1 minuut voor 12

image Ik schreef in december op diverse blogs onder de titels ‘Israël wil Iran aanvallen: de wereld van Mad Max herleeft’ en ‘Ik maak me zorgen’ dat we aan de vooravond staan van een nucleaire holocaust. Israël wil met tactische kernwapens de Iranese uraniumverrijkingprojecten vernietigen, voordat Iran over het geavanceerde Russische S-300 luchtverdedigingssysteem beschikt. Het is op een haar na (nog) niet gebeurd. Amerika vond het niet goed en Israël ging toen maar de Hamas in de Gaza strook treiteren. Wellicht waren Hezbollah (Libanon) en Iranese heethoofden te verleiden tot zelfmoord aanvallen met ‘lekker veel’ schade en doden. Dan kunnen politici zeggen ‘kijk, dat komt er nou van als je aardig blijft’ en alsnog tactische kernbommen naar Iran gooien.

Op 11 januari 2009 publiceert David Sanger in The New York Times dat de Amerikaanse president Bush niet instemt met het Israëlische plan om met bunkerbommen het Iranese nucleaire complex in Natanz uit te schakelen. Het zou leiden tot een grootschalige oorlog, dat het leven van 140.000 man aan Amerikaanse troepen in Irak in gevaar zou brengen. Bush wil met sancties (blokkade van geldstromen) en ‘geheime’ operaties (het via Turkije leveren van gesaboteerde krachtbronnen die de centrifuges opblazen) de Iranese ontwikkeling van kernwapens saboteren. Alleen dat lukt niet zo goed en vandaar dat de Israëliërs trappelen van ongeduld om aan te vallen. Iran beschikt inmiddels over 4 tot 5.000 centrifuges, hetgeen voldoende lijkt te zijn om iedere acht maanden een atoombommetje te maken. Volgens het Amerikaanse nationale veiligheidsteam ligt Iran voor op zijn kernbewapening programma. De eerste atoombom is er al en binnen een paar maanden is de volgende te verwachten. Terwijl iedereen denkt dat het nog 2 a 3 jaar duurt, is Iran al stiekem een nucleaire macht geworden. Zij het dat het nog 2 tot 3 jaar duurt voordat het over de lange afstand raketten beschikt om Europa te bedreigen.

De Israëlische premier Olmert is teleurgesteld dat Bush de Iranese productie van atoomwapens niet weet te stoppen. En nu moet Obama, meteen na zijn indiensttreding, beslissen of de door Bush genoemde sabotage zin heeft. Zo niet, dan kunnen de Amerikanen met een Israëlische actie rekening houden. De Israëliërs lopen alvast langs de zijlijn warm. Zij hebben de Verenigde Staten om krachtige bunker busters gevraagd om ondergrondse nucleaire installaties op te blazen, apparatuur om vliegtuigen in de lucht bij te tanken en om toestemming om over het door de Amerikanen gecontroleerde Irakese luchtruim te vliegen. Vooral dat laatste maakt de Amerikanen bloednerveus. Wanneer ze ‘nee’ zeggen en de Israëliërs het toch doen zouden ze de indringers moeten neerschieten. En ‘ja’ betekent dat Iran na een aanval Amerikaanse oorlogsschepen in de grond boort. En een vliegkampschip met 5.500 man aan boord kost een hoop geld!
Voorlopig hebben de Amerikanen hun Israëlische vrienden een speciaal radar systeem gegeven – genaamd X-band – om in een vroeg stadium Iranese raketten te signaleren, maar dat is voor de verdediging, niet om aan te vallen.

Twee Israëlische luchtmacht eenheden staan volgens The Sunday Times met tactische kernwapens klaar om de nucleaire installaties in Natanz, Isfahan en Arak op te blazen. De fabrieken zitten zo’n 25 meter onder de grond, verborgen achter ettelijke meters gewapend beton en rotsen. Het scenario is om met laser geleide bommen ‘tunnels’ naar de ondergrondse installaties te maken, waarna kernbommen de boel opblazen. Deze hebben een kracht van 1/15 van de bommen die op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki zijn gegooid.

