De Maandagmorgen-briefing (week 5)

Britten die trainingskampen voor de Taliban bouwen, openlijke ontevredenheid tussen NATO-lidstaten, Afghaanse oorlog een complete puinhoop, CIA bombardeert Pakistan, Amerikaanse en Iraakse leger blazen burgers op in Mosul, Britten martelen in Irak, brekende communicatiekabels rond het Midden Oosten, dreigende oorlog tussen Venezuela en Colombia, Blair president van Europa?Machinegeweren in de New Yorkse metro, bloggers zijn terroristen, dag huis, dag tuin, dag opbergschuur….Uitgekeken op de Natalee/Joran en Peter freakshow? Tijd voor het echte nieuws…..

We stipten het begin vorige week al even aan en aan het einde van de week volgende de „brandbrief“ van Amerikaans Defensieminister Gates: Europa en vooral Duitsland moet meer doen in Afghanistan want het gaat niet goed met de oorlog. De Amerikaanse arrogantie werd echter koel onthaald in Duitsland. Het mandaat van het Duitse parlement staat en moet toereikend zijn. Eerder gaven de Canadezen aan het bijltje erbij neer te gooien als er geen versterking vanuit Europa zou komen.

Het openbare gekissebis tussen verschillende NATO-lidstaten werd op de voet gevolgd door twee vernietigende rapporten over de oorlog. NATO wint wel slagen maar niet de oorlog. Het is eigenlijk een complete puinhoop in het land en NATO, en ook de regering Karzai, hebben geen antwoord of strategie om zelfs ook maar de meest nijpende problemen het hoofd te bieden. Kaboel ziet er op dit moment meer uit als Saigon aan het einde van de Vietnamoorlog.

Dat het spel wel heel smerig wordt gespeeld (en qua ideaal dood is) blijkt als Groot-Brittannië, in navolging van de “great game” in de negentiende eeuw, van plan was om trainingskampen voor Talibanstrijders te bouwen. Het briljante idee was onderdeel van een plan om de Taliban “te doen overlopen”. Dit blijkt ook de reden te zijn geweest om twee diplomaten het land uit te zetten. De Afghaanse regering vertrouwde het Britse handelen niet en vreesde dat de Britten bezig waren een “eigen” strijdmacht te creëeren.

De „verloren“ oorlog wordt door Den Haag krampachtig bij monde van Christelijk beroepsleugenaar Middelkoop nog enigszins gesust (Canada gaat echt niet zomaar weg, zij „shopt“ openlijk naar vervanging) die naar de „foutieve“ artikel 100 brief verwijst. Ook de oppositie is muisstil rond het NATO falen in Afghanistan. De media lijken de ontwikkelingen in Afghanistan nog niet erg op te pikken (Joran vd S. non-ontknoping iemand?). Niet dat het wat uitmaakt: Balkenende IV kan gewoon blijven zitten want Nederland kan geen verkiezingen aan (Uche, uche, uche…)

Met 48.000 handtekeningen en herroeping van het standpunt van het Afghaanse parlement lijkt er hoop te gloren voor de ter dood veroordeelde student Sayed Pervez Kambaksh. Kambaksh werd door een Islamitisch gerechtshof tot de doodstraf veroordeeld vanwege het „verspreiden“ en „wijzigen“ van de zienswijze van de profeet Mohammed over vrouwen. De zaak is exemplarisch voor het westerse falen in Afghanistan.

Pakistan

Toch een goede „score“ in Pakistan waar Talibanleider (oke, in de media Al Qaida-leider) Abu Laith al-Libi door een CIA drone-plane van zijn stoel werd geblazen en waarmee duidelijk wordt dat de CIA en de Verenigde Staten in Pakistan opereren.

De Verenigde Staten lijken de dictatoriale macht van president Musharraf nog eens te onderstrepen als duidelijk wordt dat volgens Washington zonder pardon het nieuw te kiezen parlement kan worden ontbonden zodra het in de weg staat van een oplossing van de crisis met de Pakistaanse gerechtelijke macht. Al maanden woedt een machtsstrijd tussen rechters, advocaten en Musharraf. Het ongrondwettelijke gedrag van de president wordt niet meer geslikt door justitie.

Irak

Het is bijna geen nieuws meer. Bomexplosie in Irak. Vele doden en gewonden. Dader: Al Qaida. Volgens de officiële persberichten. Maar bij de explosie in de Noord Irakese stad Mosul blijkt vorige week iets verschrikkelijk mis te zijn gegaan. Het ontplofte appartement bleek een munitieopslag en ontdekt door de Irakese politie. Maar op tijd in tegenstelling tot wat er in de persberichten staat. Wat daarop volgt is een ramp. Irakese politie en Amerikaanse soldaten beginnen na alle wapens in beslag te hebben genomen mensen terug naar huis te sturen. Kust veilig. De explosieven zouden eenvoudig en gecontroleerd tot ontploffing worden gebracht. Maar de explosie bleek veel en veel groter dan verwacht. Het Pentagon doet zijn werk en dekt het „incident“ af met Al Qaida maar dan begint de onofficiële berichtgeving naar buiten te komen.


