Big Bank Bots boeken buitengewone winst

Voor de kleine particuliere investeerder die het nog niet wist: u wordt langzaam bestolen. Afgerippppt. Het spel is helaas overgenomen door mega-computers. High Frequency Trading is het toverwoord. Beetje een schemergebied op het randje van het legale, maar wat maakt het uit. Al die “too-big-to-fail” banken en hedgefunds die miljoenen hebben geïnvesteerd in programmateur en hardware worden sowieso niet aangepakt. Na Goldman Sachs magische “perfect trading record” heeft mega-bank JP Morgan drie kwartalen in 2010 geen dag geld verloren. Zijn ze zo briljant bij Morgan? Welnee, het zijn de bots die het geld binnenhalen. Op 260 handelsdag slechts 8 dagen een verliesje noteren. Voor de bank zelf, want hun beleggingsadviezen zijn meestal waardeloos. En bedankt sukkels.

11 thoughts on “Big Bank Bots boeken buitengewone winst

 1. Beleggen door een computerprogramma, een ding zonder enige moraal. Een computerprogramma dat alleen maar die handelingen doet die zijn baas het meeste geld opleveren, ongeacht hoe ze er op andere delen van de wereld voor moeten creperen, dat moet gewoon acuut verboden worden.

  In strijd met de wetten van Asimov ook nog ;)

 2. Past allemaal in de emotionele ontkoppeling, zodat scrupules niet meer in de weg staan van winstmaximalisatie of total warfare. (ook handig voor plausible deniability)

 3. Ik ken een paar day traders op de NL beurs en geen van allen belegt met eigen geld…
  In een VPRO programma kwam een quant (‘wiskunde nerd’) aan bod die even voorrekende dat je bij beleggen in equities in de afgelopen 10 jaar maar liefst 50% kans had om je geld te verliezen, dat was de reden dat hij zijn geld daar dus niet zelf in stopt. Het was een programma naar aanleiding van de resultaten van de flash crash van afgelopen jaar. Op basis van algoritmes gaan machines dan razendsnel verkopen en inkopen en verkopen en inkopen, etc. Blijkt dat de SEC inmiddels precies weet wie wat heeft gekocht maar het niet naar buiten mag brengen omdat ze dan hun beroepsgeheim zouden schenden..
  Officieel heeft een handelshuis in Texas de schuld gekregen maar uit analyse blijkt dat zij gewoon verkopen op het moment dat de koers stijgt en de flashcrash laat juist zien dat de algoritmes dat niet doen, dus zij waren het niet.

 4. Fra Mauro, dat was Tegenlicht. Ik heb de betreffende aflevering bewaard:
  [url=http://files.edgewanderer.com/Tegenlicht%20-%20Money%20and%20speed:%20inside%20the%20black%20box.mkv]Tegenlicht – Money and speed: inside the black box.mkv[/url]

  Als Skynet ergens werkelijkheid gaat worden dan is het in de datacenters van die beurs-bots. Enorm veel rekenkracht en geld zat om de knappe koppen in te huren. En die zijn met het idee gekomen om de algoritmen zichzelf te laten verbeteren m.b.v. evolutie. Genetic programming en swarm intelligence worden daar behoorlijk gepionierd.

 5. Het kan dus wel.
  Ook aardig voor de NS en Rijkswaterstaat om hier kennis van te nemen.
  De portalen met matrixborden boven de snelweg (oorspronkelijk bedoeld om adviessnelheid aan te geven, maar in de wetgeving veranderd in maximum snelheid, maar toch eigenlijk een adviessnelheid is omdat de aanduiding niet in overeenstemming is met Europese regelgeving -rode rand ontbreekt- en dat daarom op de trajectcontroletrajecten de matrixborden wél van een rode rand zijn voorzien omdat onze overheid anders muntjes misloopt en in zo’n geval graag een stapje extra zet om ons het geld uit de zakken te kunnen kloppen – volgt u het nog?). die matrixborden dus, werken met algoritmes en bijbehorende software uit de jaren ’70 van de vorige eeuw. Een vette 30 jaar oud dus!