Oog van de naald
De Israëlische regering maakt voortdurend duidelijk ‘dat het niet toestaat dat Iran over atoomwapens zal beschikken’ en de Iranese president, Mahmoud Ahmadinejad, meent dat ‘Israël van de kaart moet worden geveegd’. Vandaar dat de nieuwe Amerikaanse Minister van Defensie Robert Gates een gewapende actie ziet ‘als een laatste middel’, hetgeen de Israëliërs interpreteren als zijnde dat de beslissing om aan te vallen in hun handen ligt.
En terwijl de media doen alsof er geen vuiltje aan de lucht is, kruipt de wereld door het oog van de naald. Op 9 januari zegt Obama tijdens een persconferentie dat ‘Teheran a genuine threat is to US national security’ en dat hij er na zijn indiensttreding er het nodige aan zal doen. Ook merkt hij op dat hij ‘de Conventie van Geneve zal eerbiedigen’, hetgeen te denken geeft. Op 12 januari zegt George W. Bush in zijn laatste persconferentie “There is still an enemy out there who wants to attack America and Americans.” En vervolgens maakt Iran duidelijk dat 32 Amerikaanse basissen in het bereik van hun nieuwe raketten liggen.

De spanning is om te snijden. Israël krijgt volgens Reuters deze maand 3.000 ton aan ammunitie. Het materiaal wordt geleverd via de Griekse havenstad Astakos. Volgens een bevrachter is een dergelijke lading ‘uniek’.
Een Russische vlooteenheid onder leiding van hun enige vliegkampschip Admiral Kuznetsov en begeleid door onder andere nucleaire onderzeeërs, de destroyer Admiral Levchenko en de kruiser Moskva komt op 12 januari aan in de Syrische haven Tartus, net boven Libanon. image

In Kaapstad dokt van 9-12 januari een van de zwaarste Russische oorlogsschepen, de kruiser Pyotr Velikiy. Dit 256 meter lange slagschip heeft net met de Venezolaanse marine geoefend en is nu met vijf andere Russische oorlogsschepen op weg naar de Arabische zee, waar op 26 januari met de Indiase marine de vijfdaagse oefening INDRA 2009 wordt gehouden. Het schip heeft 730 bemanningsleden en is volgestouwd met Granit raketten die (Amerikaanse) vliegkampschepen in de grond kunnen boren. Het beschikt verder ondermeer over het S300 luchtverdedigingssysteem, 130mmm kanonnen, Vodopad-NK torpedo’s en Kamov-27 (NATO codenaam Helix) helikopters om onderzeeërs naar de kelder te jagen. U ziet, voor een beetje piraten bestrijding – dat is namelijk de officiële missie – komt wat kijken. De Pyotr Velikiy wordt voortgedreven door vier 300 MW kernreactors en loopt 31 knopen. Het schip wordt vergezeld door onder andere de in onderzeeboot bestrijding gespecialiseerde destroyer Admiral Chabanenko, het bevoorradingsschip Ivan Bubnov en een reddingsschip, de zeesleper Nilokay Chirikin. Voor de vijfdaagse oefening vaardigt de Indiase marine, die over een vloot van ruim 160 oorlogsschepen beschikt, destroyers, fregatten en onderzeeërs af. De Indra 2009 is de vierde gemeenschappelijke training tussen India en Rusland sinds 2003. Vorig jaar werd nog geoefend in de Zee van Japan. Alhoewel het bestrijden van piraterij als excuus wordt opgevoerd, staat centraal de techniek om vijandelijke vliegkampschepen en onderzeeërs te vernietigen.
image

De Russische en Indiase marine bevinden zich in het gezelschap van twee Chinese destroyers – de Wuhan en de Haikou – die met een bevoorradingsschip patrouilleren in de Golf van Aden, vlak onder Iran. Verder wemelt het er van de Amerikaanse oorlogsschepen, waaronder het vliegkampschip de Imo Jima met zijn ‘Expeditionairy Strike Group’ waaronder de destroyer Ramage, de kruiser Vella Gulf en het amfibie doklandingsschip Carter Hall, wiens zusterschip San Antonio dient in de Golf van Aden. En uiteraard de gevechtseenheid aangevoerd door het vliegkampschip de Theodore Roosevelt (ruim 80 vliegtuigen), omringd door onderzeeërs, kruisers en destroyers. In aantocht is een Amerikaanse vlooteenheid aangevoerd door het vliegkampschip John C. Stennis (ruim 80 gevechtsvliegtuigen).

