Board member Lorenzo Bini Smaghi suggested the EFSF be allowed to provide funds for a buy-back of bonds from the market, where prices have in some cases fallen 50 percent from levels at which the debt was issued. “This would allow the private sector to sell bonds at market prices, which are currently below nominal value. At the same time, the public sector could benefit monetarily,” Bini Smaghi told Sunday’s To Vima newspaper in an interview.” Translated: another market clearing perversion courtesy of the same structured finance abominations that brought us here. The problem, unfortunately, is that Moody’s announced nearly two and a half years ago that the whole distressed debt buyback approach is… a dead end, and will lead to the same “event of default” outcome that all the prior bailout plans would have achieved as well (we correctly surmised that Bailout #2 was DOA, about a month before the “efficient” market did). Here is why.

  [url=http://www.zerohedge.com/article/why-latest-european-debt-buyback-plan-also-doa-and-why-cdo-heart-eurozone-about-become-extre]Why The Latest European Bailout, Aka “The Debt Buyback” Plan Is Also DOA, And Why The CDO At The Heart Of The Eurozone Is About To Become Extremely Toxic[/url]

 3. Ik vind vooral “GOOGLE” en “all out oorlog door onze vrienden in Tel Aviv.” 2 erg onderbelichte zaken in de reguliere media.

  Google dat van plan is om binnenkort het gebruik van nicknames te gaan verbieden. Oftewel het zou binnenkort zo maar kunnen dat je bij het aanmaken van een account een kopie van je ID moet gaan inleveren! Oftewel byby privacy op het internet … (0.0 onverwacht maar het komt er nu dus toch al van)

  @ Tel aviv. Ik heb een paar berichten gelezen over hoe Israel zich aan het voorbereiden is op een oorlog tegen Iran, mobilisatie van het leger, saoedie arabie wat toestemming heeft gegeven om hun luchtruim te doorkruizen, Amerikaanse troepen die richting Iran worden gestuurd maar voor de rest bijna geen nieuws hierover te vinden!

  Had dit allemaal afgelopen week ergens gelezen maar ben die linkjes helaas kwijt …

 4. toen kwam nog geregeld ZapCinema voorbij. Komt dit ook weer terug?

  We hebben Antagonizer een paar maanden geleden met een paar dozen dvd’s naar zijn zolderkamer gestuurd. Dat was niet zo slim. Sinds dien hebben we hem niet meer gezien…

Geef een reactie