  Die software draaide lekker op een Philips P800 minicomputer (waarschijnlijk in een ruimte verwarmd door een kolenkachel) uit begin jaren ’70. (“komen jullie een museum inrichten?”, was de vraag toen die ellende in het rekencentrum werd geïnstalleerd). Kortom, nu begrijp je ook waarom op het ene matrixbord het “einde-alle-verboden”-teken wordt getoond en je in drie portalen verder de borden alweer 50 ziet knipperen….

  Jawel, sinds de technologie van neurale netwerken werd ontwikkeld, is er een hoop mogelijk geworden. En nu zijn we alweer een paar stappen verder. Vraagt wel investeringen. Dus als je die centen kunt besteden aan een repressief beleid t.o.v. de automobilist om deze niet alleen geestelijk te kunnen intimideren, maar ook nog eens financieel kunt uitknijpen dan is de keuze snel gemaakt.

 6. Beetje eenzijdig verhaal ditmaal, al mag er wel aandacht gaan naar het fenomeen van frontrunning en flashcrashes…Echt gezond is dat niet, dat een beurs door algoritmes die tegelijk ‘afgaan’ eventjes de dieperik inzakt om razendsnel te herstellen (ik denk aan een bewuste tradingsesie ergens vorig jaar)

  high frequency trading is echter minder de reden voor de beursstijging van de laatste twee jaar dan bijvoorbeeld ‘Quantitative easing’ en de massieve ondersteuning van de huizenmarkt door de federal reserve bank en de amerikaanse overheid.

  Of deze stijging bij het noodzakelijkerwijze in de (verre?) toekomst uitdoven van de stimulus, zal kunnen standhouden, is verre van zeker. Dit is een ander verhaal en te lang voor dit draadje vrees ik.

  Eén ding is zeker: fundamentals komen altijd bovendrijven, al kunnen ze in een buying frenzy even (of soms meer dan even) genegeerd worden.

  Dat de high frequency traders of quant traders winsten pakken op dagbasis lijkt me normaal, een goede advocaat maakt ook geen verlies, een goede tradingdivisie ook niet…en de mannen die bij JP Morgen werken en Goldman Sachs zijn wel toptraders en topprogrammeurs..de creme de la creme zeg maar…

  En van bankers moet je nu éénmaal niet te veel moraliteit verwachten. Daar moeten eigenlijk de regulators voor zorgen. Ook dezen zijn zwaar in de fout gegaan, ondermeer om de overheidsgestuurde policy van “ieder zn huisje” erdoor te drukken. Zoals u wellicht weet is dit onder de Clinton administratie een speerpunt geworden in de economische interne politiek. Veel leningen zijn verstrekt aan een bevolkingsgroep die het zich niet kon veroorloven. Dit kon blijven duren zolang de huizenprijzen stijgen en mortgages geherfinancierd kunnen worden, zodat default geen probleem vormt. Dat dit één van de oorzaken van de crisis is (among others), staat buiten kijf.

  Ook de collectieve belegginsgemeenschap heeft de bubble in de hand gewerkt door massaal short term (stock) value te prevaleren op het algemeen maatschappelijk belang. Tenslotte is het vraagstuk van de moral hazard essentieel bij het beoordelen van deze crisis. Hebben de beloftes van bailouts e.d. (ondermeer door Alan Greenspan) de banken en andere marktparticipanten aangezet tot excessive risk taking? Het antwoord hierop is uiteraard ja.

  Voor een zeer genuanceerde en analytische visie op de oorzaken van de crisis en mogelijke oplossingen om dit in de toekomst te vermijden, raad ik u het boek aan van de voormalige hoofdeconoom van het IMF, de heer Rajan , getiteld: Fault Lines: fault lines how hidden fractures still threaten the world economy. Dit boek is uitgeroepen tot beste financiële boek van 2010 als ik me niet vergis.