De tweede tragedie en bomaanslag van deze week vond plaats in Bagdad waar twee, volgens de berichten, zwakzinnige vrouwen zich op een druke markt opbliezen. 98 doden. Ook hier zo sprake zijn van het werk van Al Qaida. Er wordt internationaal onderzoek naar de aanslagen geëist…..door het Irakese verzet…..

Oke, Irak is geen kolonie. Maar met de nieuwste „defense Authorization Act”, die in eerste instantie door Bush werd afgewezen omdat de Irakese regering wel eens flinke rechtzaken aan de broek zou kunnen krijgen, maak de “decider” het wel mogelijk om tot ongeveer eeuwig Amerikaanse basissen in het land te vestigen. Bush hoeft alleen een krabbel te zetten. Daarnaast is het ook niet meer mogelijk om onderzoek te doen naar de in Irak werkzame „contractors“ (private bedrijven die iets in defensie doen en baggerwerk leveren zijn overigens bijna niet kwijt te raken). Bush maakte de uitzonderingen op basis van het ongrondwettelijke “Declaration of Principles for a Long-Term Relationship of Cooperation and Friendship” verdrag tussen de VS en Irak. Dit verdrag regelt de Amerikaanse “bijstand” aan het olierijke land (vooral de voorrang van Amerikaanse oliebedrijven bij olieprojecten).

Terwijl Britten weer eens blijken te martelen…..

…..en het aantal huurlingen in Irak het aantal reguliere soldaten overstijgt.

De brekende internetkabels

Het mag ondertussen het intrigerende mysterie van de uitvallende communicatiekabels rond het Midden Oosten genoemd worden. Eerst Egypte en Marseille, waar op tot nu toe onverklaarbare wijze twee kabels uitvallen. Gevolg: grote delen van het Midden Oosten en zelfs India kampen met vertraging op de lijn. Vervolgens de Golfregio waar twee kabels uitvallen. In eerste berichten wordt gesproken van schade door scheepsverkeer dat door storm met ankers de kabels zouden hebben geraakt. Camera’s wijzen echter uit dat bij Egypte geen sprake was van scheepsverkeer.

Als CNN meldt dat het gehele Midden Oosten is getroffen met uitzondering van Israël, Irak en Libanon (NATO garnizoen) komt meteen een stroom van „conspiracy theories“ los. De eerste geruchten gaan over „terroristen“ die een aanval zouden hebben gepleegd. Gevolgd door het „afkappen“ van Iran. Toevallig geeft een van Iran’s belangrijkste routers geen signaal. De Eerste Wereldoorlog begon per slot van rekening ook met het doorsnijden van communicatiekabels.

De meest interessante geruchten liggen meer op het financiële vlak. Zo zouden veel Golfstaten van plan zijn zich terug te trekken uit de dollar en ander Amerikaans waardepapier. Het doorsnijden van de kabels moet een vertragingsactie zijn om de gehele neergang van de Amerikaanse economie te voorkomen. Of een strafactie richting OPEC dat deze week weigerde om de olieproductie te verhogen? Of misschien een sabotagepoging van Iran’s oliebeurs, die toch ooit online moet komen?

Iran

De strop wordt nog eens extra aangehaald nu ook Chinese banken hun banden met Iran verbreken. Turkije blijft voorlopig volharden en blijft zaken doen.

Israël/Planet Gaza

Terwijl het gat in de grens met Egypte weer wordt gedicht, lijkt er eindelijk iets van aandacht te komen voor de collectieve afstraffing van Palestijnen in de Gazastrook. Grote verliezers in de mediaslag zijn Israël (al komt de militaristische staat met alles weg ongeveer) en vooral Egypte wiens hypocriete houding en slaafsheid naar Israël en de VS door het „incident“ worden uitvergroot.

