De Maandagmorgen-briefing (week 2)

Het was duidelijk niet de heldhaftige Bush van vlak na 9/11. Of de Bush die het Amerikaanse volk vertelde dat de oorlog tegen Saddam was begonnen. De Bush van de “surge” toespraak, staand in de bibliotheek van het Witte Huis, zag er vermoeid uit en kwam, voor zijn doen, nog onzekerder over. Het falen in Irak nam hij op zijn schouders. Maar de oorlog is nodig. Offers zijn nodig. Maar uit dat offer groeit wel een prachtig democratisch Irak. Woorden van een president die zelf nooit op democratische wijze ook maar een verkiezing heeft gewonnen.

Toegegeven, weinig verassingen in Bush zijn speech. Het publiek werd al weken zorgvuldig gemasseerd en voorbereid door het “lekken” van wat de president nu eigenlijk van plan was. Ja, het gaat niet goed in Irak. Het is mijn schuld. Of eigenlijk niet, het is de schuld van de slappe Iraakse regering. En Iran en Syrië. Mea Culpa voor mij. Nu gaan we hard samenwerken met onze bondgenoten en sturen we nog eens 21.500 man de wijken van Bagdad in. En wat Patriot raketten om onze bondgenoten te beschermen.

Het venijn van de toespraak lag hem in de opmerking dat Iran en Syrië, volgens Bush, actief de opstand steunen. De oorlogspresident is van plan deze hulp af te snijden. Een verkapte oorlogsverklaring?

Conclusie. Tegen het advies van zijn generaals, tegen het advies van de Baker-commissie, tegen het advies van de Irakese regering in, gaat Bush meer troepen sturen en een meer vijandige houding ten opzichte van Iran en Syrië aannemen. Terwijl meer dan duidelijk werd gesteld dat juist op diplomatiek vlak toenadering gezocht moet worden. One last push. Maar hoe groot is die “push” en tegen wie gericht?

En waarschijnlijk zal Bush zich niets aantrekken van het gemor vanuit het congres.

Ondertussen zijn 16 F-16’s met ondersteuning van Awacs en tankertoestellen aangekomen in Turkije om samen met het Turks leger oefeningen te gaan houden. In Bagdad zijn de eerste stevige operaties begonnen. Compleet binnen de logica van Bush worden ook Koerdische troepen ingezet in Bagdad. Om het sektarische geweld het hoofd te beiden.

Iran

In de slipstream van bush zijn speech breken onmiddellijk vijandelijkheden tussen Iran en de US uit. Amerikaanse troepen bestormen een Iraans “consulaat” en nemen computers en paparassen in beslag. Tevens worden een aantal medewerkers gevangen genomen.

In een tweede poging Iraniërs gevangen te nemen wordt het terrein van de Irbil luchthaven bestormd. Deze actie wordt echter verijdeld door Koerdische troepen. Volgens minister van buitenlandse zaken Rice zijn deze acties onderdeel van een bredere militaire campagne gericht tegen Iraanse netwerken in Irak.

Latere geruchten over explosies bij de Iraanse kust en het neerstorten van een onbekend object (spionage drone?) maken veel speculaties los. Pikant detail is ook dat de 25.000 Iraanse joden die zijn aangeraden het land te verlaten (door andere landen dan Iran, voor de duidelijkheid), dit tot nu toe weigeren.

In de westerse media wordt het offensief ook geopend. Dick Cheney meldt dat de US samen met haar bondgenoten eventueel Iranees “avonturisme” zal afstraffen. Ook uit het Pentagon komen geluiden over de inmenging van Iran in Irakese zaken. En Codi Rice, op tour in het Midden Oosten wijst op hulp van Iran aan de opstandelingen. Zij spreekt zelfs van agressie.

De Iran Inlichtingen Controverse

Vorig jaar brak controverse uit over in hoeverre Iran een bedreiging is voor de wereldgemeenschap en in hoeverre het land hulp verleend aan de sjiietische opstandelingen in Irak. Zowel het Amerikaanse als het Britse leger kwam tot de conclusie dat Iran geen steun verleend aan de opstandelingen. Ook de CIA, toen nog onder hoedde van John Negroponte, kwam tot de conclusie dat de dreiging van Iran zwaar overdreven werd. Iran’s nucleaire programma zou minstens nog een decennia moeten worden uitgebouwd om jaarlijks genoeg lading voor een enkele atoombom te ontwikkelen. Ook het inlichtingenbureau kwam tot de conclusie dat Iran geen hulp aan sjiietische opstandelingen geeft.