Behalve de Amerikanen hebben ook de Fransen en de Engelsen een tiental oorlogsschepen voor de kust van Iran en zijn versterkingen onderweg. Het Franse vliegkampschip Charles de Gaul met ruim 40 vliegtuigen is na een anderhalf jaar durende verbouwing weer in gebruik genomen, net als het spiksplinternieuwe Amerikaanse vliegkampschip George W. Bush (ruim 80 vliegtuigen), waarvan zijn missie niet bekend is.

Gaza de aanleiding
Terwijl de media het voor Israël opneemt, is Gaza City met 1.5 miljoen inwoners systematisch in puin geschoten. Duizenden gewonden en 1.200 doden. Volgens de gewezen Amerikaanse diplomaat John Bolton (eens ambassadeur van de Verenigde Naties) kan deze oorlog leiden tot een gecombineerde Amerikaanse-Israëlische aanval op Iran. “I don’t think there’s anything at this point standing between Iran and nuclear weapons other than the possibility of the use of military force possibly by the United States, possibly by Israel,” vertelt Bolton op 31 december FoxNews. “So while our focus obviously is on Gaza right now, this could turn out to be a much larger conflict; we’re looking at potentially a multi-front war.”
Op de vraag of Israel de Iranese nucleaire faciliteiten kan uitschakelen antwoordt Bolton: “Israel could destroy enough of Iran’s program to give us three, four years, which puts time back on our side to look for a longer term solution.”

Drie Wereldoorlogen
De dreiging van een nieuwe wereldoorlog past in de ontwikkelingen van de twee voorgaande, zo schrijf ik in De Boogeyman (uitgeverij Elmar). De Derde Wereldoorlog vloeit voort uit de Tweede, namelijk door het zionisme binnen de islamitische wereld te plaatsen. Degenen die nog steeds geloven dat dit onzin is, moeten even naar de voortdurend terugkerende ellende in dit gebied kijken. Zoals eerder gezegd zijn net als bij beide vorige wereldoorlogen de economische omstandigheden beroerd: de wereld glijdt steeds verder weg in een ongekende financiële crisis, die leidt tot ettelijke miljoenen werklozen.
De dreiging voor een mogelijke Derde Wereldoorlog duurt tot ongeveer drie maanden na de beëdiging van Obama, op 20 januari. Daarna is het weer ‘back to business’. Deze periode is eerder door de vroegere baas van het Israëlische leger Moshe Ya’alon gedefinieerd, namelijk ‘voordat Iran genoeg centrifuges heeft om een nucleaire bom te maken en voordat Iran over het nieuwe Russische SA-20 luchtafweer systeem beschikt, waardoor het een stuk moeilijker wordt om ongemerkt aan te vallen’.

Omdat beide voorwaarden nu zijn gepasseerd, Iran beschikt over het moderne luchtafweersysteem en heeft voldoende verrijkt uranium om een atoombom te maken, hangt de vrede in de wereld aan een zijden draadje. Wanneer de nieuwe Amerikaanse president Obama Israël en Iran niet om de tafel krijgt, zal het gevecht om de macht in het Midden Oosten beginnen. Iran geholpen door Syrië, Libanon, Rusland, China en India tegen de Verenigde Staten met Israël, Engeland en Frankrijk. Dat is geen leuk vooruitzicht…

20 thoughts on “1 minuut voor 12

 1. Ik begrijp dat Obama’s rechterhand Brezinksi juist Iran als bondgenoot wil in de strijd tegen Rusland. Zo werd het ook gebracht door Webster Tarpley op Docs at the docs. Het zou dus meer gaan om de vijanden Rusland en China, dan het midden-oosten.

  Ik kan me daar wel in vinden. Zij zijn de echter bedreigingen voor de VS, niet een paar landjes in het midden-oosten.

 2. ze steunen de taliban in Irak en Afghanistan

  Taliban in Irak?? Overigens zijn Iran (sjiietisch) en de Taliban (soennitisch) aartsvijanden. Iran is in de 90iger jaren zelfs bijna Afghanistan binnengevallen om de Taliban te stoppen. De Hazara of de Tajieken zitten in team “Iran”.