  Ik zal in een volgende post proberen een link te posten waar je het boek gratis kan donwloaden (moet dit even terug opzoeken)

  Een grondige lezing van dit boek (zonder het noodzakelijkerwijze geheel eens te moeten zijn met de bevindingen van de auteur), kan een debat aanwakkeren dat niet vervalt in de gemeenplaatsen waarvan het in het bijzonder in de blogosfeer thans welig tiert. Lieden die niet gehinderd door enige kennis van economische beginselen hun gal spuien zeg maar (en ik heb het nu niet over zapruder, hier is de berichtgeving van een goed niveau, zeker vergelijkbaar mlet andere plaatsen op het web; het zapl;og met zijn linkjes is wel in dit bedje ziek)

  Het feit dat quant trading winstgevend is staat overigens hoegenaamd niet in de weg dat particuliere investeerders (welke termijn ze ook voor ogen hebben) of daytraders winsten kunnen maken. Hoe mensen genaaid worden door louter het quant traden moet mij eens uitgelegd worden. Het zou best kunnen dat ik hierbij iets over het hoofd zie en sta open voor een debat hierover.

  Probleem is eerder dat de gemiddelde japie te dom is voor de beurs of er gewoon te weinig tijd in steekt. Easy profits kunnen soms gemaakt worden in tijden van long term bulmarkets…in het huidig beursklimaat vereist het net dat ietsje meer huiswerk…De ‘makkelijke’ winsten van de beurs zullen echter steevast mensen naar de ‘valkuil’ van de beurs lokken. De vraag is of de schuld daarvan bij de bankers moet gezocht worden, ik meen van niet.

 7. Bovengaand verhaal staat natuurlijk niet in de weg aan het feit dat ernstige vragen kunnen gesteld worden bij de duurzaamheid van het financieel systeem zoals dit op heden is georganiseerd. Ondermeer het verstrekken van gratis stimulus aan net de medeschuldigen van de crisis, namelijk de banken, heeft veel weg van een perversie. Het feit dat bankiers zich – met de naweeën van de crisis op mainstreet nog merkelijk voelbaar-, alweer ongegeneerd buitensporige bonussen doen uitkeren met taxpayer money (want daar komt het hoe je het draait of keert op neer) draagt hier zeer toe bij.

  Jammer genoeg heb ik – behalve enkelingen zoals de heer Rajan – weinigen een haalbare en realistische visie weten formuleren om hieraan te verhelpen zonder de essentiële rol die een banksysteem wel degeliijk kan vervullen bij het ontwikkelen van een samenleving, te zeer te fnuiken.

  Roepen om een herinvoering van bijvoorbeeld een goudstandaard is gemakkelijk, maar begint snel op plat populisme te lijken wanneer hierbij weinig kader wordt geschapen.

  Het lijkt bijvoorbeeld eerder dat zij die een substantiële positie in dit gele goedje hebben, de grootste voorvechters zijn van dergelijke verandering. Niet onverwacht, gelet op de gigantische winsten die zij bij een dergelijke invoering zouden boeken. Er is namelijk substantieel te weinig fysiek goud om dergelijke conversie in te voeren.

  Een financieel systeem hervormen doe je niet overnight, zeker niet wanneer de gevestigde belangen die hebben bijgedragen tot de crisis, veelal centraal staan in de policyvorming. Dat deze hervorming dan ook gecorrumpeerd zal worden links of rechts, is een jammere maar logische gevolgtrekking. Dit is een spijtige realiteit maar een ideale wereld is een sprookje nietwaar…

 8. De aflevering gezien van tegenlicht over de minicrash in 2010, daar is nog duidelijker geworden dat de echte rovers bij de financials zelf werken.

Geef een reactie