Conclusies waar Vice President Dick Cheney niet bepaald instemmend op reageerde. Pijnlijk duidelijk wordt het dat de Irak-kaart weer wordt gespeeld. Gefabriceerde inlichtingen en geen wezenlijke dreiging. Negroponte is ondertussen doorgeschoven naar Buitenlandse zaken.

Maar gelukkig is er niets aan de hand.

Vrede

Ondertussen is Condi Rice dus weer bezig met een ronde door het Midden Oosten. Rice probeert nieuw leven in de “roadmap to peace”te blazen, het vredesplan voor Israël en de Palestijnen. Ter ondersteuning van het vredesproces zullen de US veiligheidstroepen van Abbas (Fatah) gaan trainen en voorzien van wapens. Op haar rondtocht zal Rice tevens Jordanië, Israël, Egypte, Saudi Arabië en Koeweit aandoen. In deze landen zoekt de minister steun voor de plannen voor Bush’ zijn nieuwe strategie voor Irak.

Somalië

De passieve rol van het Amerikaanse leger in het conflict in Somalië sloeg deze week om in een actieve door Amerikaanse bombardementen op vluchtende Islamitische troepen. In de weinig verhullende retoriek van het Pentagon werd de actie omschreven als een aanval op Al Quada. Zelfs de ambassadeaanslagen van 1998 kwamen voorbij. Uiteindelijk resulteerde de actie in zeventig gedode herders en vernietigde watervoorraden.

De aanval van de Amerikanen op een soevereine staat werd mild afgekeurd, en voornamelijk door Arabische staten. De aanval wordt gezien als onderdeel van de war-on-terror, wat klaarblijkelijk een precedent voor de Amerikanen schept. Een gevaarlijk precedent.

Zoals hier al eerder aangegeven is het hernieuwde conflict in Somalië een combinatie van oplevend extremisme en Amerikaanse operaties. In december besloot Ethiopië tot een volledige invasie van het Islamitische land, gesteund door de US en Groot-Brittannië. De pro-westerse Somalische interim regering en Ethiopië zoeken nu nauwe aansluiting tussen beide landen. Voorlopig zal een staat van beleg worden afgekondigd, die met behulp van Ethiopische troepen zal worden gehandhaafd.

Somalië houdt veel olie en uranium reserves. Aan het einde van zijn carrière als minister van defensie creëerde Donald Rumsfeld het African Command, een Amerikaanse militaire eenheid gericht op met name de hoorn van Afrika. African Command gaat vanuit de Amerikaanse legerbasis in Djibouti opereren.

Guantanamo en martelen

Met ledenogen ziet het Pentagon toe dat een steeds groter wordende groep terreurverdachten wordt vertegenwoordigd door grote Amerikaanse advocatenkantoren. Als tegenzet komt het Amerikaanse ministerie van defensie met dreigementen. Het opkomen voor deze “terroristen” kan wel eens ten koste gaan van het aantal opdrachten vanuit grote corporations. Gelijktijdig publiceerde The Wallstreet Journal een lijst met advocatenfirma’s die verdachten verdedigen.

De CIA weigert ondertussen bekend te maken welke methoden van ondervraging zij gebruiken in Guantanamo. Het bekendmaken van dergelijke methoden zou de nationale veiligheid in gevaar kunnen brengen. Immers, Al Quada traint haar leden op het weerstaan van ondervragingstechnieken. De CIA verwijst naar de uitspraken van Bush afgelopen zomer.

Laat ik eens naar een uitspraak van een beroemd historisch figuur verwijzen:

“The barbarous custom of having men beaten who are suspected of having important secrets to reveal must be abolished. It has always been recognized that this way of interrogating men, by putting them to torture, produces nothing worthwhile.”

Napoleon Bonaparte

Napoleon to Berthier 11 Nov 1798, Corres., V, no. 3606 p. 128 quoted in – Napoleon on the Art of War

US/Israël

In haar eerste week van aantreden kondigde het nieuwe Amerikaanse congres nieuwe wetgeving aan die een einde zou moeten maken aan de corruptie rond lobby-groepen en hun relatie tot senatoren en leden van het Amerikaanse congres. Nu blijkt de wetgeving eenvoudig te kunnen worden omzeild door de non-profit takken van, met name, twee machtige lobby-organisties. De Aspern Institute, een denktank voor buitenlands beleid, en natuurlijk de AIPAC, de in spionage schandalen verwikkelde lobbygroep ter promotie van Amerikaans/Israëlische relaties.