  Nuniet—–>onzin ;)

 3. Overigens is 5000 centrifuges voor een atoombom per 6 maanden wel erg “optimistisch”. Met de dingen die Iran heeft, kunnen ze net aan uraniumbrandstof opwekken. Wapenwaardig uranium vergt veel meer tijd en middelen. Knappe jongen die met 5000 centrifuges dat bij elkaar draait.
  http://zapruder.nl/portal/artikel/irans_nucleaire_programma/

  Die leverantie van S-300 afweer is ook twijfelachtig:
  http://www.nytimes.com/2008/12/23/world/middleeast/23iran.html
  http://www.iranpressnews.com/english/source/051574.html

 4. Xaderp, een goed artikel over de val van d koersen in de VS las ik net [url=http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=11919]HIER in Global Reseach[/url]:

  Obama Inauguration: Slide on Wall Street. Where have all the Creditors Gone?…
  “When Will We Ever Learn?”

  By Michel Chossudovsky

 5. Peter, Iran HEEFT GEEN kernwapens. Israël heeft kernwapens, Pakistan en India hebben ze ook. Iran heeft ze NIET en is ook niet van plan om ze te maken. Rusland heeft ze en China zal ze ook wel hebben. Maar Iran heeft geen kernwapens, maar olie. Daarom doen ze nu alsof Iran zo gevaarlijk is…

  En ik denk dat Israël in de slag om Gaza zoveel goodwill heeft verloren, dat de winst naar de Palestijnse kwestie gaat. Als Israël desondanks gaat schieten op Iran, dan zou er wel eens wat kunnen ontploffen in Jeruzalem… Na de slag om Gaza zijn er weer Plofmoslims te over: dakloos, werkloos, ouderloos, kinderloos en zo voort zijn er daar nu wel genoeg…

  Als Israël gaat schieten op Iran, dan zijn de rapen gaar! Ik denk niet dat ze dat de komende jaren durven te wagen.

  Verder is er op slinkse wijze een datum gepland voor de “Apocalips”: 21 december 2012. Er is een meute van Christenen en New Age gelovigen die deze datum lopen te propageren als de “Grote Overgang”. Nog een kleine drie jaartjes slapen en dan is het zover.

  ACH! Moge er voor die dag een geest van VREDE over de aarde komen.
  In de Naam van de Moeder en de Dochter en het Heilig bloed… Antigone!

 6. waarom is men zo bang voor een kernbommetje? Met de huidige technische mogelijkheden is het niet zo moeilijk om een equivalent in elkaar te knutselen. Zo’n clusterding (lekker dik) gevuld met één of ander gas. Mosterd, zenuw whatever. Of een enge ziekte. Iran zou allang zijn aangevallen ware het niet dat ze toch misschien ergens een afschrikwapen hebben? Voor zover ik weet zijn die Iraniërs echt niet achterlijk.
  Gaat Iran er aan, dan staan bij ons de Russen in de keuken. Geef mij maar Chinees.

 7. @Peter: Iran kan simpelweg het uranium niet goed genoeg opwerken voor atoomwapens. (3% haalbaar, 98% nodig). Dit wordt trouwens deels bevestigd door vertrekkend CIA-topbobo [url=http://www.democraticunderground.com/discuss/duboard.php?az=show_topic&forum=103&topic_id=417058#417063]Michael Hayden[/url].

  Daarnaast vinden de geestelijke leiders van Iran het gebruik van atoomwapens simpelweg te ranzig voor de islam. Khamenei heeft er zelfs een fatwa tegen uitgesproken.

 8. Dat is eerder met WMD in Irak gebeurd en met tal van andere landen. Het kan zijn dat hetzelfde scenario wordt herhaald. Alleen, zo vraag ik mij af, waarom nodigt Iran dan niet allerlei inspecteurs uit om de boel na te kijken? De ‘hetze’ zou dan stoppen. Ja toch?

  Je had vorig jaar al het Amerikaanse National Intelligence Estimate, waarin geconcludeerd werd dat Iran al lang “niet meer” aan een atoomwapen werkte. De IAEA heeft nog in augustus vorig jaar trouwens verklaard dat [url=http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/08/30/AR2007083000460.html]Iran meewerkte[/url] aan inspecties.

 9. Je hebt gelijk over de datum, Peter, mijn excuses. Toch heb ik ook daarna geen enkel bewijs gezien dat Iran een kernwapen maakt. Alleen verdachtmakingen vanuit, met name Israël en de VS, en een El Baradei die steeds vager in zijn uitspraken werd.