Venzuela/Colombia

Het rommelt in Zuid Amerika en goed ook. Chavez, paranoïde of misschien niet, verwacht dat Amerikaanse lakei Colombia uit is op een militair conflict. Sinds een gijzelingskwestie veroorzaakt FARC rebellen zijn de verhoudingen tussen beide landen in snel tempo verslechterd. Het militaire tromgeroffel luidt precies als Venezuela en Nicaragua op zoek zijn naar bondgenoten in een „anti-Amerikaanse“ alliantie. Beide landen kunnen op weinig bijval rekenen. Eerder deze week ontkende Washington uit te zijn op een militair treffen met Chavez. Geruchten over Amerikaanse militaire bewegingen richting Venezuela begonnen ten tijde van het referendum over de Venezolaanse grondwet waarbij ook de Nederlandse Antillen werden genoemd. Chavez doet wel een “Iran” richting de Verenigde Staten en roept Zuid Amerikaanse landen op hun miljarden aan tegoeden van Amerikaanse banken te halen.

Tjaad

Chaos in het olierijke Tjaad waar rebellen naar de laatste berichten terug zijn geslagen na een aanval op het presidentiële paleis in de hoofdstad N’Djamena. De Europese Unie bouwt in traag tempo aan een interventiemacht in het land dat ondersteunende diensten moet verlenen aan de Afrikaanse missie in Darfur.

Libanon

Heel, heel vreemd. We hebben al vaker op Zapruder geschreven over de terreurgroep Fatah Al Islam, de groep die in 2007 een Palestijns vluchtelingenkamp bezette maar op de betaallijst van Saudies en pro-westerse elementen in de Libanese regering staat. Nu beweert niemand minder dan Michel Soeleman, commandant van het Libanese leger en eventueel Libanees presidentskandidaat, dat Fatah Al Islam Mossad troepen zijn.

Peak-Oil

De winstcijfers:

Chevron: $ 61.4 miljard omzet in het vierde kwartaal
Exxon Mobil: $11.66 miljard in het vierde kwartaal
Koninklijke Shell: $8.47 miljard in het vierde kwartaal

De grote “drie” halen recordwinsten in het laatste kwartaal van 2007 op de vleugels van de enorm gestegen olieprijs. Maar toch staan de oliemaatschappijen niet te juichen. Productiekosten stijgen explosief nu moeilijk winbare olie een groter deel van de omzet begint te vormen. Ook over de „reserves“ valt weinig postief te melden. Alle maatschappijen hebben grote moeite om nieuwe bronnen aan te boren en te vinden.

9/11

Als de 9/11-onderzoekscommissie iets van Bush nodig had; bel Karl Rove.

Israëli psy-ops

Het neocon verhaal van 2007: het bombarderen van een nucleaire installatie in Syrië. Maar er stond dus eigenlijk………niets….

Volg het geld

Bijzonder cool. Altijd willen weten hoeveel invloed de olieindustrie heeft op Amerikaanse politiek? Met deze interactieve grafiek kun je precies het “oliegeld” volgen. Dat niet alleen, je kunt zelfs letterlijk de cheque tevoorschijn toveren! Klik op een company en daar is het geld! Favorieten zijn Giuliani en Romney met Clinton als goede derde. Wil je oudere verkiezingsjaren bekijken? Dat kan ook. Check voor de gein George W. Bush in 2000 en 2004 eens. No oilcompany left behind in de Bushjaren…….

Vorige week op Zapruder:

Internet blackout rond het Midden Oosten? Wat is hier aan de hand?

Ter dood veroordeeld: de Afghaan die over vrouwenrechten las

9/11: WTC7 door NYPD en Secret Service uitgebreid getest op de effecten van explosieven

Al-Zawahiri’s gordijnen

Afghanistan zet NATO-bondgenootschap onder druk

This entry was posted in Geen categorie and tagged .

4 thoughts on “De Maandagmorgen-briefing (week 5)

  1. “Nederland kan nu geen verkiezingen aan”

    De omschakeling van de rode knop naar het rode potlood vergt de nodige voorbereiding. Zo moeten er meer stemdistricten komen (een computer kan twee keer zoveel kiezers aan als een bureau waar handmatig geteld wordt), voor die nieuwe districten moeten stemlocaties worden gevonden (en dat is lastig, zeggen kenners), voor al die bureaus moeten medewerkers worden gezocht (ook ingewikkeld: urenlang met de hand tellen is een stuk onaantrekkelijker dan het printen van een computeruitslag) en alle benodigdheden moeten worden aangeschaft: stembussen, stemhokjes, rode potloden.

    Dus alle plannen voor het klassieke stemmen zijn bij het eerste verschijnen van de stemcomputer verbrand en vernietigd? Kom op zeg! Het is niet dat we dit voor het eerst doen, we hebben dit tientallen jaren op dezelfde manier gedaan. Wat een bagger.

  2. Ik weet niet of de nieuwsbrief is verstuurd, ik heb het geprobeerd vanuit een internetcafe hier in Marrakech, maar het CMS gaf foutmeldingen terug en ik durf vanuit hier niet mijn remote desktop op te starten :)

Geef een reactie