Volgend op de anti-corruptie wetgeving ging het nieuwe congres aan de slag met wetgeving voor verbetering van het minimumloon. Ook in deze wetten blijken gaten te zitten, die pikant genoeg, in het voordeel uitvallen voor twee bedrijven uit het kiesdistrict van nieuwbakken democratisch leider van het huis Nancy Pelosi. In hun eerste week van aantreden laten de democraten zien net zo min vies te zijn van corruptie als de republikeinen.

Hier < ------------- De lijst met bedragen die congres en sentaatsleden afgelopen verkiezingen van het AIPAC hebben ontvangen. Met name de sponsoring van personen in inlichtingen/buitenlandse zaken commissies is weer erg interessant.

Tot slot. Olbermann die weer eens ouderwets over zijn nek gaat.....

Vorige week op Zapruder:

Perfect (gen)et(h)ics: Bremer order 81
Nazi’s en occultisme: deel 3
Onze radio-actieve kogels bereiken mainstream-media
PERSBERICHT: Zapruder_Inc gaat zelfstandig verder

This entry was posted in Geen categorie and tagged .

18 thoughts on “De Maandagmorgen-briefing (week 2)

 1. It’s a mad world…

  Trouwens:

  Congreslid Ron Paul [url=http://www.911blogger.com/node/5575]waarschuwt[/url] voor Tonkin-incident als pretext voor Iran -oorlog

 2. Jewish Daily Forward: more of this kind of journalism please; it’s always a pleasure to read them.
  A proposito di Iran: the other Nappie quote is translated into farsi and painted – looks awsome ; – )

 3. Ik heb weinig meer zeggen dan dat elke politicus en elke propagandamedewereker in NL niet alleen ZWAAR GEESTESGESTOORD is maar bovendien meer dan MISDADIG.

 4. @V Nee….maar als je dwars door alle fraude heen overweldigend aan de macht wordt geholpen op onderwerpen als fraude en Irak…..dan mag je toch een heel klein beetje fatsoen tov het volk hebben?
  @Piratesgirl Zo ver zijn we in het ingekakte Nederland nog lang niet…..

 5. @ Gerard

  Aha, jij denkt dus kennelijk dit domme cliché te kunnen weerleggen?

  Ik ben erg benieuwd. Ga je gang zou ik zeggen. :-)

  (ik kom deze uitspraak van mij trouwens niet veelvuldig tegen, dus een cliché is het al niet, maar goed…)

 6. Het is de taak van een politicus om een volk te dienen en niet het dienen van een maffiaclub.
  De eerste regel die een journalist hoort na te streven volgens de Code van Bordeaux: 1. Eerbied voor waarheid en voor het recht van het publiek op waarheid is de eerste plicht van de journalist.

  En wil je nog iets meer info:
  http://forpressfound.blogspot.com/2007/01/distracting-congress-from-real-war.html

  According to international law, the by most signed Geneva Conventions and normal decency, all collaborating people supporting the US junta’s illegal wars are guilty of war crimes. Especially the formerly called ‘journalists’ which have sold themselves as propagandists and without whom the brainwashing and wars never would have been possible.

  They must sit in the front rows of the war crimes tribunals everywhere on earth, and be punished for their inhumane treason of mankind. No capital punishment, but life time in jail with hard labor is what they all deserve. The war criminals should be similarly treated and not any better than is done to the for 99 percent falsely accused so called ‘terrorists’.

 7. De Nederlandse pers zwijgt niet alleen in alle talen over de kwalijke zaken die hier op Zapruder ter sprake komen, maar begin december nog heeft Evo Morales bijvoorbeeld een uitgebreid bezoek gebracht aan Nederland , van maar liefst 3 dagen ofzo, waarbij hij o.a. een ontmoeting heeft gehad met Beatrix.

  Nergens , maar dan ook helemaal nergens, is daar ook maar een woord over gerept in de Nederlandse media.

  En nu op dit moment de Iraanse president een belangrijk bezoek aan Zuid-Amerika brengt, juist op zo’n strategisch moment, wordt er weer nauwelijks over gesproken. Lijkt me toch wel van belang voor de volledigheid van het overzicht.

 8. Hmm – dan lees ik kennelijk een andere krant.
  Daar was het (HFD) 3 dagen voorpagina nieuws. Vooral omdat Morales de Nederlandse aardgasconcessie interessant vond. In Bolivia gaat 10% van de opbrengst naar de staat. In Nederland 50%. Morales opteerde voor het ‘nederlands model’.
  En dat is natuurlijk een slimme zet. Want zoals Chavez het brengt krijgt hij q.q. problemen met de VS.

Geef een reactie