 10. Samenvatting van het [url=http://www.iaea.org/Publications/Documents/Board/2008/gov2008-59.pdf]IAEA-rapport van 19 november 2008[/url] dan maar:

  18. The Agency has been able to continue to verify the non-diversion of declared nuclear material in
  Iran. Iran has provided the Agency with access to declared nuclear material and has provided the
  required nuclear material accounting reports in connection with declared nuclear material and
  activities. However, Iran has not implemented the modified text of its Subsidiary Arrangements
  General Part, Code 3.1 on the early provision of design information. Nor has Iran implemented the
  Additional Protocol, which is essential for the Agency to provide credible assurance about the absence
  of undeclared nuclear material and activities.
  19. Regrettably, as a result of the lack of cooperation by Iran in connection with the alleged studies
  and other associated key remaining issues of serious concern, the Agency has not been able to make
  substantive progress on these issues. For the Agency to make progress, an important first step, in
  connection with the alleged studies, is for Iran to clarify the extent to which information contained in
  the relevant documentation is factually correct and where, in its view, such information may have been
  modified or relates to non-nuclear purposes. Iran needs to provide the Agency with substantive
  information to support its statements and provide access to relevant documentation and individuals in
  this regard. Unless Iran provides such transparency, and implements the Additional Protocol, the
  Agency will not be able to provide credible assurance about the absence of undeclared nuclear
  material and activities in Iran.
  20. Contrary to the decisions of the Security Council, Iran has not suspended its enrichment related
  activities, having continued the operation of PFEP and FEP and the installation of new cascades and
  the operation of new generation centrifuges for test purposes. Iran has not provided access to the
  IR-40, and, therefore, the Agency is not able to verify the current status of its construction.
  21. The Director General continues to urge Iran to implement all measures required to build
  confidence in the exclusively peaceful nature of its nuclear programme at the earliest possible date.

  22. The Director General will continue to report as appropriate.

  Duidelijk lijkt dat Iran wel meewerkt met inspecties, maar enkele projecten zijn niet te verifiëren. Echter nergens blijkt uit dat Iran dusdanig aan uranium-verrijking doet, dat er kernwapens mee kunnen worden gemaakt. Los daarvan is het eigenlijk van de zotte dat Iran überhaupt zich moet verantwoorden op dit punt, terwijl ondertussen aan beide kanten van het land zich nucleair bewapende naties bevinden die er geen been in zien om regelmatig een oorlog te voeren, te weten India, Israël en Pakistan. Drie landen die bovendien zich niet hebben geconformeerd aan het NPT, en zich bovendien in zeer volatiele politieke tijden bevinden.

 11. @ Peter Stuivenberg | 23-01-2009 17:22

  Iran kan de deur wel open doen, maar dan nog kan worden beweerd dat men het geheime programma niet laat zien.

  Eerlijk gezegd geloof ik ook wel dat Iran werkt aan een atoombom. Is ook logisch, als je ziet dat Noord-Korea alleen maar af en toe met de al dan niet bestaande atoomwapens hoeft te kletteren of iedereen verschijnt weer netjes rond de onderhandelingstafel. Als ik als land links en rechts van me buitenlandse troepen onder allerlei voorwendselen zag verschijnen, zou ik ook achter atoomwapens aanzitten. En ja, ik zou een mooi programma ontwikkelen voor in de etalage en een geheim programma waar de echte zaken gebeuren. Misschien zelfs een dubbele cover-up, zodat je ook nog eens naar buiten kunt treden met een schijnheilig: “Okee, we zijn betrapt, maar nu stellen we ons dan ook helemaal open voor inspectie.”

 12. Al heeft Iran een bom, dan levert dat hooguit een koude oorlog 2 op. Tenzij totale vernietiging danwel wo3 aan de orde is. Iran laat nog steeds waarnemers toe. Groot Israël kan men dan vergeten. Er zitten ook nog 50 miljoen moslims in China (W). Pakistan met de bom, evenals India -weer dikke maatjes schijnt- laten dat niet toe(bezetting Iran). Iran verhandeld olie in euro’s.
  Midden oosten gaat niet lukken. China is het volgende doelwit.

 13. Bedankt voor dit grondig gedocumenteerd artikel.
  Mag ik vragen van waar u deze bronnen haalt? Hoe kan u weten dat deze militaire acties aan het plaatsnemen zijn en als dit uit de traditionele media komt, hoe weet u dat de info neutraal, niet gekleurd is?
  Wat met de geheimhouding van sommige info? Als u het hier brengt, kan het toch geen top secret meer zijn?

Geef een reactie